Přechod základové desky domu v desku terasy

Rubriky:

Reklama
RV Roman Vik @roman.vik před 4 roky09.10.2019 14:04:00
Přechod základové desky domu v desku terasy

Zdravím diskutující. Rád bych si nechal poradit, zda mám řešit, příp. jak, nebo neřešit vůbec problém, který mi vznikl, když jsem nad rámec PD zakomponoval do hrubé stavby betonovou desku pro terasu kolem domu. Tehdy mi to přišlo jako dobrý nápad začít betonem.. Ovšem..
Popis dle skicy v příloze:
- základový pas beton s košema pro obvodové zdivo
- na něm deska domu s vynecháním cca 5cm nad pasem pro desku terasy
- provedena penetrace, asfaltové pasy celoplošně a poté hydroizolace Fatra folii po celé ploše s přesahem mimo desku. Tato hydrolozace je pro spodní vodu. Pozn: jedná se o dům krytý zemí se zářezem do svahu, proto tato paranoia z vody. Ikdyž spodní voda nikde momentálně není..
- vložen XPS po celé ploše obvodu domu
- vylito ZB pro patky terasy
- vylita ŽB deska terasy s přesahem až k desce domu, položena na pase 5cm (prakticky znehodnocení XPS dle mého názoru - ??)
- vylita betonová stěrka 3cm v ploše domu pro ochranu folie
- první šár Porothermu 38 cihel s kuličkama EPS
atd atd.. Skladba zateplení je poté patrna z nákresu. 16cm vata, paropropustná folie, provětrávaná mezera, palubky 2cm tl.

Dotaz je:
Díky umístění dvou ŽB desek vedle sebe s dotykem přes hydroizolaci mám za to, že by se teplo mohlo dostávat z domu přes první šár cihel i přes ty kuličky v něm do desky a to do terasové desky, která je provětrávaná a chlazená vnějším prostředím. I přes to, že deska bude zateplena v rámci skladby zateplení stěny v šíři 20cm. Resp. pouze 16cm, protože nad šiři vaty je zespodu nasávání vzduchu pro provětrávání fasády.

Momentální stav terasy je vystěrkování do spádu a poloźení hyroizolační folie proti venkovnímu dešti.
Nahoru je v plánu buď dřevěná terasa nebo vysypání potěrem a položení cihel na maltu a jejich stabilizace poté voskem nebo epoxidem.
Co je ale otázka je právě onen přechod.
Má smysl řešit nebo ne? Napadlo mě položení na venkovní hydroizolaci 5cm EPS a terve na to řešit skladbu terasy. Ale v jaké šíři od stěny? 1m / 0,5m? Nebo se na to vykváknout a neřešit vůbec?

pozn: neřeším úplný pasiv - nelze, dům je "nudle", ale zase nerad bych dělal něco zbytečně nebo na něco jednoduchého opomněl a pak se mlátil do hlavy..

Díky za názory
Roman

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.