Vytvoření "kolmého" srázu sousedem na hranici pozemků - co mohu požadovat pro zajištění bezpečnosti, stability

Reklama
PL Pavel Litos @pavel.litos163 před 5 roky29.05.2019 13:27:00
Vytvoření "kolmého" srázu sousedem na hranici pozemků - co mohu požadovat pro zajištění bezpečnosti, stability

Dobrý den,

byl bych vděčen na případné rady v daném problému.
Sousedka začala stavět a upravila pozemek tak, že vytvořila téměř po celé hranici našich pozemků strmý sráz (viz. fotografie). K tomu vytvořila velkou terasu - terénní rovinu, která teď vystupuje nad hranici pozemků a z jejího okraje nám bude vidět do všech místností. Její pozemek je bohužel na jižní straně a okna našeho domu jsou orientována tímto směrem. Náš projekt s tímto nepočítal, jelikož tyto úpravy nebyly v jejím projektu zaneseny (měli jsme být schování každý na své straně svahu).
Stavební dozor další stavební práce zastavil, jelikož nebyly v souladu s projektem. Nyní mi přišel dopis ze stavebního úřadu s aktualizovaným projektem - novým zaměřením terénu, který si "načerno" vytvořila, a s drobným prodloužením opěrné zdi.
Projekt však neřeší, jak bude zajištěna bezpečnost (že moje děti z toho srázu nespadnou - výška zdi v nejvyšším místě je cca 2,9, srázu 4m), jak bude zajištěna stabilita srázu po celé délce hranice projektu, není jasné, jak byla pousouzena dostatečnost stavebních úprav pro zajištění stability svahu.

Dotaz:
- mohu požadovat vytvoření plotu sousedkou pro zajištění bezpečnosti, jelikož já jsem tuto nebezpečnou terénní situaci nevytořil (aby nikdo z mého pozemku nepadal na její pozemek) a také z důvodu narušení stability svahu (asi bude třeba teď kotvit plot hlouběji)?
- mohu požadovat opěrnou zeď, nebo alespoň zajištění svahu po celé délce srázu?
- mohu požadovat vypracování techologického postupu pro navezení zeminy a její hutnění, zpevnění atp., aby bylo dosaženo její soudržnosti a zabránilo se odrthům a jeho odborné posouzení? Nad opěrnou zdí se má vytvořit svahování 1:2.
- mohu požadovat odstranění navážky nad úroveň terénu - zkrácení terasy (nebylo součástí původního projektu) - nechci narušit sousedské vztahy, ale mrzí mne, že žádná snaha o dobré vztahy ze strany souseda ani není (záměr nekomunikován; tvrzeno, že vše bylo dle projektu; ve městě se říká, že prý nemůže pokračovat ve stavbě kvůli sousedům)
- mohu požadovat jasné vytyčení hranice pozemků - před několika lety můj geoded vytyčil hranice pozemků (byl u toho i soused), nicméně moje "geodetické body" zmizely - buď byly odbagrovány nebo je někdo odstranil

Půjdu diskutovat aktualizovaný projekt na stavební úřad, ale bych budu rád za případné rady, připomínky, jiné pohledy na věc.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.