Opravit 15 let starý kotel nebo koupit nový - jaký?

Rubriky:

Reklama
PP Petr PM @petr.pm před 4 roky11.10.2019 09:58:00
Opravit 15 let starý kotel nebo koupit nový - jaký?

Budu se snažit stručně...situace:

3p. RD s nezateplenou fasádou (půl dvojdomu) z 30 let s novými plastovými okny a zateplenou střechou, 150m2
asi 15 let starý kotel Junkers euromaxx ZWC 24-1 MF2K (24 kW)
plechové radiátory Radik a měděné rozvody
roční spotřeba plynu 1800m3 včetně ohřevu vody a vaření
stávající ohřev vody průtokový - 2x denně mytí nádobí + večer napouštění vany, jinak teplou nepoužíváme.
max cca 55st teplota na kotli pro topení
tepelné ztráty neznám
malá místnost pro kotel a případně zásobník (85x120x270cm) - nejspíš závěsný kotel umístěný vysoko a pod ním případně zásobník na vodu (50-90L)

Na stávajícím kotli zřejmě odešel výměník pro TV, nový výměník jsem našel na netu za 5tis + práce. Nebo jsem našel stejný použitý kotel za 6tis (snad by ještě slevil), který by se dal koupit a mít ho na náhradní díly. A nebo koupit kotel nový? Před týdnem měl kotel roční kontrolu za necelé 2tis... Servis na kotel dorazí až příští týden, tak se snažím informace získat co nejdřív, ikdyž "drahá" závada ještě není úplně potvrzena. Ale být bez teplé vody moc komfortní není, tak to potřebujeme řešit relativně rychle...

DOTAZY:
Má cenu starý kotel udržovat při životě, nebo už nahradit? - pokud udržovat, koupit nový výměník nebo celý starý kotel? :)

Pokud nový, tak jakým jít směrem?
Kondenzační s nižším výkonem (12-16kW)+ menší externí zásobník na vodu
nebo kondenzační s výkonem kolem 20kw a průtokový?
S integrovaným zásobníkem se mi nezdá ani kočka ani pes.

Skoro si říkám, že pro nás by stačil průtokový, sada s externím malým zásobníkem vychází o 10tis víc (co jsem se letmo díval), než samotný kotel a aby se zásobník udržoval ohřátý kvůli 3x použití za den? Nevím, jaké má ztráty.
Na druhou stranu jsem četl, že kondenační kotle startují déle, než atmosferické a bude trvat déle, než průtokově vodu ohřeje?
Taktéž jsem čel, že se plánuje zavést nějaká další povinná kontrola pro kotle nad 20kW? Tohle by zas nahrávalo kotli s nižším výkonem bez průtoku...
Na jaké výrobce a řady se zaměřit? Finančně určitě levnější varianty s následným dostupným servisem. Moje představa samotný kotel do 30-35tis.

Díky moc za rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

34 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.