prosba o radu co se "soukromým sloupovým elektrickým vedením"

Reklama
MF Mikuláš Fluenberg @mikulas.fluenberg před 4 roky23.10.2019 11:43:00
prosba o radu co se "soukromým sloupovým elektrickým vedením"

Dobrý den, rád bych se tu poradil. Můj příbuzný cca v roce 1950 koupil domek na samotě u (čerstvě) bývalého kamenolomu. Dům postavila společnost, která v lomu těžila kámen a po ukončení těžby jej prodala. Protože šlo o velký podnik (zřejmě státní), byla až k domu natažena elektrifikace na klasických dřevěných sloupech skrz 2 km lesa. Elektrické vedení bylo uděláno hlavně k tomuto domku. Elektrické hodiny měl příbuzný třicet let přímo u baráku.
Pak jednou v noci v osmdesátých letech přišel nějaký člověk a hodiny odmontoval a namontoval je na transformátor 400m zpátky po vedení (par metru od transformatoru je skupinka chatek, kde maji hodiny ty, nevim). Od té doby se o těch 400m vedení ten příbuzný tak nějak stará sám, protože "elektrikáři" se k němu nehlásí. Problém je, že těch 400m jde po pozemku soukromého majitele, kterému tam (jako všude v okolí) roste les. Na elektrické vedení (jde o čtyři dráty, nikoliv o zavěšený zaizolovaný kabel - a tak dochází ke zkratům, když na vedení sedne větev apod) nemá příbuzný věcné břemeno a nemá k němu ani žádné dokumenty, protože ho tehdy stavěl onen dnes již zaniklý podnik (má snad jen pár letitých fotografií). Nejradši by byl, kdyby byla nějaká cesta, jak vedení "předat" elektrikářům, aby se o něj nemusel starat. Nebo si alespoň zřídit věcné břemeno na těch 400m - ale vzhledem k tomu, že nemá žádné dokumenty, je to vůbec reálné, pokud by mu vlastník pozemku nevyšel vstříc?
Moc děkuju za radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.