železný překlad a venkovní rolety

Rubriky:

Reklama
MK Milos Kulaty @milos.kulaty před 5 roky06.05.2019 17:25:00
železný překlad a venkovní rolety

Dobrý den,
realizuji zateplení staršího domu (100 let, 45 cm cihla) a právě jsme posunuli eurookna do roviny se stávající fasádou. Máme v plánu vše zateplit 16 cm polystyrenem. A na okna měly přijít venkovní zaomítací rolety.
Jenomže při přesunu oken se na světlo vyklubaly překlady, které byly předtím schované PŘED okny. Píšu schválně před okny, je to zřejmě pozůstatek nějakých starých špaletových oken. Naše eurookna měla čtyřcentimetrové rozšíření horního rámu. To šlo odšroubovat, tj. okna se nám taktak vešla právě pod ten přední překlad (tj. pouze necelý centimetr, což je zapěněno).

Jenže ten železný překlad je až těsně pod omítku - někde je to Učko, někde jen Ičko, možná Lko. Uvnitř mi zatím kouká do místnosti - to samozřejmě schováme. Jenže venku když dáme zaomítací box s roletou přímo na omítku (tj. cca 2 cm od překladu) tak to bude promrzat. No a já se samozřejmě bojím, že se na tom překladu začne srážet voda, ten zkoroduje, zničí eurookna, plíseň......

Mám představu následujícího řešení (viz přiložené schéma)
1. odstranil bych omítku z překladu a nahradil ji 2 cm Koolthermu - zateplení překladu (s teoretickou lambdou 0,021).
2. překryl bych spáru mezi zdivem a rámem okna další vrstvou koolthermu ( opět 2 cm) - nahoře i po stranách - překryv rámu okna by byl 54 mm (což je šířka vodící lišty - tj. stejně by dřevo vidět nebylo), nahoře obdobný překryv. Box i lišty by byly vzdálené od okna 2 cm (to bych později z boku natřel do barvy té lišty. Delší šrouby na lišty by tedy stejně šly do dřeva skrz 2 cm koolthermu. Tj. pevnost lišt předpokládám bude dostatečná.

Zkoušel jsem nějak počítat jak se rozloží teploty, kam by padnul rosný bod a nějak to s železem neumím.
Prosím o radu zda ty 4 cm Koolthermu zvně překladu přesunou rosný bod od železa. To že tam bude únik tepla je jasné, nicméně pasivní dům z toho neděláme. Pod každým oknem je radiátor (a snad to to okno ohřeje i přes půlmetrový parapet)


ještě přikládám nějaký pokus o výpočet prostupu tepla tím překladem na stránce
https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp…
Ale jak jsem říkal - moc tomu nerozumím. Jako kdyby ty 4 centimetry udržely teplotu i venkovní strany železa nad 16 stupni. To se mi nějak nezdá.


Otázka je zda-li by pomohlo zaizolovat navíc těmi 2 cm Koolthermu i zevnitř. Když už ho mám :-).

Nebo od toho raději dát ruce pryč a zapomenout na venkovní rolety a vše zateplit. Případně ještě dát žaluzie, tam je kastlík užší a mohu k 4 cm koolthermu přidat i 2 cm zatepleného kastlíku.

Předem děkuji za rady
Miloš

P.S. dal jsem téma původně do špatné skupiny, nyní je přesunuto sem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.