Topná soustava s třícestným termostatickým ventilem

Reklama
JP Jiří Prouza @jiri.prouza837 před 5 roky08.04.2019 06:57:00
Topná soustava s třícestným termostatickým ventilem

Ke sklepním vodorovným rozvodům je připojen plynový kotel Bea se zpětnou klapkou na horké vodě a o kousek dál byl paraelně připojen uhelný kotel Dakon. U uhelného kotle byl připojen bojler 80 litrů. Mezi zpátečkou bojleru a kotlem bylo čerpadlo v obtoku. Rozvody v oblasti kotlů z 5/4" trubek, dále redukováno až na 3/8" ke kontermům Likov. Soustava topila i v samotíži. Uhelný kotel na rozsypání, ale netekl. Možná při zátopu bojler plnil funkci malého okruhu.
Uhelný kotel byl nahrazen kotlem Defro 8 kW s ručním přikládáním. Omezený výkon na přechodné období, případně odstavení některých místností. Kotel vybaven regulací PID. Měří teplotu spalin, teplotu topné vody, teplotu TUV a ovládá běh čerpadla systému, čerpadla TUV a ventilátoru s přívodem vzduchu pod rošt.
Realizace je takto. Na horní ploše kotle vývod 6/4" topné vody. V něm 6/4" T kus, svisle 3/4" pojistný zavodňovací člen. V odbočce T kusu připojení horké vody na stávající rozvody. Nad kotlem ve výšce 38 cm je odbočení k termostatickému ventilu 3CV a zaústěno do vstupu B. Mezi odbočením a vodorovným rozvodem je na horké vodě čerpadlo v obtoku a následně zpětná klapka.
V zadní části kotle je 6/4" vstup zpětné vody. Směrem od kotle je připojena expanzní nadoba, vodorovně 3CV jeho vstup AB a vstup A je připojen na stávající rozvody zpětné vody. Měl by být připojen bojler se svým čerpadlem.
Po prvním zatopení, ale nefunkční. Vstup B toho 3CV byl horký, ale výstup AB prakticky studený. Samotíž malého okruhu vlastně nešla. Celý okruh průchodný. Ten termostatický 3CV je typ Regulus TSV5B na teplotu 50°C s automatickým bypasem. Kontrolou 3CV jsem viděl uzavírací člen O kroužek vstupu B, jak pneumatika na ráfku. Ve studeném stavu mezi O kroužkem a tělesem ventilu 2 mm. Průchodná plocha snad není ani 1cm2. Po zahřátí byl zdvih tohoto členu 8 mm, ale již po 2 mm je vstup uzavřen. Viděl jsem nákres stejného ventilu kde tento člen je kuželovitý a na největším průměru byl O kroužek, takže docházelo k postupnému přivírání vstupu B.
Podle Regulusu je toto provedení součástí automatického bypasu a tento 3CV vyžaduje čerpadlo.
Třetímu čerpadlu se chci vyhnout. Má někdo zkušenost s jiným 3CV, tak aby při instalaci 5/4" a odbočení 38 cm nad kotlem šla bez problémů samotíž kotlového okruhu, popřípadě vložení stávajícího čerpadla mezi 3CV a kotel. Pak ovšem by musel být běh čerpadla zajištěn při zátopu a následně po zahřátí na provozní teplotu by jeho běh musela zajišťovat regulační jednotka kotle.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

12 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.