Chladenie podlahovkou - lacnoDobry den odbornici.
Rad by som Vas poprosil o radu.
V cca 8 rocnom dome mam podlahove kurenie a plynovy kotol. Vsetko funguje OK. (akurat spoje okolo bojlerov by asi bolo rozobrat a znova zosrobovat, akoby slzili).
Nemam v dome chladenie a rad by som ho zrealizoval za malo penazi. V podstate mam dobre zatepleny dom cca 180m2 a v lete potrebujem znizit teplotu tak o 2-3 stupne, teda mensi vykon.
Viem, ze stropne chladenie je lepsie, ale je to velka investicia, neporiadok pri realizacii atd.
Uvazujem chladit podlahovkou len v case, ked sme vsetci v praci, skole.
Dokazem programovat ovladacie jednotky - arduino - mam ich uz 6 po dome. Teda ovladanie viem spravit inteligentne aj ovladane cez internet.
Chcel by som pouzit doskovy vymennik ( tak do 100e) - neviem presne, ake parametre hladat, viem len 3/4 pripojenie.
Prevysenie kotolne a studenej vody v studni je 20m, co sa bojim riesit obehovym cerpadlom a uzavretym okruhom. Plus naklady na hada v studni atd.
Uvazujem pripojit vodu zo studne odbockou zo zasobnika TUV, ovladat prietok solenoidom (a automatizaciou s teplomermi) do doskoveho vymennika.
Zohriatu vodu len vrátit samospádom do studne. Mohlo by sa aj inam, no potrebujem zrejme malý výkon chladenia a studna myslim, ze sa nezohreje.
Teplomery z automatizacie by mali riadit prietok a cerpadla, aby teplota v podlahovke neklesla pod 16-18 stupnov ( v dome cca 26 stupnov). No zrejme by som mal pre istotu pouzit zmiesavaci ventil. Teplota v kopanej studni je cca 12 stupnov. Objem vody kolise, ale min 3-4m3.
Uvazoval som aj o moznosti napojenia podlahovky priamo zo studne so solenoidom, ale bojim sa, ze by sa zanasala podlahovka napriek uprave vody v studni.
Dakujem za kazdu radu, aj zmysluplnu kritiku.
Prepacte mi moje vymyslene znacky v obrazku.