Bublání v termostatickém 3-cestném ventilu

Reklama
JF Jiří Forman @jiri.forman před 4 roky10.09.2019 17:20:00
Bublání v termostatickém 3-cestném ventilu

Dobrý den,
řeším problém se zvuky bublin v otopném systému. Prostudoval jsem řadu příspěvků a postupným laděním jsem se dostal do stavu, že asi vím, co se děje, ale nevím proč a co s tím.
Bydlím ve dvoupatrovém RD na horách (topná sezóna od srpna do května), kde byl na původní rozvod topení (deskové radiátory, měděné pájené trubky) v roce 2016 instalován automatický kotel Hana 22kW, čerpadlo Grundfos ALPHA 2 L 25-40 180, termostatický ventil TSV3B 55°C. V loňském roce jsem zaregistroval zvuky bublin, ale nevěnoval jsem tomu pozornost, nerušilo to. Letos jsme dělali částečnou rekonstrukci při níž jsem vyměnil část rozvodů a radiátorů. Při rekonstrukci jsem přišel na nesprávně ukazující manometr, vyměnil netěsné ventily, těsnění ve šroubeních, atd. Zkrátka mám po 8 letech bydlení konečně pocit, že topení topí dobře a nemá žádné úniky. Až do loňska bylo třeba čas od času odvzdušnit a doplnit vodu.

Bohužel s tímto dobrým pocitem přišlo mnohem více slyšitelné bublání, které sice bylo i dřív, ale nyní se v kratších a narovnaných rozvodech se nese mnohem lépe než dřív, takže mnohem víc ruší. Subjektivně mám pocit, že v kotelně slyším zvuky stejné intenzity jako dřív, ale v ostatních místnostech je to slyšet mnohem víc než minulou sezónu.

Poučen v diskusích jsem pátral po zdroji bublin a mohu s jistotou říct, že bubliny se objevují v místě B vstupu TSV3B (schéma zapojení kotle bez filtu a uzávěrů přiloženo), procházejí kotlem do čerpadla a z čerpadla do rozvodu. Podle zvuku bych řekl, že část bublin jde z čerpadla směrem dolu (?) zase do B vstupu TSV, nebo obráceně - poslechem se mi nepodařilo určit směr. Generování bublin probíhá v době natápění, nebo ochlazování systému, kdy se míchá voda z A a B (je slyšet perioda otevírání a zavírání = bublá více, bublá méně) a v menší míře, když je otevřeno pouze z B. V okamžiku, kdy je systém natopen a je otevřen pouze z A, je v TSV3B slyšet jen proudění a sem tam malá bublinka. V čerpadle je slyšet více méně trvale "čvachtání", které ve 2016 určitě nebylo, ale kdy se objevilo, nevím. Čerpadlo je nastaveno na konstantní otáčky I, protože to pro vytápění (nyní) stačí, pokud je nastaveno na II je míra bublání menší, ale v baráku vedro, protože některé radiátory jsou otevřeny naplno, aby nedošlo k situaci, kdy jsou všechny radiátory zavřeny a čerpadlo čerpá. Řízení dle proporcionálního nebo konstantního tlaku nefunguje, čerpadlo podle zvuku běží pořád stejně rychle někde mezi konstatními otáčkami II a III.

Dále jsem zjistil, že v nejnižších částech rozvodu (vstup expanzky a pojišťovák) se ve vodě dělá "sodovka" - voda při vypuštění přes pojišťovák vypění. Nevím, zda to s bubláním souvisí, uvádím to pro úplnost. V radiátorech v patře ani v přízemí "sodovka" není, voda vypadá normálně.

Systém je uzavřený, tlak vody zastudena dle manometru 0,7bar, zatepla (65°C) vystoupá na 0,9bar. Se změnou otáček čerpadla nedochází ke změně tlaku, jen mírné zhoupnutí. Systém nemá automatické odvzdušnění, ale vzduch se v systému negeneruje, z odvzdušňováků teče jen voda, všechny radiátory topí bez problémů. Zvýšení tlaku v systému (až na 1,5bar) problém neřeší, bublá to stejně. Filtr i TSV3B jsem před napuštěním vyčistil (ale zanesené nebyly).

Podle mého porozumění problému jde o páru generovanou v místě sníženého tlaku (zúžení). Pokud ano, co s tím? Pokud ne, co to je a co s tím?

Předem děkuji za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

63 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.