Hluk z obehoveho cerpadlaDobry den, mam problem s hlukom v mojom byte, ktory je, pravdepodobne, sposobeny obehovym cerpadlom. Chcela by som Vas poprosit o radu ako tento problem riesit. Z hluku som uz zufala a ak by vykurovacia sezona trvala este jeden dalsi mesiac, uz by som to asi psychicky nezvladla.
Byvam na prizemi 6 poschodovej bytovky. Vymenikova stanica (VS) sa nachadza hned vedla mojho bytu ale od bytu je oddelena dvoma murmi 380mm a diletacnou medzerou. Hluk cez steny neprechadza. Byt je obyvany uz asi 15 rokov a zatial sme tento problem nikdy nemali. Na jesen 2018 ale prebehla vymena obehoveho cerpadla a hydraulicke vyregulovanie. Aktualne obehove cerpadlo je Grundfos Magna 1. Firma, ktora robila hydraulicke vyregulovanie, je zevraj mimoriadne schopna a odmieta, ze by bol hluk sposobeny vyregulovanim. Jedna sa o zvlastny hluk, ktory nie je velmi silny (ak by som zavolala hygienu, aby hluk namerali, asi by som neuspela) ale je na velmi neprijemnej frekvencii, ktora je velmi obtazujuca. A siri sa 24 hodin nonstop. To je asi to najhorsie. V podstate je jedno, kolko je vonku stupnov a ci je den alebo noc, hluk je neustale. Prestane jedine vtedy, ked nejde obehove cerpadlo a to jedine vtedy, ked vonkajsia teplota dosiahne 15 stupnov. Ten zvlastny hluk je pocut iba v kuchyni pod ktorou idu teplotne trubky a je zvlastne, ze priamo vo VS ho neregistrujeme. Ja si myslim, ze hluk z cerpadla sa siri potrubim.
Znizili sa otacky na cerpadle z druheho na prvy stupen a hluk sa znizil ale neodstranil. Bola mi odporucana montaz gumenych kompenzatorov na päte objektu (ktore momentalne absentuju v sustave) ale zevraj vysledok je viac ako neisty. Ma zmysel ist do ich instalacie? Znizili sme aj vytopovu krivku o jeden stupen (neviem, ci je to dostatocne) ale efekt ziaden. Docitala som sa, ze to moze byt sposobene prilis vysokou teplotou vody v potrubi....
Prepacte, ak sa nevyjadrujem presne a odborne ale som uplny laik. Som zufala a velmi by som ocenila, ak by mi pomohol niekto, kto ma s takymto niecim skusenost alebo koho napadne, co by mohlo pomoct.
Vopred dakujem!
Dana Kovacova