Vrtaná studna - typ čerpadla a systému

Reklama
ZM Zdeněk Mičunek @zdenek.micunek před 5 roky18.04.2019 21:04:00
Vrtaná studna - typ čerpadla a systému

Dobrý den,

předem se omlouvám, pokud budu mluvit nesmysly nebo plést hrušky a jablka. Tohle je moje vůbec první zkušenost se studnou.

Máme nový vrt na vodu. Hloubka 30,7 m, hladina vody pod terénem je v 15 m (čili vodní sloupec 15,7 m). Vydatnost pramene cca 50 l/ minutu. Průměr roury ve vrtu je 125. Vrt je takřka celý ve skále. Z vrtu šel po většinu doby jen rozemletý prášek kamene, jen občas větší úlomky, když byly dutiny atp.

Moje otázka zní, jestli jít do klasického systému s akumulační nádobou na vodu 100 l a čerpadlo typu šnek (nevím přesně, co to znamená). Pokud jsem to dobře pochopil, je u tohoto staršího systému nutné nějak manuálně pumpovat jednou za čas tlak na měch, ve kterém je voda.
- U tohoto systému se mi líbí, že pokud vypadne elektřina, tak mám ještě na nějakou dobu oněch 100 l z nádoby k dispozici. A elektřina občas vypadává všude. Taky se mi líbí nižší cena oproti dalšímu systému níže (teda doufám).
- Nelíbí se mi potřeba místa v technické místnosti na 100 l nádobu a taky se mi nelíbí starosti s tlakem a pumpováním.

Nebo jít do celonerezového trojfázového čerpadla s vlastní 8l nádobou, které si řídí tlak samo.
- Líbí se mi, že si řídící jednotka řídí vše sama.
- Nelíbí se mi vyšší cena.
- Mám obavy, že když bude čerpadlo často zapínat a vypínat, tak se časem odrovná a budu kupovat nové. Na druhou stranu, mě někdo ujišťoval, že toho není třeba se bát, protože čerpadlo má nějaký fázový měnič, který zabraňuje rychlému rozebíhání a zastavování čerpadla.

Systém by byl určený jen pro dům. Zahradu zavlažujeme buď dešťovkou ze sudu nebo vodou z jiné (kopané) studny, která ale už nestačí pro pravidelný odběr v domácnosti. (Studna je na úplně jiném místě, dost daleko na to, že neovlivňuje nový vrt).

Poslední otázka, jak takový nový vrt ze začátku provozovat? Koupit levné čerpadlo malyš a pár dnů vodu odčerpávat na pozemek s ním, abych si neničil lepší a dražší čerpadlo kvůli případnému kalu (viz předešlé otázky) ? Nebo dát rovnou plnohodnotný systém naostro?

Studnař při odchodu říkal, že by se nebál dát rovnou na ostro dobré čerpadlo, protože ve vrtu byl jen jemný prach a kal tak nebude žádná hrůza...

Děkuji za rady a informace.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.