Výměna kotle v MB

Reklama
PN Petr Nýč @petr.nyc822 před 5 roky02.04.2019 20:07:00
Výměna kotle v MB


Dobrý den,

Žádám Vás o pár rad nebo doporučení ohledně změny vytápění (bez TUV).



Z důvodu asi poslední možnosti kotlíkové dotace a nevyhovujícímu nynějšímu kotli (šlo jen o záměnu modelu od stejného výrobce se stejným výkonem, ale nečekal jsem takovou změnu pro plnění euro4 - pokud někoho zajímá moje recenze, doplním ji), bych rád vyměnil kotel za adekvátní náhradu. Počítám za navýšení ceny vytápění (nyní asi 40tis za celý dům/rok) vynahrazenou pohodlím a čistotou.

Hlavní prosba je jestli můžete doporučit někoho nejlépe z okolí Mladé Boleslavi, který se opravdu seznámí se stávajícím stavem, prodiskutuje možnosti, vysvětlí řešení a při nejlepším přes kotlíkovou dotaci zhotoví.



Popis nynější situace domu:

nezateplený 3 podlažní dům ze 70. let (3 bytové jednotky - dohromady cca 240m2) , centrální chodba , sklepení je 1/2 ve svahu a 1/2 je nevytápěná garáž v úrovni terénu. Dům je z cihel cca 60cm a plynosilikátu, plastová okna 10 let, střecha prkenná se šindelem bez izolace, podlahy v přízemí betonové, v dalších kombinace se dřevem.

Otopná soustava: kotel Variant 33kw (rok starý, plnící euro 4) , deskové radiátory korado, jedná se o nucený oběh. Výstupní teplota vody je max 65°C -víc není potřeba ani v největších mrazech.

Rád bych nahradil bud kondenzačním kotlem nebo tepelným čerpadlem, myslím že u elektrického kotle bych se nedoplatil na zálohách, ale můžu se mýlit.

První dvě technologie znám spíše okrajově a rád bych slyšel vaše názory a doporučení. Plyn k domu je přiveden je jen potřeba přivézt do kotelny --cca 10m.

Tč bych volil nejspíše vzduch/voda, protože vrt by narazil na spodní vodu a zahrada je dost členitá a nelze udělat plošný okruh.

Jde také o to, že podle výkonu musím provézt vyvložkování komínu, ale mám obdelníkový průřez cca 15x30cm, a na jeho délce 12m tvarem spíše připomíná luk, bude asi potřeba jej i vyfrézovat..

Ted se zeptám všeobecně. Pokud jsem užíval kotel 33kw, ohříval vodu z kotle na 60°C při roztápění a udržoval nadále v rozmezí 40-50°C , mám požadovat u KK a Tč stejnou výkonnost..? Myslím si, že tak 28kw je dostačující, pokud bude dodávat teplo konstantně a ne jako teď, když jsem večer roztopil přes 55, aby ráno bylo na kotli 40, roztopil a odpoledne provedl to samé a stále dokola. Nebo je vhodné doplnit soustavu akumulační nádrží-vztahuje se na to dotace a jak má být veliká ? (Nevím přesně nynější objem soustavy, ale asi na to má vliv).


Předem děkuji za odpovědi, pokud jsem něco zapomněl , doplním.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.