Viadrus G21 H - plynový ventil neotevírá

Rubriky:

Reklama
JK Jiří Kubina @jiri.kubina před 4 roky11.12.2019 20:06:00
Viadrus G21 H - plynový ventil neotevírá

Dobrý den,

mám kotel Viadrus G21 H. Do minulého týdne fungoval. Nyní po zapnutí vypínače plynový ventil nepustí plyn do hlavního hořáku.

Zkontroloval jsem funkci termočlánku. Funguje. Pilotní hořáček zapálit lze, po uvolnění bílého tlačítka plamen drží. Po sfouknutí plamenu cca za 15 vteřin ventil uzavře.

Dále jsem zkontroloval elektroinstalaci - kotlový a bezpečnostní termostat, spínač, odrušovací filtr a zapojení. Vše v pořádku - viz foto měření odporu mezi vstupem fáze a jejím vývodem k plynovému ventilu.

Dále na plynovém ventilu, zda se napětí dostane až zde. Fáze i nulák zde je - viz foto měření napětí (měřeno i zkoušečkou ZN1 na pružinu).

Vypadá to tedy na vadný elektrický operátor plynového ventilu. Na internetu jsem našel následující http://www.honeywell.cz/combush/Katalogy… (strana 22) a dle tohoto by měl mít odpor 4700 - 6000 ohmů, ale odpor jsem nebyl schopen naměřit (více jak 20Mohm), takže muselo dojít k přerušení vedení. (Předpokládám, že tam je cívka.)

Předpokládám, že princip fungování plynového ventilu je obdobný jako zde na videu https://youtu.be/DLxhKrSEDwE

Dotaz zní, zda je možné vyměnit pouze ten elektrický operátor na ventilu nebo se musí měnit celý ventil? Je možné jej jednoduše od ventilu odmontovat nebo je k tělu ventilu lepený nebo je zpětná montáž možná jen s novým těsněním? Je v něm ukryta nějaká další elektronika (plošné spoje) nebo jen cívka?

A je možné sehnat tento náhradní díl?

Rád bych toto věděl před případným příchodem servisáka, abych to mohl porovnat s tím, co mi bude říkat.

Naštěstí to není hlavní kotel, ale slouží jen jako záloha a pro případné dotápění než se zapne natrvalo automat na tuhé, přijdou tedy vhod i pozdější odpovědi...

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.