Ohlášení stavby - kde si stěžovat na projektnta nebo zadavatele?

Reklama
JK Jiří krátký @jiri.kratky před 5 roky21.04.2019 16:54:00
Ohlášení stavby - kde si stěžovat na projektnta nebo zadavatele?

Dovolím si dotaz, který není ani tak stavební jako právní, ale nevím kde jinde se zeptat a sem snad chodí projektanti, kteří budou umět poradit.
Jsme třívchodový panelák, v kterém se sousedé rozhodli barák obložit polystyrénem, a plochou střechu nahradit sedlovou a dvaceti centimetrová kulatá bezrámové neotevíratelné okna nad vchodovými dveřmi nahradit čtvercovými plastovým otevíratelným cca 1.3m2 skla.
Výbor si na to zadal projekt za cca 50k Kč a výsledkem je cituji „Dokumentace pro ohlášení stavby“ kterou kdosi opatřil kulatým razítkem člena ČKAIT i když z přiložených výkresu se domnívám, že to kreslil absolvent zvláštní školy, který v projektu popírá to co napsal o dvě strany dříve. Nicméně to není předmětem dotazu tím je samotné ohlášení stavby.
Podle mého stavební zákon je jasný,
- jakmile se mění vnější vzhled stavby, což se nahrazením kulatého „průzoru“ ve zdivu za velké plastové okno mění
- pokud se mění požárně technické parametry stavby, což se podle mého mění, protože došlo k nahrazení nehořlavého zděného prvku velkým plastovým oknem a to v oblasti požární únikové cesty
- mění se rozměry stavby, což se opět mění, protože plochá střecha se nahrazuje sedlovou a stavba tak bude o více než metr vyšší
Nelze takovou stavbu realizovat na základě ohlášení a je nutná žádost o klasické stavební povoleni.
Pletu se já nebo se „plete“ výbor a projektant?
Pokud se plete projektant přijde mi to neskutečné a rád bych danému projektu nebo spíš orazitkovávače čehokoliv udělal problém, otázkou je kde a jak mu ho udělat, tedy stěžovat si na něj?
Druhá otázka, mám pocit, že výbor + stavební firma jedou v solidně podvodném jednání a celé stavební dílo je tak o 2M nadhodnocené.
Dokážete mi někdo říci orientačně na kolik příjde sedlová střecha s asfaltovým šindelem na tří vchodový panelák? Můj odhad je 1,2M Kč pokud rozumně stavím a 1,5M Kč pokud to vezmu i se zlacenými okapy.
A na kolik příjde zateplení EPS 140mm čelní stěny u jednoho vchodu u paneláku s čtyřmi nadzemními podlažími a to bez výměny oken? Jedna strana jsou pouze okna a na druhé straně i balkony (ne lodžije) Mám představu co stojí m2 zateplení, ale tady je to samé okno a tak je zde málo plochy a hodně hran.

Děkuji a omlouvám se za dotaz, který je i není stavební.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.