Napojení nosníku z IPE na věnec

Rubriky:

Reklama
DF David Feda @david.feda před 5 roky23.06.2019 17:50:00
Napojení nosníku z IPE na věnec

Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu ohledně rekonstrukce domu (dům zděný z pálených a betonových cihel z roku cca 1920). Jedná se ztužující věnec v nad 2.NP, kdy z důvodů zbourání střechy a přistavení patra, byl projektantem navrhnut ztužení RD pomocí věnce, ale ve dvou místech bude věnec fungovat jako průvlak (průvlaky nesou sloupky krovu v dalších NP). Tyto dva průvlaky byli kvůli svému rozpětí navrhnuty jako svařence z 3xIPE180 a tady se dostáváme k problému. Jak napojit ocelové svařence na věnec, načrtl jsem VAR. 1, dle projektant, kdy se svařenec vetkne do věnce (horní pásnice bude v úrovni horní hrany věnce), kdy pod svařencem z IPE zbude jen 70mm betonu, 3 tahové výztuže budou pokračovat bez přerušení a jedna v místě svařence se ohne a přivaří k svařenci. (toto řešení se však nelíbí firmě, která hrubou stavbu provádí z důvodů 1. malá tloušťka betonu pod svařencem, 2. přerušení věnce, jak 1x kusu tahové výztuže, tak přerušení betonové části věnce. Proto oni navrhují VAR. 2, kdy by se do věnce umístily ocelové plotny, které by se nejspíš přivařila k výztuži nebo pomocí trnů zabetonovaly do věnce a na to by se následně položil svařenec a přivařil po obvodě svařence. Nejsem si jistý jestli VAR. 2, jak navrhuje firma je dostatečné a zda bude přenášet síly stejně jako kdyby byl svařenec z IPE vetknut do věnce. Prosím o rady hlavně statiků :) DĚKUJI!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.