Rubriky:
Dobrý den,
mám zprovozněnou fotovoltaiku 3,5kWp + 4,8kWh baterie a vyměněný elektroměr na 4Q.
Neohlídal jsem si včas změnu dodavatele – stávající dodavatel nevykupuje přebytky a kvůli výpovědní lhůtě při změně dodavatel budu mít smlouvu na výkup nejdříve v Prosinci.
Rád bych v měniči změnil nastavení z nulové povoleného přetoku na neomezený už teď, protože:
- Vysledoval jsem, že při zakázaném přetoku beru cca 30% energie ze sítě, přestože je elektrárna nevyužitá (měnič dorovnává spotřebu domu na nulu velmi pomalu). Když omezení vypnu, je to do 5%.
- Připadá mi to „ekologické“ – když bylo spotřebováno tolik energie na výrobu všech komponent elektrárny, je škoda, aby byla nevyužitá
Rád bych porozuměl následujícímu:
- Jaká je výše pokut, která hrozí. Nějakou tabulku jsem na internetu našel, ale způsob výpočtu nechápu
- Jaká je pravděpodobnost, že pokutu skutečně dostanu, stalo se o někomu? Můj distributor je ČEZ. Maximální denní přetok očekávám 10kWh.
Díky,
Petr Cafourek
To je problém toho, že legislativa v ČEZkém blbákově nezná akumulaci energie. Jaký mají tedy rezervované výkony…
Tak si přečtěte vyhlášku č.16/2016 Sb. Paragraf 3, odstavec 3. Tu svou praxi, co zde popisujete, tou škodíte jen…
Ano, je to RCT DC6. Je potřeba nastavit položku "Solar plant peak power" na skutečnou hodnotu rezervovaného…
Přečtěte si v dokumentu: https://cdn-smartemailing.cz/1495/media/2023/newsletter-2023-11-003-final-b.pdf Rady, jak…
před 10 měsíci
Wp na strese se rovnaji rezervovanemu vykonu. Nic nepochopitelneho
před 10 měsíci
Píšu o rezervovaném výkonu a ne o píkách na střeše.
před 10 měsíci
222 odpovědí
Zobrazit všechny reakcePřečtěte si v dokumentu:
https://cdn-smartemailing.cz/1495/media/…
Rady, jak účinně bojovat proti penalizaci přetoků u mikrozdroje.
Aktualne v r.2023 CEZ bedlive sleduje pretoky a informuje o kazdem pretoku nad schvaleny vykon. Prekrocil jsem v zari o 11 W a dostal jsem vyzvu k naprave. Pokud ma nekdo zakazane pretoky ze smlouvy, sankce u jednofaze je nad 115W, u trifaze nad 300 W. Ale i watove preretoky ur resi.
P- Petr - @petr.A tech 11 W navic slo jak dlouho? Jak dlouho jste to prekracoval??
Zdravím. Je tu někdo, kdo by mi osvětil co to vlastně ty přetoky jsou? Podle toho co čtu se tu bavíte o tom, že nejaké kwh nespotřebované jdou k distributorovi, což chápu. Ale na dotaz k distibutorovi, jsem dostal tuto odpověď a jestli chápu jde o jinou věc, než kilowatthodiny ale maximální výkon ve Wattech ???
Díky zda mi to někdo vysvětlí jak tomuto zamezit..
-----------------
Fakturace mikrozdrojů (fotovoltaické elektrárny) probíhá standardně za spotřební
odběrné místo a fakturujeme tyto položky:
- platba za příkon odpovídající hodnotě hlavního jističe
- spotřebu elektřiny ve vysokém a nízkém tarifu
- pevnou cenu a systémové služby
- cenu na podporu elektřiny z podporovaných zdrojů energie
- cenu za činnosti Operátora trhu s elektřinou
V případě, že dojde k překročení sjednaného rezervovaného výkonu mikrozdroje, je
tato cena zohledněna ve faktuře. Další jiné položky ani celkovou dodávku do sítě
z mikrozdroje nefakturujeme.
Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu provádíme jednou za fakturační
období. Výpočet ceny za překročení probíhá tak, že evidujeme nejvyšší aktuálně
naměřenou hodnotu za každou čtvrt hodinu a jedenkrát za měsíc vyhodnocujeme
celkově nejvyšší hodnotu. Podle toho následně fakturujeme případné překročení
rezervovaného výkonu. Překročení se vyhodnocuje s přesností na W.
Cena za překročení rezervovaného výkonu je vždy účtována dle platného Cenového
rozhodnutí.
Odběrné místo na hladině NN s výjimkou mikrozdrojů při zjednodušeném připojení
je 1 683 Kč/kW/měsíc.
Příklad výpočtu:
Standardně připojený mikrozdroj s příkonem 4 kW:
- 5,6 kW (nejvyšší naměřená hodnota za měsíc)
Výpočet:
5,6 kW - 4 kW (rezervovaný příkon) = 1,6 kW
1,6 x 1 683 Kč (částka fakturovaná za překročení dle platného Cenového
rozhodnutí) = 2 692,8 Kč (celková částka fakturovaná za překročení rezervovaného
výkonu)
* Částka uvedená v příkladu výpočtu je platná pro II. kvartál 2022. Aktuální
cena je uvedena v platném Cenovém rozhodnutí. Princip výpočtu po aktualizaci
ceny je neměnný.
S pozdravem
ČEZ Distribuce, a. s.
(4.34) Cena za překročení rezervovaného výkonu pro místo připojení odběrného místa, výrobny elektřiny nebo distribuční soustavy sjednaného ve smlouvě o připojení je rovna za každý kW překročení:
(4.34.1) na hladině VVN
350 Kč/kW/měsíc,
(4.34.2) na hladině VN
861 Kč/kW/měsíc,
(4.34.3) na hladině NN s výjimkou mikrozdrojů při zjednodušeném připojení
1683 Kč/kW/měsíc,
(4.34.4) na hladině NN při instalovaném výkonu mikrozdrojů v odběrném místě do 10 kW včetně při zjednodušeném připojení. Překročení rezervovaného výkonu se účtuje od hodnoty naměřeného výkonu vyšší než 115 W. V případě překročení vyšším než 115 W je níže uvedená jednotková cena vztažená k celkové hodnotě překročení.
Hodnota překročení rezervovaného výkonu | [Kč/kW/měsíc]
do 2,5 % včetně z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě | 42
od 2,5 % do 5 % včetně z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě | 84
od 5 % do 10 % včetně z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě | 168
od 10 % z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě | 1683
(4.35) Je-li do odběrného místa zákazníka připojena výrobna, účtuje provozovatel distribuční soustavy tomuto zákazníkovi cenu za překročení rezervovaného výkonu podle bodu (4.34).
(4.36) Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu podle bodu (4.34.1) až (4.34.3) provádí provozovatel distribuční soustavy měsíčně. Překročení rezervovaného výkonu je vztaženo na každý kW nejvyššího překročení sjednaného rezervovaného výkonu čtvrthodinovým maximálním dodaným elektrickým výkonem.
(4.37) Vyhodnocení překročení rezervovaného výkonu podle bodu (4.34.4) provádí provozovatel distribuční soustavy jednou za fakturační období. Cena za překročení rezervovaného výkonu je vztažena na maximální hodnotu čtvrthodinového elektrického výkonu dodaného do distribuční soustavy v každém kalendářním měsíci v rámci fakturačního období. Překročení rezervovaného výkonu podle bodu(4.34.4) se vyhodnocuje s přesností na W.
HM Harry Minduton @harry.mindutonDobrý den,
Výše uvedení hodnoty jsou docela jasné.
Na stránkách EGD, ale je uveden příklad výpočtu a ten tak jasný není. Jak to chápete?
"Zjednodušené připojení mikrozdroje na hladině NN
Instalovaný výkon je 6,56 kW
Naměřené maximum: 410 W = 0,41 kW (tj. více než 115 W)
Výpočet cenového pásma (hodnota překročení v procentech): (0,41*100)/6,56 = 6 %
Dle Cenového rozhodnutí se výpočet řídí bodem (4.34.4) – od 5 % do 10 % včetně z instalovaného výkonu výroben v odběrném místě 168 Kč/kW/měsíc.
Výpočet částky za překročení: 0,41*168 = 68,88 Kč"
Zdroj je zde:" https://www.egd.cz/uctovani-prekroceni-r…
Penále za všechno možné jsou uvedeny vždy v aktuálním cenovém rozhodnutí ERÚ.
Při překročení povoleného výkonu je pokuta cca. 1600Kč/ 1kWh.
.
Dobrý den,
prošel jsem zde diskuzi, ale nenalezl jsem nikde odpověď na otázky pana Cafourka, opravdu na to nikdo neodpověděl?
MM Michal Malina @michal.malina545Odpoved je v prispevcich. Dodavatel elektriny je ze zakona povinen vykoupit prebytky. Pokuty udeluje vlastnik rozvodne site ( Cez, Eon atd)
dodavateli a ten ji posila vyrobne. Nikde neni uvedena tolerance. Panely maji +5%, takze cokoliv navic je nedodrzeni vykonu. Opet to nikde ve smlouve neni osetreno jmenovite.
Pokud nemáte smlouvu o výkupu, tak veškerý přebytek někomu darujete. Nejspíše prodejci energií. Nemá smysl něco prodávat. To je zlodějina nejhrubšhího zrna. Raději přidat bojler a ohřívat např. přes Solar Iboost topnou spirálu.
PG Petr Grohmann @petr.grohmannTu zlodějinu vidím zcela opačně, výkup je pro obchodníky akorát tak těžký opruz, kolik jako si myslíte že na Vás vydělají? u mně si to šacuji tak na 200Kč/rok. Za ty peníze bych to jako obchodník ani nedělal, taky to dělá dost málo obchodníků. Nevšiml jsem si, že by mi furt někdo volal a chtěl mi vykupovat EE.
Dobrý den všem, jsem zákazníkem ČEZu a mám FVE od S-Power. Chtěl bych se s vámi podělit o dvouleté zkušenosti z provozu FVE a chování ČEZu.
Po zprovoznění FVE v dubnu 2018 jsem kontaktoval ČEZ, kde mi nabídli cenu pro vlastníka FVE, která byla vyšší, než má stávající "Elektřina jen pro vás na dva roky". Zpočátku jsem měl výhodnou cenu 915 Kč za MWh, kterou ale od 1.9.2019 zvedli na 1.410 Kč za MWh. Celková spotřeba elektrické energie od ČEZu za poslední vyúčtování byla 1.611 MWh. Přetoky do jejich sítě byly za rok 2018 1.599 MWh a za rok 2019 to bylo 1.550 MWh. V podstatě to samé, co odebírám od ČEZu. Samozřejmě nedostanu od nich nic, ani korunu. Ale není to náhodou z právního hlediska neoprávněné obohacování se od ČEZu, když za přetoky nic neplatí? Když však člověk analyzuje fakturu od ĆEZu, tak za prodej elektrické energie účtuje 2.446,40 Kč, ovšem za distribuci elektřiny účtuje 5.798,05 Kč, což je téměř 2x tolik a za ostatní 781,13 Kč. Z toho vychází, že cena za MWH není stěžejní. U Bohemia Energie vykoupí přetoky 1:1, tedy tam bych byl zhruba na nule, ale jen 2 roky. Poté si účtují 300 Kč měsíčně jako servisní poplatek. Bohužel teď musím vydržet, než mi vyprší dvouletá smlouva u ČEZ.
TP tomáš petr @tomas.petr719Výkup elektřiny má i ČEZ, je tam míň než u BE, ale ten rozdíl není velký.
Určitě to není 1x1.
Minulý měsíc jsem dostal necelých 60 haléřů za kWh.
Skvělý vývar, jestli to bude tento měsíc stejné, tak zastavím přetoky.
Standa
Dobrý den všem, jsem zákazníkem ČEZu a mám FVE od S-Power. Chtěl bych se s vámi podělit o dvouleté zkušenosti z provozu FVE a chování ČEZu.
Po zprovoznění FVE v dubnu 2018 jsem kontaktoval ČEZ, kde mi nabídli cenu pro vlastníka FVE, která byla vyšší, než má stávající "Elektřina jen pro vás na dva roky". Zpočátku jsem měl výhodnou cenu 915 Kč za MWh, kterou ale od 1.9.2019 zvedli na 1.410 Kč za MWh. Celková spotřeba elektrické energie od ČEZu za poslední vyúčtování byla 1.611 MWh. Přetoky do jejich sítě byly za rok 2018 1.599 MWh a za rok 2019 to bylo 1.550 MWh. V podstatě to samé, co odebírám od ČEZu. Samozřejmě nedostanu od nich nic, ani korunu. Ale není to náhodou z právního hlediska neoprávněné obohacování se od ČEZu, když za přetoky nic neplatí? Když však člověk analyzuje fakturu od ĆEZu, tak za prodej elektrické energie účtuje 2.446,40 Kč, ovšem za distribuci elektřiny účtuje 5.798,05 Kč, což je téměř 2x tolik a za ostatní 781,13 Kč. Z toho vychází, že cena za MWH není stěžejní. U Bohemia Energie vykoupí přetoky 1:1, tedy tam bych byl zhruba na nule, ale jen 2 roky. Poté si účtují 300 Kč měsíčně jako servisní poplatek. Bohužel teď musím vydržet, než mi vyprší dvouletá smlouva u ČEZ.
Já jsem právě zaplatil pokutu 1290 Kč za překročení rezervovaného příkonu. Jak se mi to stalo? Při kalibraci baterky. Baterka se kalibruje automaticky jednou za měsíc. Nabije se na 100% a potom se 3% vybíjí do sítě plným výkonem a změří se parametry článků. Trvá to jen několik minut. Rezervovaný příkon mám podle panelů 4550 W ale baterka s měničem dá 6000 W. Naměřili mi překročení o směšných 673 W. Pokuta je 1585 Kč za 1 kW + DPH, takže asi 1900 Kč x 0,673. Už jsem to vyřešil omezením výkonu v menu, to měl ovšem udělat technik montážní firmy.
Jsou to tisíce za každou započatou Kwh, ani to nezkoušejte načerno, nebo vás sedřou z kůže...
VK Vítězslav Klozik @vitezslav.klozikNebojte se být konkrétnější, jaké jsou sazby, kdo na základě čeho? mně to teda fakt zajímalo.....
Nebo Franta v hospodě, říkal, že Pepa říkal?
Dobrý den, můžete mi prosím poradit? Mám novostavbu RD s FVE o výkonu 6,7 kWp na území JM, tedy mám smlouvu na dodávky od EON, PPP ze strany EON proběhlo a mám správný 4Q elektroměr. Ovšem co mi chybí je dořešit výkup. Můžete mi prosím polopaticky poradit co nejlépe dělat? S EON je problém? Mám v tom dost zmatek a dostat nějaké platné relevantní informace není pro mě snadné.
Výroba jde primárně do 3f bojleru. Ale přes léto momentálně spotřebuji jen tak půlku. Takže klidně 300 - 400 kWh měsíčně jde ven. Fakt je, že jak píšete, tak potřebuji řešit spíš období počátek dubna duben - konec září. Příští rok mám v plánu zařadit nějakou klimu, abych využil více výrobu. Ale přebytky budou i tak.
JJ Jan Jaroš @jan.jaros362No nejlépe uděláte, když se obrátíte na EON a požádáte je o rozšíření smlouvy o výkup a uvidíte co se bude dít.
EON bude chtít po Vás tzv. výrobní EAN a nebude problém se smlouvou na výkup, jenže kde ho vzít. U mikrozdroje Vám ČEZ Distribuce EAN nerozdělí, EON distributor možná ano, nemám vyzkoušeno.
Jak jsem psal níže, kolega v distribučním území ČEZ se smlouvou na odběr u EON musí od EONu odejít úplně, protože EON neumí udělat na jedno číslo EANu smluvu na nákup i prodej. Prostě na tuhle verzi nemají nastavený SAP.
Dobrý den, předpokládám, že máte elektrárnu v režimu mikrozdroj a jste po PPP (máte 4q elektroměr) tedy povolený přetok do distribuční sítě a jste u ČEZ Distribuce.
1) neobracejte se na EON, zbytečné, nevykoupí Vás, budou po Vás chtít výrobní EAN a ten nemáte, protože máte tzv. kombinovaný EAN (rozuměj normální spotřební s příznakem výrobna). Naprosto čerstvá zkušenost, kolega je u EONu se spotřebou, chtěl jen změnit smlouvu i na výkup a nejde to, musí odejít z EONu úplně, ale až k 1.1.
2) na internetu jste patrně naše tabulku za nedovolenou dodávku do sítě distributora (je uveřejněná ve věstníku ERÚ), ale ta by se Vás týkala, pouze pokud si přihodíte pár panelů navíc a přešvihnete někdy v létě výkon přetoku do sítě než máte ve smlouvě o připojení (teď máte povolen přetok výkonu do sítě asi těch 3,5kW). Což Teď nehrozí.
3) Ve skutečnosti to teď funguje tak, že distributor si vzdáleným přístupem denně vyčte 4Q a hodnoty pošle do tabulky na OTE, z OTE ten přetok doběhne do nějaké excelové tabulky k Vašimu stávajcímu obchodníkovi a "rozhodíte mu odchylku" a za to by vás mohl obchodník nějak potrestat, nevím jak a netuším jak by vyčíslil tu titěrnou škodu. Ale nejspíš odtud by mohl vítr vát. Pokud obchodník nevykupuje, tak se buď s ním udělá dodatek na výkup za 0Kč, čímž získáte právní důvod dodávky do sítě, nebo neděláte vůbec nic a počkáte do prosince. Teď už stejně slunce zaleze, tak ten přetok nebude valný. Osobně u mně jsem taky takto přecházel asi 2 měsíce a svět se nezbořil. Jen mně můj obchodník pustil hned, protože mu v excelovské tabulce hrozně vadily ty mínusová čísla.
MK Martin Kotelník @martin.kotelnikDobrý den,
díky moc za reakci a vysvětlení.
Nastavil jsem to teď zatím na povolený přetok 300W, což doufám, že stávající obchodník nebude nijak hrotit. Někdy na konci Září bych to omezení přetoků vypnul úplně. Očekávám, že v té době stejně době přebytky nebudou a pokud by byly, nasměruju to stejně do topení. A tím, že se vypne to omezení, bude měnič rychle dorovnávat zatížení a nebude zbytečně brát energii ze sítě.
Zkuste kontaktovat Eon, ten uzavira smlouvu i jen na vykup (chteji alespon na 1/2 roku). Ted nabizi pouze 50Kc/MWh (nejedna se bohuzel o preklep), cena ale neni rozhodujici.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.