Zvukově izolační příčka koupelny

Reklama
MP Martin Pomezný @martin.pomezny před 4 roky19.10.2019 14:12:00
Zvukově izolační příčka koupelny

Zdravím,
potřeboval bych poradit od zkušenějších, jak vyřešit dodatečnou příčku mezi koupelnu s WC a obývacím pokojem. Situace je následující: Jedná se o otvor po původních dveřích v 45cm nosné zdi, otvor je nahoře realizován klenbou, jedná se o původní řešení a původní vchod do pokoje, tak jak byl dům cca v roce 1900 postaven. Materiál nosné zdi jsou plné cihly. Ze strany obýváku je otvor zaslepen, je tam rastr se sádrokartonem ukotvený do stropu, podlahy a stěn. CD profily jsou 5cm, nekotvené(snad), od zdi jako takové ještě cca 7cm vzdálené.Ze strany koupelny v současnosti jen díra, ale bojuji tam s každým cm. Tyto dva prostory potřebuji oddělit, aby v obýváku ideálně nebyl slyšet sprcháč a splachování. Protože k sádroši to je od stěny cca 12-13cm plánoval jsem tento prostor plus kam dosáhnu okolo vyplnit minerální vatou a otvor následně zazdít ytongem. Bohužel jsem zjistil, že tyhle poro* materiály jsou akusticky dost bída, tak jsem zvažoval ještě udělat 10cm(štorcka, kantka) zeď z plných cihel. Potřebuji to vyřešit opravdu dobře a na první dobrou, obývák totiž vlastně není součástí bytu, ke kterému náleží ta koupelna. Nechci se ale dostat do situace, kdy něco vybuduju a pak budu poslouchat, že to tam je slyšet. Ocením tedy každou radu, odhledně volby akustické vaty (co takový isover piano?, cca 15cm by mohlo utlumit spoustu věcí, nebo se pletu?), příčky atd. Budování sdk příčky v koupelně bych se rád vyhnul, se SDK zatím nemám zkušenosti a dělat "plovoucí" izolační příčku do nečtvercového otvoru si asi netroufnu. Ačkoli tu klenbu budu muset jednou schovat do SDK podhledu, aby to nějak vypadalo. Pro úplnost jen dodám, že doteď tam byly ze strany obýváku dveře a z prostoru zbudovaná skříň, ze strany koupelny 10 cihlová zeď. Předpokládám, že 15cm vaty + ytong by neměl být horší, ale jak jsem psal, potřebuju poradit od někoho kdo s tím má zkušenost.

Díky za váš čas.

EDIT: Přidal jsem obrázek. SDK a profily jsou už v obýváku, dřevěné trámky futer už jsou pryč, ty "zadní" lícují s omítkou ze strany obýváku, aby byla představa o tom, kolik tam je prostoru.

EDIT2: V zápalu co nepřesnějšího popisu jsem zapomněl uvést, že mi jde o to, udělat tu příčku vlastně co nejtenčí, aby mi tam vznikl výklenek a celou touhle šarádou jsem získal alespoň kousek místa navíc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.