Vysoká spotřeba plynuZdravím všechny a tímto bych se rád dozvěděl nějaké tipy a rady, co udělat s topným systémem ve starším domě - viz foto.
SITUACE:
jednopatrový dvougenerační cihlový dům
nezatepleno, dřevěná špaletová okna -> zateplení a výměna oken časem v plánu
topení/TUV:
- samotížný systém
- plynový kotel Junkers Eurostar ZWE 24-2 AE ("turbo") + zásobník TUV Junkers
- kombinovaný kotel na tuhá paliva (dřevo/uhlí) - momentálně odstaven kvůli neopravitelné poruše
- zásobník TUV s elektrickým topným tělesem - funkčnost neznámá
Roční náklady na vytápění a ohřev TUV plynem se pohybují mezi 50-60 tisíci Kč ročně, což mi přijde opravdu hodně. Prozatím jsem úsporu vyřešil změnou dodavatele - uvidím od července.
Zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenosti s tím, jaký při případné rekonstrukci zvolit zdroj vytápění, aby to bylo co nejekonomičtější - jak při samotné rekonstrukci, tak při následném užívání. Neumím si představit náročnost (i finanční) případné rekonstrukce topného systému na podlahové topení/užší měděné trubky/ atd. atd.)
OSOBNÍ TIP:
Zachování současného řešení s obměnou stávajících zdrojů - tj. nový plynový kotel (kondenzační), nový kotel na tuhá paliva (ve sklepě mám ještě dost uhlí+možnost napojení vyhřívání bazénu, se starým kotlem tomu tak bylo) a možná i nový el. bojler (nízký tarif je k dispozici).
Díky moc všem, kteří nějak přispějí a osvětlí mi možné řešení - platit měsíční zálohy 5.000 za plyn mi je opravdu dost proti srsti.