Kombinácia elektrokol + krb + AN + podlahovka

Rubriky:

JK Jozef Klein @jozef.klein před 4 roky30.10.2019 17:38:00
Kombinácia elektrokol + krb + AN + podlahovka

Dobrý deň,
chcel by som Vás poprosiť o radu pre nasledovné vykurovanie – 2 podlažný RD (cca 130m2) s 2 klasickými rozdeľovačmi po 7 okruhov (všade podlahovka + rebríkové radiátory v 2 kúpeľniach), elektrokotol Protherm Raja 14kw, 1 vnútorný termostat Honeywell CM707 umiestnený na prízemí na chodbe, blízko kuchyne. Ohrev TÚV rieši samostatný bojler. Okrem toho teplovodný krb v obývačke, AN 800l v kotolni. Celý systém je poháňaný čerpadlom kotla – k tomu bude smerovať aj otázka či môže bežať non-stop.
Problém je v tom, že keď zakúrim v krbe, teplota na prízemí vyskočí nad 23st, a drží sa nad touto hodnotou dosť dlho na to aby stihla podlaha v celom dome vychladnúť. Tj na druhý deň je síce pocitovo v dome ešte teplo, ale podlaha je studená (teplota na termostate ešte neklesla pod 23st).
Skúšal som rôzne varianty, bez použitia krbu celkovo systém funguje 😊 ale chcel by som aj krb využívať, aj využiť naakumulované teplo v AN, aj mať pocitovo „teplú“ podlahu. Rozmýšľal som nad riešením pri aktuálnych možnostiach čo mám – nastaviť na termostate napr. hodnotu 30st, teplotu vykurovanej vody 25st, takisto na zmiešavači z AN na 25st, a tým docieliť non-stop obeh čerpadla. Otázka je, či to čerpadlo z kotla zvládne non-stop obeh, či sa po pár dňoch/týždňoch kotol nepokazí. Má niekto skúsenosť s podobným riešením. Eventuálne som rozmýšľal aj nad doplnením čidla na snímanie teploty podlahy (namiesto termostatu). Vopred ďakujem za konštruktívne odpovede.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.