Tlak vody v systému

Tlak vody v systému

Dobré odpoledne, poslední dobou mne docela trápí tlak vody v systému u kotle, zkusil jsem již různé věci, ovšem vždy bez úspěchu. Problém nastal zhruba 2 měsíce nazpět, ovšem v předchozích sezónách nikdy problém nebyl, avšak topilo se na menší výkon kotle.

Začal nás v patrovém RD zlobit tlak vody u kotle, aktuální řešení je polopatické s tím, že vždy, než jdu zatopit, musím v nejvyšším bodě baráku (stoupačky v koupelně) otevřít odvzdušňovací ventil, nechat upustit vzduch a zatopit, následně čekat než začne vykapávat voda a poté ventil uzavřu. Každopádně minulý týden jsem zkusil dopustit vodu do systému s tím, že dokud v koupelně nezačala vytékat voda z topení. Druhý den jsem netopil, třetí den odpoledne jsem si v kotelně všiml, že tlak systému opět spadl a radiátoru místo vody opět pouze unikal vzduch. (Ještě bych dodal, že koupelnové stoupačky v patře domu jsou napojeny napřímo k hlavním trubkám od kotle a cestou nemá žádné těleso a ani za nimi.)

Máme doma Viadrus U22, Expansku na 35l a samotíž. Vodu vždy jednou za čas dopouštíme dle nanometru u trubek na (55-60 Kpa), při topení tlak se drží kolem 80-85 Kpa (65 Stupňů má kotel stabilně). Zkoušel jsem i několikrát si pohrát s expanzní nádobou (do léta nemám možnost natlakovat bez vody), čili jsem zkusil radu, že v nejvyšším bodě otevřít ventil a dofouknout expanzi, aktuálně, když netopím expanze má 0,4bar. Pro úspěšné vytékání vody z nejvyššího bodu je třeba tlak vody (52Kpa).

Radiátory jsem kontroloval, nikde nezaznamenal únik vody a ani mokré zdi (trubky od kotle jsou bohužel ve zdi). Co je mi nejvíce divné je to, že když netopím, tlak vždy spadne na 0,43+- Kpa, ovšem po otevření odvzdušnováku v koupelně a vypuštěním vzduchu z tělesa tlak u kotle vzroste na 0,5Kpa, toto si nějak nedokážu vysvětlit a ani tu postupnou ztrátu tlaku při netopení.

Velmi občas se mi stává, že i po přiložení, začnou trubky u kotle "klepat" a ručička manometru "létá" v rozmezí 0,1-0,3Kpa), na to pomáhá chvilkové "udušení" kotle nebo vyfouknutí trochu vzduchu z exp.nádoby, což také není záživné dělat a hlídat to.

Komplet vypuštění systému mohu provést až v létě. Rád bych požádal o nějaké tipy či rady, jestliže se někdo s podobným problémem setkal?

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.