Srážení vodní páry ve zdech?

Rubriky:

Reklama
Jakub Černý @jakub.cerny033 před 4 roky17.12.2019 11:17:00
Srážení vodní páry ve zdech?

Dobrý den,
četl jsem článek na izolace-info.cz (https://www.izolace-info.cz/aktuality/87…
A rád bych se zeptal ohledně kondenzace vody, pokud byste mi byli ochotní poradit, byl bych velmi vděčný.

Postavil jsem malý domek, svépomocí. Je to takový "fun project". Řekl bych takový pokus o levný "tvořivý eko dům".
Je to dřevostavba. Velice jednoduchá. Pevná konstrukce z trámů posazená na beton. Cca 4x6 m je velikost domku. Stěny jsou vyplněny paletama, stejně tak podlaha. Skladba steny je asi takováto: Zevnitř - sádrokarton (na 2 stěnách jsou modřínové palubky) - ovčí vlna vyskládaná v paletách - Durelis deska.
Všechny stěny jsou udělány tak, že desky v paletách stojí kolmo a přes ně napříč (vodorovně) jsou v několika řadách přibité desky, na které je položena Durelis deska. Tzn. že zvenku může proudit vzduch mezi Durelis a izolací.
Myslel jsem si, že mezi Durelis a ovčí vlnou bude moci proudit vzduch, díky kterému může vlna dýchat a vysušovat případnou vlhkost. - Je toto nesmysl?

V domku zkouším tepelné čerpadlo (3 týdny) a nyní při obkládání posledních malých částí stěny (uvnitř) jsem zjistil, že v místě, kde se vlna dotýká Durelis je poměrně dosti vlhká.

Nemohu přijít na to, proč přesně a jak to spravit/vylepšit.
Mám spoustu "protože"

V místě objevení "vody" neproudí vzduch mezi Durelis a vlnou (mám 2 úzké pruhy pod střechou, kam se vzduch takto nedostane)
- Je toto důvodem? vlhkost nemůže být vysušena prouděním vzduchu?

Na jiném místě, kde mám větší díru na el.krabici, jsem pohmatem zjistil, že vlna je také mokrá, na místě kde se dotýká vnějších desek palety. Na této stěně nicméně vzduch mezi Durelis a vlnou proudí.

Nastala také otázka zdali je třeba špatná izolace - ovčí vlna. Možná zbytečně "pije" vlhkost z venkovního vzduchu?
- Proč pak je ale, vlna mokrá i na místě, kam se proudění vzduchu nedostane?

A shodou okolností jsem měl hromádku ořezané pěny z oken. Kterou, abych nemusel vyhazovat a tvořit zbytečný odpad, prokládám po kouskách do vlny. Tuto hromádku jsem měl položenou na stejném místě kde jsem zjistil vlhkost, na místě kde neproudí vzduch, to místo, které nyní dokončuji a obkládám zevnitř.
Mezi touto hromádkou (hromádka se dotýkala Durelis) byla vlhkost také. Montážní pěna podle mne rozhodně žádnou vlhkost "nepije". Z toho tedy usuzuji, že problém není ve vlně. Není to o tom, že vlna zbytečně moc přijímá vlhkost.

Paro (propustnou, tuším) fólii mám pouze ve štítech, kde je ale zvenku pod svisle přibitými deskami (desky jsou vedle sebe - takže aby mi nezatékalo do stěny). Zde mám otvor na vypínače, takže jsem měl možnost vyzkoušet pouze malý otvor, nicméně nezdálo se mi, že by na fólii, či vlně byla voda....

Vypadá to tedy, že pouze ve štítech je sucho.

Další úvaha, kterou bych rád zmínil... Pokud se voda kondenzuje - děje se to v místě, kde se stýká teplý a studený vzduch, je to tak? Pak by tedy měla voda kondenzovat v místě kde mám (zatím) "holou" Durelis desku. Tzn. zevnitř nemám izolaci ani obložení, vidím přímo na Durelis. - Zde by měl být největší rozdíl teplot. Rozhodně větší než v místě, kde je sádra-vlna-vzduch-Durelis.
- Nebo se mýlím?
Avšak na tomto místě žádná voda, čí vlhkost není.
Je možné, že se tam voda opravdu kondenzuje, nicméně se okamžitě vypařuje, protože deska z obou stran dýchá? Toto se mi ale nezdá jako úplně možné, přeci jen by tam nějaká, byť malá vlhkost musela být. Ale deska je naprosto suchá.

Řešení?
Pokud tedy vlna saje vodu ze vzduchu - mohu uzavřít všude "průduchy" aby vzduch nikde neproudil.
Nicméně montážní pěna určitě nic nesaje, a tudíž si myslím, že to bude kondenzace + tam kde jsem vlhkost našel, nemá proudění vzduchu úplně přístup.
Usuzuji tedy, že proudění vzduchu je můj "přítel" jak jsem plánoval. A pravděpodobně opravdu funguje v můj prospěch....?

A problém je kondenzace?
Pokud je to kondenzace, jak to, že se tedy nekondenzuje voda v místě kde je největší rozdíl teplot? A to v místě, kde se teplý vnitřní vzduch dotýká přímo Durelis, která je studená z venku?

Nebo je tu ještě nějaká třetí možnost?


Domek byl postaven s krásným a čistým úmyslem "dýchacího" domu ;) A tudíž jsem nechtěl dům obalovat plastovou fólií. Skvělé vlastnosti vlny i dřeva, používalo se od nepaměti, bla bla bla. Tak jak nejlépe vyřešit tento problém?
Nechci ale otevírat diskuzi kde se lidé pohádají o + a - materiálů a stavebnictví v minulosti a v přítomnosti...


Plus ještě bych se rád zeptal co by teoreticky mohlo způsobit, pokud bych:
1. Ucpal průduchy ve stěnách? tzn. konec proudění vzduchu.
2. Ucpal průduchy ve stěnách a Durelis desky natřel nějakým "nedýchacím" nátěrem? Či sundal Durelis a pod Durelis dal paro- nepropustnou, či propustnou fólii?
3. Sundal celé vnitřní obložení a podlepil to paro- nepropustnou fólií?
4. Sundal celé vnitřní obložení a podlepil to paro- propustnou fólií?

Za jakékoli nápady či rady jsem předem velice vděčný!
Jakub

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

22 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.