Zatížení střechy

Rubriky:

Reklama
MM Michal Marek @michal.marek236 před 4 roky07.07.2019 21:47:00
Zatížení střechy

Dobrý den,

mám na chalupě sedlovou střechu o sklonu 21 stupňů. 11m (délka uvnitř místnosti) dlouhé vaznice (15x15cm) jsou v polovině délky podepřeny jedním sloupkem. Krokve jsou od sebe cca 84cm. Žádné kleštiny tam nejsou a vzhledem k nízkému obytnému půdnímu prostoru tam být nemůžou.
Došlo k výměně stoletého prkenného bednění za o dost těžší osb 22m s perem. Váhově jsem i s krytinou v rozdílu cca 1000kg na 97m2 střechy oproti původní. Chtěl bych se zeptat, může mít aspoň pozitivní vliv na rozložení váhy položení desek v provázaném stavu a v zasunutých perech? Myslím tím, že zatížení v nejslabších místech třeba nemusí být tak velké a je soustředěné do míst u obvodového zdiva a vaznic, kde jsou sloupky. Říkám si, aby na 5,5m vaznici nebylo těch 250kg moc a navíc aby se celkově střecha nepohnula. Zatím po roce nepozoruji žádné praskliny ani pohyb pozednic a vaznic.
Před výměnou nás toto nenapadlo, náhodou jsem se o těchto problémech dočetl, tak teď mám trochu obavy.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.