Optimalizce spalovacího procesu

Rubriky:

Reklama
JH Jozef Homola @jozef.homola562 před 4 roky04.10.2019 21:28:00
Optimalizce spalovacího procesu

V rámci diskuze by nebylo od věci se více podívat do zahraničí, co se míní novými pojmy:
- ADAPTIVE GAS CONTROL
- Gas-air-ratio control technologies
- Electronic gas-air-ratio kontrol
- Combustion Controlled Condensing Boilers (CCCB)
- Automatic Combustion Control (ACC)
- Burner Process Feedback
- Combustion Product Feedback
- Feed forward Gas/Air Control

- Je to v různých obměnách určitá přizpůsobivost kondenzačního plynového kotle k měnícím se podmínkám během spalovacího procesu. Vývoj a okolnosti donutily vzít na vědomí, že dříve používaný systém není až tak dokonalý, který byl při tvorbě vzducho-plynové směsi založen pouze na pneumatické vazbě mezi nasávaným vzduchem a plynovou armaturou. Ta už v současných podmínkách nevyhovuje co do přesnosti dávkování plynu a ani nemůže dobře reagovat na měnící se jiné podmínky například:
- velké množství druhů plynů v globalizované Evropě, kdy se míchají plyny různé výhřevnosti, různého Wobbe indexu, používání LPG nebo bioplynu a nebo se Wobbeho index mění během sezóny
- nebyl podchycen vliv nadmořské výšky
- použití vysoké modulace výkonu kotle, kdy už Venturiho trubice pracuje s rostoucí modulací se zvětšující se chybou a od poměru 1:5 se nedá použít bez aktívní korekce
- vliv délky odkouření a venkovního proudění na chod kotle při malých výkonech
- tyto chyby vedou nejenom ke snižování sezónní účinnosti ale i k nadměrnému vypouštění CO, NOx a ke změně CO2.
Měření účinnosti kondenzačních kotlů v reálních podmínkách kalorimetricky ukázalo, že něco není v pořádku, protože rozdíl od toho co se naměří na zkušebně a reálu se liší o 10 až 15%. Samozřejmě tam hraje roli i předimenzování kotle a jiné vlivy.
Na zkušebně se nemůže projevit téměř žádná poruchová veličina, protože je kotel ideálně nastaven, Wobbeho číslo plynu stálé, teplota nasávaného plynu 15°c, teplota nasávaného vzduchu 20 až 25°C, kotel nestartuje ani se neodstavuje, nemá cyklus pre-purge ani post-purge a má zkoušené pouze dva výkony. Jmenovitý a 30% za definovaného teplotního spádu. Kotel během provozu nemoduluje a už vůbec se nezkouší minimální výkon, který se ale v praxi nejčastěji dlouhodobě používá. Taková je jednotná metodika potřebná pro srovnání za stejných podmínek.

Všichni velcí výrobci jsou si vědomi stavu a proto přichází s novými řešeními, které už berou v úvahu co se děje ve spalovací komoře a operativně uzpůsobují podmínky činnosti. Níže je výčet nejpoužívanějších systémů, které vylepšují sezónní účinnost až na 94%.

7.2 Realized Systems in Combustion Controlled Condensing Boilers
(Použité způsoby řízeného spalování v kondenzačních kotlích)
1. Systems based on the Ionization signal
2. System LAMBDA PRO of Viessmann
3. Think system of Baxi /Chappée SA / BDR Thermea
4. Control system of Vesta SIT
5. Systems based on Burner temperature and airflow monitoring
6. "Lambda Constant" EBM PAPST
7. System Gas Manager of the Company Polidoro
8. System of the Company Atag
9. Systems based on CO-Sensors

Na přiložených obrázcích je sestřih toho podstatného včetně seznamu kdo to už ve svých výrobcích nabízí. Tedy technologii adaptace kotle na měnící se podmínky. Kdo se o toto zajímá, může prostudovat nebo si udělat představu o souvislostech.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.