Tlak vody v systémuDobré odpoledne, poslední dobou mne docela trápí tlak vody v systému u kotle, zkusil jsem již různé věci, ovšem vždy bez úspěchu. Problém nastal zhruba 2 měsíce nazpět, ovšem v předchozích sezónách nikdy problém nebyl, avšak topilo se na menší výkon kotle.
Začal nás v patrovém RD zlobit tlak vody u kotle, aktuální řešení je polopatické s tím, že vždy, než jdu zatopit, musím v nejvyšším bodě baráku (stoupačky v koupelně) otevřít odvzdušňovací ventil, nechat upustit vzduch a zatopit, následně čekat než začne vykapávat voda a poté ventil uzavřu. Každopádně minulý týden jsem zkusil dopustit vodu do systému s tím, že dokud v koupelně nezačala vytékat voda z topení. Druhý den jsem netopil, třetí den odpoledne jsem si v kotelně všiml, že tlak systému opět spadl a radiátoru místo vody opět pouze unikal vzduch. (Ještě bych dodal, že koupelnové stoupačky v patře domu jsou napojeny napřímo k hlavním trubkám od kotle a cestou nemá žádné těleso a ani za nimi.)
Máme doma Viadrus U22, Expansku na 35l a samotíž. Vodu vždy jednou za čas dopouštíme dle nanometru u trubek na (55-60 Kpa), při topení tlak se drží kolem 80-85 Kpa (65 Stupňů má kotel stabilně). Zkoušel jsem i několikrát si pohrát s expanzní nádobou (do léta nemám možnost natlakovat bez vody), čili jsem zkusil radu, že v nejvyšším bodě otevřít ventil a dofouknout expanzi, aktuálně, když netopím expanze má 0,4bar. Pro úspěšné vytékání vody z nejvyššího bodu je třeba tlak vody (52Kpa).
Radiátory jsem kontroloval, nikde nezaznamenal únik vody a ani mokré zdi (trubky od kotle jsou bohužel ve zdi). Co je mi nejvíce divné je to, že když netopím, tlak vždy spadne na 0,43+- Kpa, ovšem po otevření odvzdušnováku v koupelně a vypuštěním vzduchu z tělesa tlak u kotle vzroste na 0,5Kpa, toto si nějak nedokážu vysvětlit a ani tu postupnou ztrátu tlaku při netopení.
Velmi občas se mi stává, že i po přiložení, začnou trubky u kotle "klepat" a ručička manometru "létá" v rozmezí 0,1-0,3Kpa), na to pomáhá chvilkové "udušení" kotle nebo vyfouknutí trochu vzduchu z exp.nádoby, což také není záživné dělat a hlídat to.
Komplet vypuštění systému mohu provést až v létě. Rád bych požádal o nějaké tipy či rady, jestliže se někdo s podobným problémem setkal?
Děkuji