Výběr tepelného čerpadla vzduch-vodaAhoj, topíme starým kotlem na pevná paliva Viadrus U22 a tak bychom chtěli využít tento rok dotaci na výměnu kotle. V obci není zaveden plyn, takže máme jen dvě možnosti - zásobník na plyn (podzemní kvůli prostoru), nebo tepelné čerpadlo.
Po pročtení různých pro a proti a srovnání nákladů asi spíš tepelné čerpadlo vzduch-voda.
Oslovil jsem několik firem - IVT, NIBE, Buderus, Regulus, PZP, Stiebel Eltron, Mastertherm, AC Heating. Vše monoblok, jen IVT monoblok i split, ac heating jen split.
PZP a Stiebel El. se neozvali, od ostatních značek tu všichni bili na obhlídce domu (kromě Buderusu a Regulusu, ti zaslali jen předběžnou nabídku a Regulus v telefonu nebyli ani moc příjemní, tak mají smůlu).
Nechal jsem si vypočítat TZ domu - aktuálně 16kw, po dokončení zateplení (zbývá nám koupelna, předsíň a střecha), bychom se měli dostat na 12-13kw.
Dostal jsem tyto nabídky (seřazeno od nejdražšího, ceny s DPH):
IVT Air X 170 (vnitřní jednotka Airmodul E15, Nerezový zásobník TUV 185L, el. kotel 15 kW), cena s instalací cca 320 000 Kč
IVT Air Split 15 (vnitřní jednotka Airmodul BS 8-15, Nerezový zásobník TUV 185L, el. kotel 15 kW) cena s instalací cca 296 000 Kč
NIBE F2120-20 (3-fázové) (Řídící jednotka SMO 20, Elektrický kotel průtokový TJ 2, Akumulační nádrž NAD 100 v1 (s izolací)) cca 290 000 Kč bez instalace (prý by to mohlo jít ještě trochu níž).
Buderus WPLS 15.2 Comfort, cena 285 000 Kč bez instalace.
Mastertherm BoxAir-37I (Inverter 5-17kW) (s anuloidem) 265 000 Kč včetně instalace, nemrznoucí směsi.
AC Heating Convert AW16-3P (plynulá regulace výkonu, SVT 3632, Vyrovnávací nádoba - ACH 120 ANU, top.těleso 6 kW) předběžně 265 000 Kč (předběžná cena, po dnešní osobní návštěvě technika čekám na finální nabídku, možná nebude potřeba typ 3P).
Regulus EcoAir 415 (SVT 1155, topné těleso 6 + 4,5 kW pro vytápění), Akumulační nádrž PS 200 N+ s izolací, cena cca 220 000 Kč bez instalace a materiálu.
Nejvíc se mi líbí Mastertherm a ac heating - jak úroveň jednání, tak rozpočet, tak že je to česká výroba (dostupnost náhradních dílů).
IVT dost přestřelilo s tou cenou a instal. firma nemá dobré recenze na netu.
Nibe je asi top, ale nevím, zda ta cena za to stojí.
Buderus a Regulus jsem vyřadil. PZP je prý top, ale neozvali se...
Chci se zeptat, do čeho byste šli a také prosím o porovnání jednotlivých nabídek z pohledu výkonu, spolehlivost, zkušenosti. Díky
Edit: Jedná se o LBC kraj.