Peletkový kotel ATMOS + AN

Rubriky:

Reklama
LP Luboš Pokorný @lubos.pokorny před 4 roky02.09.2019 13:58:00
Peletkový kotel ATMOS + AN

Dobrý den,

jsem před finální objednávkou nové kotelny (a snad i čerpáním kotlíkových dotací - ale to je v tomto dotazu vedlejší). Chtěl bych Vás poprosit o jakékoli připomínky, kritiky,... Vím, že to tu bylo rozebíranější častokrát, ale každý dům má nějakou svou unikátnost, proto bych Vám chtěl k diskuzi předložit náš zamýšlený "projekt".

Jedná se o vytápění 100 let starého RD, vytápěné 2 podloží, zeď 45 cm, nezateplený a ani nebude (nová fasáda bez něho). Lokace podhorská. Nová zateplená střecha, nová EUROokna.

Zkoumal jsem jednotlivé možné varianty vytápění (čerpadlo, tuhá paliva,...) a zejména pro absenci plynu v ulici jsem pro relativní nízkou údržbovost zvolil zatím variantu kotle na peletky od firmy ATMOS (D25P - až 24 kW). Vytápění bude klasicky radiátorové s tím, že jsme docela nároční na nastavení teploty. Ke kotli bychom rádi připojili akumulační nádobu (objem okolo 750 litrů? Prosím poraďte.) A pro ohřev TUV externě mimo AN bojler - kombinovaný pro elektro ohřev v meziobdobí a létě... 3cestný ventil s ekviterm. regulací a radiátory bych rád osadil Danfoss "chytrými" hlavicemi - pořád jsem si nedal ještě vyvrátit, že by to byla blbost, tak do toho případně :-)... Koukal jsem také na možnost výměníku pro solár pro AKU nádobu, ale nějak jsme s tím zatím v rámci rekonstrukce - elektro rozvody, střecha,.. nepočítali. Myslíte, že to má ještě smysl zvážit a že úspora by byla opravdu reálná. Předem ještě podotýkám, že projekt na tepelné ztráty apod. jsme si vypracovávat nenechali. Že to byla možná chyba, to už bych nerad teď řešil. Ptám se spíš na zkušenosti s podobným typem domu a vytápění, ne na přesná čísla.

A ještě jedna důležitá věc, kterou bych chtěl zkonzultovat se zkušenějšími... Ti, co budou kotel obsluhovat, už nebudou časem nejmladší, proto jsem také zvažoval (a také pro cenu cisternových peletek - nevím už ale, jak je to s kvalitou) možnost textilního zásobníku s pneumatickým dopravníkem. Ale narazil jsem na to, že kotelna bude mít maximálně 2 metry do stropu a konstrukce zásobníku od ATMOSU je o 20 cm vyšší. Zvažuji zakázkovou výrobu podobného zásobníku a využít to jako variantu namísto klasického zásobníku na peletky se šnekovým dopravníkem. Motiv jsem již řekl: obsluha, manipulace, cena (až na tu pořizovací), nevýhody: prostor, zaručená kvalita peletek?...

Předem Vám všem děkuji za Vaše komentáře a rady, za které budu vděčný.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.