Kotel KlemsaAhoj. Měl jsem možnost se podívat do dohořívající komory skrz kontrolní otvor a bez ochranného skla. Dlouho se tam koukat nedalo, ale šamotová vyzdívka komory vypadala jako když chce se ten šamot roztéct. Jinak samotná tryska jr při provozu rozpálená do běla. Musela se po nějaké době vyměnit, a byla podstatně tenčí než nová tryska. Tento kotel je schopen vytvořit hodně vysokou teplotu při provozu. Aspoň ty co jsem osobně vyděl v provozu. Shoří v něm vše co hoří, roztaví se i případné kovové kusy, ( hřebíky, šrouby atd. ), které se tam dostanou s palivem. Veškeré ovládání je v dostatečném přísunu paliva a regulace přívodu primárního a sekundárního vzduchu. Při nedostatečné přísunu paliva do kotel ztratí výkon a zpomalí se hoření, než se zase zvedne na provozní teplotu. A regulace roštu vzdálenost mezi tryskou a roštem, ta byla ruční přes matky a závity. Rošt se dal otáčet elektromotorem přes řetězový převod. Stále na tento výjimečný kotel vzpomínám. Škoda, že jsem s ním nemohl déle pracovat, ještě dnes se mi honí myšlenky co a jak by se s ním dalo udělat a vylepšovat po technické a technologické stránce. Přeji hezký den. Kelacek