TZB-info - Větrací jednotky s tepelným…
Autoři vycházejí z legislativních požadavků na větrání a navrhli technická řešení, i s využítím ventilačních tepelných čerpadel. Varianty řešení byly simulací provozu vyhodnoceny podle energetické…
Rubriky:
Dobrý den,
pročetl jsem si mnoho diskuzí a článků tady i na airforu a na základě nich jsem si nakreslil rozvody rekuperace. A prosím vás, místní zkušené odborníky, o nějakou tu radu, či připomínku. Unesu i názor, že rozvody jsou úplně špatně.
Pár informací k vzduchotechnice:
Rekuperace - Nilan VP18 k wt (aktivní s chlazením),
Rozvody - spiro + sono (u jednotky a u koncových prvků kvůli hluku), potrubí vedené nad SDK pod parotěsnou fólií a izolované,
digestoř recirkulační, koncové prvky nejspíše talířové ventily.
Sání rekuperace je na severovýchod, vývod na jihovýchod.
Za jakékoli připomínky budu vděčný.
Martin
p.Šalý ,můžete prosím poslat více info systému? Děkuji Červený strogas@volny.cz
před 4 roky
Před 9, 8, 6 a 4 lety jsem toto řešil se zákazníky, kteří nakonec po zhodnocení mnoha variant přistoupili na použití…
před 4 roky
Podívejte se na odkaz od pana Hodbodě:…
před 4 roky
93 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den,
v diskuzi toho načtete hodně, ale nikdo z přispěvatelů vám nezaručí, tedy nepoloží svoji hlavu na špalek za to, že budete maximálně spokojen. Venkovní vzduch má koncetraci CO2 ve většině případů pod 400 ppm. Proto je ideálem se této hodnotě, podle níž jsme se geneticky vyvinuli, co nejvíce přiblížit. To by znamenalo větrání s nekonečně velkým množstvím vzduchu, což samotřejmě nejde. Mnoho prostředků a duševního úsilí bylo věnováno tomu, aby se zjistilo, co je je optimum z hlediska průměrného člověka a ještě při jeho různé aktivitě. Nemusíte takvým údajům věřit, ostatně dnes je moderní zpochybňovat vše a kdo nezpochybňuje, ten je "out".
Pro návrh řízeného větrání byly přijaty určité normativy, neboť je třeba hledět nejen na stránku potřeby větrání, ale i investiční a provozní náklady.
Pokud se budete chtít podívat, tak např. v
https://stavba.tzb-info.cz/regenerace-do…
najdete v Tab. 2 Požadavky na větrání obytných budov podle národní přílohy Z1 k ČSN EN 15665, že minimální intenzita větrání by měla být 0,3 krát za hodinu a 15 m3/hodinu na osobu. Když tam nikdo dlouhodobě není, lze snížit intenzitu až na 0,1 a to je výměna vzduchu jednou za deset hodin.
Můžete se tím řídit, měl byste, ale nemusíte, pokud to větrání nebudete muset prokázat úředníkům na stavebním úřadě aj.
Když se tím nebudete řídit, můžete se dostat do stavu, jako to mají v mnoha moderních školách, že třeba už po úvodních 15 minutách výuky pomalu upadají některé děti do netečnosti, která nemusí být dána jen nezajímavým způsobem výuky, ale zvyšující se koncentrací CO2. O tom, že v ložnici bez větrání nebudete ráno vstávat svěží, je důkazů až příliš.
Mnoho lidí, co vám zde radí, problematiku zná a proto ji nějak ve svém domě dokáže řešit specifickým způsobem. Třeba má doma měřidlo koncentrace CO2 a příhodně otevírá okna. Nebo nezavírá dveře mezi pokoji, čímž navýší prostor, do kterého aktuálně vypouští vydýchaný vzduch. Třeba větrá nepoužitým komínovým průduchech jen na základě tzv. komínového efektu aj. I takové příklady jsou vědecky a matematicky podchytitelné, například v hybridním větrání. Bohužel musíte investovat do výstavby vhodné větrací šachty, prostupu střechou, a je pravděpodobné, že vám jedna na celý dům nebude stačit. Jenže rádci to znají, mají vědomosti, ale vy je pravděpodbně nemáte. Proto byste měl ve svém zájmu co nejvíce vycházet z toho, co je odborně doporučeno, tedy jisté se zárukou. Ale jak říkám, je to vaše cesta, vaše volba.
Určitě přijde na přetřes i přínos aktivní rekuperace tepla z odváděného vzduchu pomocí tepelného čerpadla, což je ten Nilan.
Aktuálně jsme na TZB-info zveřejnili dvoudílnou studii, která by vám mohla rozšířit znalosti:
https://vetrani.tzb-info.cz/vetrani-s-re…
https://vetrani.tzb-info.cz/vetrani-s-re…
Investičně nejlevnější prostě zůstanou ta otevřená okna, přes to vlak nejede.
A co se týká regulace množství vzduchu do místností, pokud je to jen trochu možné, vyhněte se regulaci až na výustkách v místnostech, kvůli hluku. Každé škrcení je příčinou vzniku hluku (analogicky jako když někdo bude škrtit vás = pokus o vtip). Když na výstupu z jednotky dáte hlukové tlumiče, nebo si tam necháte pro jejich dodatečnou instalaci místo (délka minimálně 1 metr), jedině si prospějete. I potrubí tlumí hluk, ovšem kovové méně, než plastové. Pro jednoduchost pozdější změny využívání místností, tedy úpravy množství větracího vzduchu do nich, je výhodnější radiální rozvod.
No, když to tu tak čtu, tak mi připadá jednodušší větrat oknem. Sice vyvětrám nějaké teplo, ale cena té rekuperace bude určitě vyšší a těch starostí okolo...
RČ RADEK ČERVENÝ @radek.cervenyV normě, která se zabývá větráním obytných budov, je uvedena minimální intenzita větrání 15m3/h na člověka který je v klidu. Pokud vykonává nějakou aktivitu, tak by měla být intenzita 25 m3/h.
Napadá mě pěkný příklad:
Je jeden ze zimních měsíců a kvůli koronaviru pracuji z domu. Pracuji na PC v pracovně 12m2 několik hodin v kuse, venku je v lepším případě -5°C. Pokud bych větral okny, musel bych jednou za hodinu vyměnit polovinu objemu místnosti za vzduch o teplotě -5°C. Nebo to okno otvírat během hodiny častěji na kratší dobu se stejným výsledkem.
Kdo větrá tímto způsobem, tak to klobouk dolů.
Já jsem rád, když si vzpomenu a vyvětrám večer a nebo když už lze vzduch krájet nožem.
A proto chci v novém domě nucené větrání s rekuperací. Podle mě je to v difuzně uzavřených stavbách nutnost.
Zdravím,
vracím se sem po částečné realizaci rozvodů. Přikládám foto a finální výkres. Je tam kousek nedokončené části (došla izolace). Práce s potrubím byla opravdu jednoduchá. Nelituji realizace svépomocí.
Děkuji Vám všem za předchozí rady a připomínky.
Martin
MH Martin Hrdlička @martin.hrdlicka951PT MH
i já "Díknu" Vám.
A to tím, že poprosím o další poznatky z oblasti
A K U S T I K Y
rozvodů.
Přesněji se jedná o čtyři oblasti.
Tedy
jak pociťujete
aktivní generaci šumů a svistů při maximálním průtoku
(PRIMÁRU, SEKUNDÁRU i při tzv. "Ho*noTlaku"),
tak i Váš subjektivní pocit z "telefonie".
Telefonii je vhodné vyhodnotit také ve třech či čtyřech fázích. Nezabydleno/Zabydleno a Bez Proudění/S prouděním.
SFO
Zdravím,
přikládám 3 snímky z rozvodů spojených s rekuperační jednotkou VP18 po 4,5 letech provozu. Jedná se o kombinaci SONOFLEX a SPIRO
Rozvody přívodního vzduchu jsou prakticky čisté. Nejvyšší rychlost vzduchu je hned na výstupu z jednotky 0,6m/s. SONO za takových podmínek zcela zatlumí hluk jednotky. Respektive v místnostech poslechově nelze určit zda jednotka běží
U sonoflexu jsem počítal s případnou výměnou. Pravděpodobně jej ale měnit nebudu, protože ty 1,5 metrové úseky půjdou snadno vyčistit (odsát kartáčovým nástavcem vysavače)
Edit: Tlaková ztráta rozvodů přívodního vzduchu je 4Pa při 90m3/h včetně výustek.
RN Roman Novák @roman.novak"... přívodního vzduchu je 4Pa při 90m3/h včetně výustek."
Znáte tomuto stavu odpovídající příkon přívodního ventilátoru?
SFO
Vracím se zpět s upraveným návrhem. Pro úpravu jsem si vzal k tělu pár vašich připomínek, snažil jsem se ubrat na kalhotách a odstranil jsem větev hned za rekuperací. Nad tímto krokem, jsem dlouho přemýšlel.
Prosím o vyjádření.
MH Martin Hrdlička @martin.hrdlicka951Ave,
velmi významný posun, z pohledu aeromechaniky a akustiky k lepšímu.
Dokonce i te EKO-nomos stránka byla významně zohledněna.
Pokračoval bych těmito úpravami:
1) po odbočení 160/125 45° do KuchyňoObýváku nasaditi kalhoty 125/100 (nebojte se vyšších rychlostí), přirozeně zvednete odpor blízké větve;
2) pokud je to možné, klidně dál zkracovat "šrégo zkratkami",
jsou k dispozici i "kolena" 15,30 a 60 úhlových stupňů;
3) za jednotkou "na výtlaku" určitě dejta tlumič (ideální aspoň 1metr, obdélník, lépe tlumí nízké frekvence, má dvě vlastní rezonance ...);
4) na přívodu použijte také spiro, pořádně jej zaizolujte, za ten nárůst TICHA to fakt stojí :-)
5) dořešte zásadní průšvih prostupů; vždy to vypadá jako "to poslední", ale na to nespoléhejte.
SFO
PS:
díky "košaté topologii" bych se nebál přeslechů, byť v prázdných místnostech můžete být zděšen,
PPS:
možná (subjektivně určitě) se nesnažte "dotáhat výdechy" až k oknům...
PPPS:
... neb důležité jsou místa pobytu a dostatek prostoru na "vybrzdění" obvykle výrazně pomalejšího proudu, než "papír požaduje"!
Douška?
Jak byl psal jeden la LuftFóru:
nevěřil by, že JEMU s průvanem pomůže moje rada
"NIKOLIV UBRAT NA PRŮTOKU,
ale ten průtok naopak ZVÝŠIT".
Jo, a nevychází Vám odtah v KuchoňoObýváku, přefukoval byste zbytečně ke koupelně (a stejně by to tam neteklo :-) ...).
Z mého pohledu váš návrh vypadá tak, že množství vzduchu vstupující do jednotlivých místností budete v zásadě regulovat až na vyústkách. Tomu bych se raději vyhnul. Pokud by to šlo, tak bych raději zvolil hvězdicový rozvod ke každé vyústce zvlášť s možností regulace poblíž větrací jednotky - je to výhodnější kvůli případnému hluku.
"...
Rekuperace - Nilan VP18 k wt (aktivní s chlazením),
..."
Až teď jsem si všiml DROBNIČKY jak Muška Masařka!
Cirkulaci budete řešit JAK?
SFO
MI metball iGIN @metball.igin277No, nejspíš to nebude uspokojující odpověď:
- v místnostech s přívodem bude odvětrání místnosti pod dveřmi (spodní část dveří) v případě zavřených dveří si myslím, že dostačující,
-obývák - je to aktivní rekuperace s ohřevem vody, část tepla se bude ukládat právě do vody a přívodní vzduch může být kvůli cirkulaci o něco chladnější (3°C), otázka je, jestli se mi to bude líbit.
No, víc toho nevymyslím.
Jak se cirkulace v těchto případech řeší?
Zkuste nastudovat zde,
http://www.airforum.cz/viewtopic.php?f=2…
čtěte nejdříve ODZADU,
pak si udělejte vlastní výpisky
a NAKONEC to omílejte tak dlouho,
dokud alespoň základní kostru
PROBLEMATIKY ROZVODŮ ČERSTVÉHO
A ODTAHU "SMRTEDLNĚ ZNEČISTĚNÉHO" VZDUCHU
P A S T Ó Š K Ó
nezačnete kapírovat
(což znamená, že jste sice dalek pochopení tématu,
ale už aspoň máte systém v lexikálních primitivech).
SFO / IJK
PS:
Stručně:
aditivní fyzikální veličina
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
není
NAPŘÍKLAD TLAKOVÁ ZTRÁTA
nebo AKUSTICKÝ TLAK (míra hlučnosti).
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§
NEMÁ SMYSL je SČÍTAT, stejně jako např. okamžité rychlosti pohybu auta!!!
PPS:
Co sčítat musíte?
Třebas
PARCIÁLNÍ TLAKY.
Jejich bilance je pak vztažena k tzv. Staničnímu tlaku a aktuální teplotě (vzdušiny, směsi plynů a par, !!!nikoliv třebas aerosolů!!!).
PPPS:
hmotnostní průtoky (ty lze dokonce, stejně jako akustické nebo aerodynamické miliWatty)
B I L A N C O V A T !
KE VŠEMU JSOU TO INVARIANTY,
které na tlaku, teplotě, ... Vaší náladě či letoře Vaší maželky
NEZÁVISÍ.
Douška?
Třebas ty OKAMŽITÉ rychlosti auta...
V OKAMŽIKU STŘETU automobilů JE MUSÍTE SEČÍST,
DOKONCE sečíst VEKTOROVĚ.
A začít řešit ROTACE!!!
A v potrubích rozvodů strojní ventilace je to podobné.
Proč?
Třebááás VÍŘIVOST.
Jediná možnost, jak se může 3D kontinuum vyrovnat s takovou trivialitou, jakou je ZMĚNA SMĚRU, potažmo vektorů rychlosti.
IJK
Máte podle normy instalované kontrolní a čistící otvory na rozvodech?
JH Jozef Homola @jozef.homola562Nad kontrolními/čistícími otvory jsem přemýšlel a umístím je někam v technické místnosti. Čištění si představuji tak, že vezmu vhodný nástroj, vyjmu v místnosti ventil a čistím potrubí až k jednotce. Takto to udělám ze všech místností a mělo by být čisto. Je to mylná představa?
:-)
vynechejte SonoDrátoPerforoSkloVatoDvojFólii,
dejte pořádné (aspoň 1metr dlouhé) obdélníkové tlumiče hluku
a zamyslete se, za kolik Vám vyrobí DN140 rouru :-)
SFO
PS?
Ale jinak velmi "vysezený návrh", na můj vkus trochu moc "chobotnicoidní" ...
PPS
... který si doplňte aspoň dvěma dalšími PŘEDPOKLÁDANÝMI scénáři větrání (nevyjdou Vám sice odpory a průtoky chobotnicí ...) ale budete mít šajn, jak se snažit kompromisně zaregulovat.
PPPS:
Nastavení škrcení bude trochu problém, ale to Vám dojde, jakmile zkusíte radu v PPS :-)
iGoNY
Douška?
Dořešte prostupy obálkou budovy (?jak moc budou sousedi "ječet" na hluk jednotky = další tlumiče a spousta nutného prostoru...)
a neváhejte použít servoklapky.
Budete moc rád, obzvláště stavíte-li na větrné hůrce...
MI metball iGIN @metball.igin277Ten tlumič by byl dobrý, ale nevím, zda to s ním v technické místnosti nějak poskládám. Spiro DN140 má v nabídce elektrodesign.
Nad scénáři se zamyslím.
Sousedi by ječet neměli, protože proti výfuku je moje garáž ve vzdálenosti 4,5m a proti sání je příjezdová cesta a zahrada sousedů ve vzdálenosti 10m. Vítr z těchto směrů fouká minimálně oproti západní a jihozápadní straně kde je údolí s řekou.
Díky.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.