Atmos na pelety, AKU, regulace

Atmos na pelety, AKU, regulace

Dobrý den,

již jsem na tomto fóru vznášel 2 dotazy, které mě pomohly dostat se až k této fázi:

Mám koupený automat na pelety Atmos D25P, vyrovnávací AKU nádobu (něco přes 800 litrů), kombinovaný bojler.

A nyní se zamýšlím nad řízením teploty v místnostech, na které jsme nároční. Obecně je mi doporučována ekvitermní regulace ACD01 od Atmosu s pokojovým termostatem. Když se však kouknu na stránky Atmosu na záložku instalace kotlů, mezi 4mi "nejdoporučenějšími" zapojení ekvitermní regulaci nemají. Zamýšlím se proto nad jejími výhodami. Podotýkám znovu, na nastavení teploty jsme náchylní, zónově, všechny místnosti nebudou vždy obydlené. Zároveň máme automat z důvodu, abychom 3x za večer neběželi do kotelny nastavovat výkon, teplotu,... Proto chceme regulaci funkční tak, aby byl provoz co nejautomatizovanější a nejfunkčnější.

Vím, že mi ekv. reg. řídí teplotu vody v okruhu do bytu (předpokládám, že teplota vody z kotle do AKU je pořád stejná, jen mi ještě není jasné, jak je to s bojlerem, kde přesně se ochladí cca 80, 90 stupňová voda z kotle cestou do bojleru? V AKU nádobě?) na základě venkovní teploty a právě pokojového termostatu, nicméně právě použití termostatu v jednom jakýmsi referenčním pokoji mi přijde jako nefungující pro naše představy. Vůbec ani nevím, do jakého pokoje bych termostat umístil (v obývacím pokoji budeme mít krbovky, které když rozhořím, chci topit i v jiných místnostech kotlem). Zároveň bych ale rád teplotu vody řídil. Jak funguje obyčejné řízení na základě TS a TV termostatů v AKU nádobě? Ovlivňuje to i řízení spínání a vypínání kotle tak, aby v AKU byla nějaká výsledná teplota? Nelze i na toto nějak aplikovat s výhodou ekviterm. regulaci bez využití pokojového termostatu? Na stránkách Atmosu jsem se právě dočetl, že jednotka ACD01 ke své funkčnosti vyžaduje pokojový termostat SDW 10/20. Proč? Já prostě význam termostatů úplně nechápu, kór když plánuji mít všude termostatické hlavice (vím, ty řeší jen průtok, ale tak horká voda se přeci vrátí zpátečkou a mohl by to pošéfovat vše až termostat na té vracečce v AKU nádobě TS...).

Nad hlavicemi, právě pro možnost nastavování si různých teplot z jednoho místa a v různých časech, přemýšlím o firmě Danfoss a jejich chytrými hlavicemi (jedna vyjde na cca 1000,-). Taky si to rád nechám případně rozmluvit, ale nerad bych došel ke stavu, že v jednom pokoji 3jka na hlavici bude znamenat 19°C a v jiném pokoji 3jka 25°C.. A mám pocit, že právě pokojový termostat by význam čísílek na hlavicích ještě víc snížil (doteď bydlíme v paneláku, kde jsme zvyklí, že poměrně přesnou regulaci).

Prosím Vás o radu, jak k danému konkrétnímu případu přistoupit a o případné doporučení nějakého schémátka.

Nechci, aby to vyznělo, že jsem odpůrce ekv. regulace a termostatu, spíš chci, aby to vyznělo, že tomu úplně nerozumím. Vím, že jsem položil spoustu otázek, budu rád, když mi zodpovíte alespoň nějaké a přiložíte k tomu svoji zkušenost s nějakou volbou funkčního řízení teplot v místnostech.

Ještě snad zmíním: samozřejmě si přeji, aby kotel spínal co nejméněkrát do plného výkonu, ale to mi snad už zařídí AKU.

Předem moc děkuji za ponaučení a Vaše tipy :-). Prosím trošku laicky, větám typu "dát tam klasickou dvatřipětku" budu rozumět třeba časem, až si s tím budu trochu hrát.

Zdraví L. P.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.