Řadovka z opuky a studená podlaha a vlhkost nad sklepemDobrý den,
vloni jsme koupili řadovku z opuky, postavená cca 1930 a zápasíme s vlhkostí a studenými podlahami. Z obou stran domu mají sousedé průjezd, takže stěny nejsou od sousedů vytápěné.
Zatím jsme nechali pouze na čelní straně domu do ulice udělat injektáž a zevnitř sanační omítky. Zateplení fasády jsme neřešili, pochopil jsem z většiny příspěvků, že na opuce je to spíše ke škodě a že ta potřebuje hlavně dýchat, větrat a topit. Jak moc toto opatření stačilo ukáže čas.
Další problematické místo už je komplexnější: dům je částečně podsklepený, sklep se nachází pod jedním z pokojů a jeho jedna stěna je obdovodá "řadovková" - na druhé straně přechod sousedova průjezdu v zahradu.
Ve sklepě na stropě je pouze hliníková folie a na ni asi 3 cm vrstva polystyrenu, což, jak jsem odsud pochopil, je naprosto nedostatečná izolace. Zřejmě to ale asi bylo nejsnažší řešení, protože ve sklepě nízko pod stropem vedou rozvody tepla od kotle a strop samotný je zde nízko (170 cm). Sklep není vytápěný, je zde celý rok otevřené malé okno na ventilaci, kvůli vlhkosti a taky jako zdroj vzduchu pro plynový kotel.
V příloze můj amatérský nákres z profilu.
Napadlo mě toto řešení: stejně jako v případě čelní stěny domu - injektáž a sanční omítka v pokoji + zateplení stropu ve sklepě (asi nějakou pěnou), + sanační omítka ve sklepě (?). Dalo by se takto nebo se nabízí i nějaká lepší řešení?
Moc děkuji za reakce, pěkný víkend,
Ondřej