Co s odpadním vzduchem z krbu?

Reklama
Co s odpadním vzduchem z krbu?

Zdravím. Mám krb. Krb má teplovodnívodní výměník. Funguje bezvadně. V promasilové obestavbě je instalován odtah vzduchu. Jeho teplota je na výstupu při bězném topení cca mezi 50 - 65°C. Odhaduji, že dává tímto způsobem tak cca 3kw.

Tímto odpadním vzduchem nechci přímo topit do místností, protože nevěřím v jeho zdravotní nezávadnost. Nabízí se tedy:

Použití hliníkové rekuperace, kde přivedu venkovní "čistý" vzduch z venku a předám mu teplo. Jednu nebo dvě místnosti bych tím přitopil. Ale samotné rozvody vzduchu jsou něco, čemu také ze zdravotního hlediska moc nevěřím. Ideální by bylo vytápět tím stěnovou rekuperaci. Té věřím, dá se snadno čistit, cesta je krátká. Ale to je prakticky nemožné. Hliníková rekuperace = drahá. Vlastním plastovou, ale na ní je to dost velké teplo (výrobce říká, že se spečou buňky, ale myslím, že kecá), ale zase mám pocit, že ten plast při takové teplotě taky bude generovat pěkný jedy.

Druhá možnost, co mě napadla je předávat teplo toho vzduchu do vody. Aku nádrž u krbu ho nepotřebuje, na ni by to bylo vlastně moc studené. Kdybych to přivedl do bojleru (do vnitřního výměníku), tak je to jednak asi malá teplosměnná plocha, a taky malý průměr trubky :) No a tak zbývá lamelový výměník, třeba chladič z LIAZky, ale obráceně. Ale kam s tou teplou vodou? Moc to asi nedá... že by nějakou malou nádrž jako "předehřev" pro bojler? Ale budou se v tom držet bakterie, když to asi nikdy nenahřeju na nějaké vyšší teploty...

No a nakonec mě napadlo nějak odbočit okruhy podlahovky oněch dvou místností (elektroventilem) a v momentě, kdy by krb nahříval onen deskový výměník tak hnát podlahovku přes něj, když netopí, tak elektroventil otočit klasicky přes rozdělovač...

A nebo další řešení, dát do oněch místností stropní kapilárové topení a pouštět teplou vodu ze vzduchu do něj..

Nápady tipy? Díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.