Statika: přerušení nosné zdi v celé výšce

Reklama
JS Jakub Skřebský @jakub.skrebsky před 4 roky15.07.2019 15:22:00
Statika: přerušení nosné zdi v celé výšce

Plánuju krbovou vložku s výměníkem, oboustrannou, tj. přikládání z technické místnosti. Ta je za 50cm silnou zdí z nepálených cihel. Přízemí dům, nemá věnec, pozednicový trám leží rovnou na té zdi.
První možnost je vložku částečně zapustit a částečně nechat trčet do obytné místnosti, kouřovod s funkcí komína na straně obytné místnosti, zakrytý obestavbou. Znamenalo by to prosekat nosnou zeď jen na "záda" vložky, samozřejmě s překladem z obou stran, aby byl z technické místnosti přístup k přikládání a napojení komínu a vody. Nevýhodou je složitější obestavba, aby správně fungovalo proudění ve vzduchové komoře.
Druhá možnost, a na to se ptám: zapustit vložku do zdi úplně, tj. aby vzadu i vpředu lícovala se zdí. Kvůli americkému komínu to ovšem znamená vysekat v nosné zdi otvor v celé výšce (nahoře samozřejmě svázat RZP překlady). Pozednicový trám (a tedy celá střecha) nebude ohrožen, je 15m dlouhý, ten 1 m chybějícího podložení by mu snad nevadil. Moje otázka ale je, zda ty překlady (třeba i dva nad sebou a s delším přesahem) stačí, aby se ty dva protilehlé bloky zdi nějak neroztančily. Díky

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.