Vyhledávání
Naše další weby
Zdravím všechny,
v poslední době řeším Sofiiinu volbu v oblasti vytápění TČ. V rámci kotlíkové dotace v domě měním kotel na TP za tepelné čerpadlo. Stávající systém je otevřený a samotížný, radiátory litinové a na můj vkus lehce předimenzované (v případě lehkých mrazů stačilo topit kotlem na cca 50stC výstupní vody a dům se vytopil). Vybral jsem realizační firmu dle kladných referencí a díky dobrému servisu. Vzhledem k velikosti domu jsme vybrali model LG Therma V monoblok s výkonem do vody 16kW. Už při procházení katalogu a diskuzi s firmou se mi splitová jednotka líbila více hlavně kvůli absenci nemrznoucí směsi, ale nakonec jsme vybrali MONOBLOK z důvodu údajně lepší účinnosti při nízkých teplotách a jednoduchosti instalace. TČ již mám v garáži a čeká se na instalaci.
Kvůli kotlíkové dotaci jsem zlikvidoval kotel a při vypouštění vody jsem se zhrozil, co všechno v trubkách je - kaše, bordel. A začalo mě vrtat hlavou, jestli je dobré i po vyčištění systému a filtraci risknout stejnou vodu do výměníku TČ a čekat, že se ucpe. Dál jsem si předem nějak neuvědomil, kolik nemrzky bude potřeba pro takový objem vody v radiátorech a že je potřeba nemrzku po pár letech měnit. Ke všemu jsem si uvědomil, že do budoucna bude doinstalován kombinovaný boiler a do něj se mi také nechce pouštět vodu s glykolem.. Jsou věci, které člověk na začátku nedomyslí.
Napadlo mě řešení TČ oddělit deskovým výměníkem voda/voda o dostatečné ploše. Samozřejmě přibude jedno oběhové čerpadlo.
Rád bych se zeptal místních, zda jste se s touto variantou již setkali a zda byste ji v tomto případě doporučili?
Výhody:
-Nemrznoucí směs pouze ve venkovním okruhu - úspora 15 - 20 tis Kč za jednu náplň nemrzky
-TČ bude pracovat s absolutně čistou vodou a glykolem(bez bordelu)
-Když se ucpe oddělovací výměník, lze ho jednoduše vyndat, vyčistit, vyměnit
-Z topné vody lze jednoduše vyvést odbočku do kombinovaného boileru (boiler by byl kousek od výměníku)
-V případě potřeby lze velký okruh jednoduše vypustit a napustit novou vodou
-cena za přidaný výměník by byla jednorázová, pravidelná výměna glykolu v TČ by byla za pár kaček
Nevýhody:
-lehce složitější
-teplotní spád mezi primárem a sekundárem mírně zhorší účinnost provozu
Má někdo prosím představu, jaké reálné zhoršení účinnosti může výměník způsobit??
Lehce jsem projížděl možnosti a líbí se mi například tento:
https://www.regulus.cz/cz/vymenik-deskov…
Popřípadě, mohu poprosit o doporučení značky výměníku, typu? Ideálně, co máte vyzkoušeno jako ideální poměr cena / výkon?
Cenový strop za výměník bych viděl cca 15000Kč
Budu rád za vaše postřehy. Odpovědi typu, že jsem si to měl rozmyslet dřív, si prosím nechte:)
Díky moc!!!
Pokud budete mít 5raditorů na 16kw,tak ano.Pokud máte ale 20ks,tak vrtat nemusíte. Samozřejmě že pokud jsou ventily…
před 2 roky
Dobrý den,pane Švarc,otázkou je co je lepší pro radiátory než pro tč. Pokud upravím dt z 10 na 5 musím něčím…
před 2 roky
A pak je tu ještě "hydro-split", což je v podstatě monoblok venku, spojený vodním vedením (nejspíš…
před 2 roky
134 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení