Topení klimatizace nebo TČ

Topení klimatizace nebo TČ

Dobrý den všem,
Prosím o radu nebo návrh na vyřešení mého problému.
Mám starý patrový RD (1960) bez zateplení (TZ cca 16kW). Přízemí 75m2 a horní patro 60 m2 sklep není. Při rekonstrukci jsem dal všude okna 3 skla a nové vstupní dveře. V přízemí jsem nechal udělat podlahové vytápění a v patře jsem nechal radiátory. Topení zajišťuje tepelné čerpadlo 9,5kW a v patře jsem nechal el.kotel jako bivalentní zdroj (který je teď momentálně po smrti).

Dle pana projektanta by po zateplení měly TZ být 6kW (tomu moc nevěřím) proto jsem instaloval čerpadlo pouze 9,5kW (veliká chyba) což absolutně nestíhá a v podstatě jsem celou zimu topil el.kotlem (super spotřeba a zálohy za elektřinu). Určitě letos budu zateplovat střechu stříkanou izolací.

Můj problém je co s tím?
Varianta 1 – koupit nový el.kotel a zateplit celý dům (opravdu zateplení obvodových stěn udělá cca 10kW úsporu?).

Varianta 2 – vyměnit TČ za 19,5kW

Varianta 3 – v patře udělat podlahové topení (suchý systém – kvůli statice domu) – čerpadlo nechat

Varianta 4 – nechat stávající čerpadlo pro dolní patro s podlahovkou a do patra nechat dát klimatizaci se 3 vnitřními jednotkami

Jde mi o to že stávající systém mě stál už 250 000,- a proto bych nechtěl do vytápění investovat další podobnou sumu. Návratnost investice by byla v nedohlednu.
Snad jsem to napsal alespoň trochu srozumitelně.
Všem děkuji za rady a návrhy.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.