Nová podlaha - sklep chata

Reklama
LV Lukáš Vrána @lukas.vrana před 4 roky19.08.2019 19:44:00
Nová podlaha - sklep chata

Dobrý den,

opravuji chatu starou cca 50 let - provedení není ideální, ale je OK. Chata je založena na betonovo-kamenitém zdivu bez jakékoliv izolace.

V první fázi jsem provedl vnější izolace - kde to šlo, opraveny betony ve stávajícím zdivu, penetrace, tekutá hydroizolace, nopová folie, drén (geotextilie, štěrk, drenážní trubka 150mm). Vzhledem k tomu, že se nejedná o trvale obývanou stavbu, nedělal jsem vodorovnou hydroizolaci zdiva (podříznutí/plechy/injektáž) - cenově by to byl úlet, pokud bych v budoucnu chtěl, lze provést injektáž zevnitř, přesto některé stěny sousedí s rostlým terénem a není k nim umožněn přístup - možná by byla jedině plošná injektáž.

Druhá etapa je vytvoření podlah - stávající jsou hliněné, v původním projektu bylo pouze vylití 30mm betonové mazaniny, což je úplně špatně :)

Můj návrh (po konzultaci s několika stavaři) - vytvořit plovoucí desku, u stěn nechat štěrkové lože až nahoru (+-0,000) v šíři cca 100mm u obvodových zdí kvůli odvětrání. S nějakou vlhkostí jsem smířen, vnější svislá izolace znamenala rapidní zlešení (180cm vlhka předtím až po 0-30cm po úpravě), dren je v úrovni základové spáry (pokud se to tak dá nazvat.

Dotaz ke skladbě podlahy. Výškově na ni vychází pouze cca 300 mm, navrhoval bych:

-100mm štěrkové lože, zhutněno válcem/ručním pěchem

- 50mm podkladní beton vyztužený kari sítí

- hydroizolace

- 100mm podlahový polystyren (EPS/XPS?)

- 50mm potěrový beton vyztužený kari sítí.

Rostlý terén je hlinito-písčitý, s poměrně dobrou únosností, ve větších hloubkách přechází až na pískovec. Povrch bude pouze pochozí, neplánuji využívat jako garáž, ale jako dílnu/sklep/sklad

Je tato skladba OK, případně volili byste něco jinak? Přemýšlím o snížení lože na 80mm a navýšení betonů na 60mm...

Děkuji

(fotografie pořizovány před provedením vnější izolace jako pasportizace stavu, foceno v době po deštích, takže řádně zalito a vlhko, nereflektuje aktuální stav vlhkosti)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.