Junkers ZR-18-3 AE Výměna čerpadla

Rubriky:

Reklama
Sa Ši @sa.si před 5 roky23.03.2019 15:51:00
Junkers ZR-18-3 AE Výměna čerpadla

Dobrý den,

k mému kotli jsem zde měl nedávno jiný dotaz - díky vysokému tlaku v otopném okruhu po jistou dobu to mělo asi vliv na čerpadlo. Nejsem si jistý proč - za vysvětlení budu rád, ale při kontrole autorizovaným servisákem mi bylo oznámeno, že čerpadlo má asi svoje a jak mám ten kotel už vyměnit a že nemám rozhodně investovat protože nové čerpadlo stojí 5300,- bez DPH...
Původní čerpadlo je sice funkční, ale kotel při čerpání trochu změnil zvuk na více "svištivý" a po ohřívání vody na display často (což dříve nebylo) svítilo 99 (°C).
Servisáka jsem se ptal, jak dlouho si myslí, že čerpadlo může ještě fungovat - "nevíte, 2 měsíce nebo rok, nebo týden" a "dokud se vrtí tak se vrtí..." a že až to odejde, tak se to začne přehřívat a na display vyskočí chyba E9 (nebo E4, už si nepamatuji), vypne to pojistný termostat a žádná voda se neohřeje.

Tak jelikož nový kotel teď opravdu neplánuji, rozhodl jsem se pořídit přes bazar použité čerpadlo ve slušném stavu - koupil jsem tedy za 900 kč čerpadlo 15 let staré prý ale málo používané a plně funkční...

Samozřejmě použité čerpadlo do kotle mi nikdo nenamontuje, autorizovaný servisák jedině za podmínky, že koupím od jejich firmy přímo nové čerpadlo za 6000 kč bez práce...

Pan prodávající byl tak hodný, že mi poradil, že mám vyměnit jen vnější část čerpadla co drží na 4 imbusech a že by to mělo stačit - abych nemusel řešit odčerpávání vody z kotle a napojování zpět nového.
Viz přiložená fotka - čerpadlo jsem tedy rozebral na ty 2 části a tu v pravo pouze jsem vyměnil. Tedy jsem vůbec neodpojoval z kotle část napojenou na vodní okruh, tedy tu, kde je vrtule/šroub který se točí a žene vodu.

Má otázka zní, zda-li to opravdu stačí? Podle svého studentského oka jsem pochopil, že čerpadlo je v podstatě střídavý elektromotor a ta vnější část jsou "vnější elektromagnety/cívky) tedy ta část co je vodotěsně oddělěná s hřídelí vrtule musí na sobě mít magnety reagující na změny el.mag. pole.
Opravdu to tedy stačí a část "s vrtulí" (na obrázku na levo) není nějak zvlášť poruchová a není/nebude také potřeba vyměnit?

Děkuji...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

25 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.