Dobrý den.
Jak jsem již psal v jiném vláknu, problém "vysoká teplota MOSFET" řídicích jednotek automatických kotlů Attack apod. vyrobené pod polskou značkou Tech sterowniki je jednoduše řešitelný výměnou rozběhového kondenzátoru ventilátoru. V řídicí jednotce se nachází kondenzátor sice polypropylenový, ale typu Cy, který se běžně používá ve vstupních filtrech zařízení napájených ze sítě. V této aplikace přes kondenzátor trvale protéká max. 5 mA. Polští odborníci, v rámci ušetření 10 Kč, tento typ kondenzátoru použili jako rozběhový kondenzátor 1f ASM ventilátoru posouvající fázi budícího signálu. V této aplikace kondenzátorem trvale teče několikanásobně větší proud, než na jaký byl výrobcem konstruován. Degradované kondenzátory z dvou až čtyřletých kotů mají zbývající kapacitu 100-200 nF, což je pouze 10-20% původní hodnoty. Takový pokles kapacity a degradace dielektrika zapříčiňuje přehřívání jak samotného kondenzátoru, tak i výkonového tranzistoru MOSFET, u nějž je většinou teplotní čidlo.
Oprava tedy spočívá, jak již krásně popsal také pan Žitník na své wiki:
https://wiki.zitnik.net/posts/tech-st480…
ve výměně tohoto kondenzátoru za kvalitní polypropylenový kondenzátor s nízkým ESR a ESL.
Zatím mám vyzkoušen Kemet R71VN41004030K a Wima MKP4J041006D00KSSD. Cena kondenzátoru je oproti běžné ceně nové řídicí jednotky zanedbatelná. Zatím úspěšnost 99% (opraveno zhruba 50 jednotek).
Někdy nastává vlivem dlouhodobého přehřívání i průraz kanálu/a/nebo gate vlastního MOSFETu P10NK60ZFP (STmicro).
Potom je potřeba ho vyměnit. Můžete použít stejný typ:
https://www.tme.eu/cz/details/stp10nk60z…
nebo něco podobného, případně lepšího. Mám vyzkoušen např. o něco lepší (z pohledu R_DS_ON) TK15A60D, který točí bez problémů a ještě míň topí.
https://cz.mouser.com/ProductDetail/Tosh…
Pokud máte také problém s kotlem, hlásícím "Vysoká teplota MOSFET" apod., jsem ochoten tuto opravu provést (Jablunkovsko).
Dobrý den, vyměnil jsem čidlo teploty kotle i čidlo teploty podavače za nové a zkusil jsem proklemovat i čidlo…
před 6 měsíci
Děkuji za odpověď, to zní velmi pravděpodobně, vybavuji si, že v posledních týdnech teplota podivně kolísala. Co…
před 6 měsíci
Dobrý den, Ovládací signál pro motor podavače je na řídicí jednotce veden přes havarijní teplotní čidlo kotle. Jedná…
před 6 měsíci
158 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den,
prosím o radu s již 13 letou řídící jednotkou TECH na kotli Defro. Podle návodu pana Žitníka jsem už před několika lety vyměnil kondenzátor a tím vyřešil vysokou teplotu MOSFET, v posledních několika měsících však začal při běžném provozu vynechávat pohon podavače - v době, kdy jednotka sepnula pohon šneku začala jednotka přerušovaně ve velmi krátkých intervalech (cca 4 krát za sekundu) střídavě zapínat a vypínat motor podavače a současně se přerušovaně ozýval akustický alarm. Šnek podavače se tak za reálných 10 sekund otočil jen jako např. za poloviční čas. V manuálním režimu se šnek otáčel bez přerušování a alarmu.
V současnosti už motor podavače v manuálním režimu nereaguje vůbec, v běžném provozním režimu se rovněž netočí a jen píská alarm.
Nemáte prosím s podobnou závadou zkušenost?
ZM Zdeněk Madej @zdenek.madejObvyklá rada byla vyměnit rozběhový kondenzátor elmotoru podavače.
Dobrý den, mám kotel Greeneco a ř.j Tech ST 480, také vyskakuje hláška vysoká teplota mosfet, při vypnutí a zapnutí zase na čas vše funguje. U ventilátoru je kondenzátor 2uf. Je možné, že je ještě další kondenzátor v ŘJ?
JP Jan Picka @jan.pickaAno. Přečtěte si prvních pár vět v tomto vlákně. Je to hned 3. věta........
Dobrý den, po výměně kondenzátoru vše fungovalo jednu sezónu jak mělo, ale nyní nejde podavač a ani když ho sepnu ručně v menu a ventilátor se chová stejně. Kondenzátory vyměněny znovu oba. Děkuji.
RŠ Roman Šlechta @roman.slechtaDobrý den pane Šlechto,
1. předpokládám na konci Vašeho příspěvku chybí nějaká otázka. Např. co s tím? Jinak je to jen konstatování...
2. Pokud bych měl odpovědět. Chyba podavače s největší pravděpodobností vůbec nesouvisí s úpravou obvodu ventilátoru. Tento problém se mi již na 2 jednotkách povedlo vyřešit.
3. U obou jednotek šlo o vadný malý SOT-23-3 BJT na řídicí desce, který přes ochranu přetopení kotle spíná relé podavače. Samotné relé bývá v pořádku.
4. Nemáte zač
Dobrý den, psal jsem již níže ale bohužel jste si asi nevšiml. Tak jsem ještě jednou vyměnil kondík a vyměnil a tranzistor MOSFET, a stále bez úspěchu. Nevíte co by ještě mohlo být za problém? Děkuji Přibylka
VP Vojta Přibylka @vojta.pribylkaNevím, může být špatný řídicí SOT-23-3 tranzistor na té vrchní desce s displejem, například. může to být 100 dalších věcí. Jestli to chcete opravit, jednoduchá rada není. Musíte bádat, zkoušet kam se signál z MCU dostane, měřit.
Dekuji za informace. Oprava uspesna.
Zdravím . Hlásí mi to vysoká teplota mosfet nejde mi hýbat s rychlostí větráku a kolísá teplota.Mohla by to být příčina kondenzátor.Dik
Dobrý den, ještě přidávám fotky, jak vypadá moje řídící jednotka
NN novissimu novissimu @novissimu.novissimuTo je v poradku, je to ono.
Dobrý den, mám automat Attack FD 25 a dva dny mi to hlásí přesně tuto chybu. Jsem ze Staříče u Místku.
Mohl bych Vás požádat o pomoc?
Určitě bych dokázal jednotku vymontovat a n kamkoliv přivézt.
Zatím moc děkuji.
NN novissimu novissimu @novissimu.novissimuDobry den, ano dovezte to klidne i dneska a mrknem na to. Cas domluvme mailem : techsterownikisajze at seznam.cz
Dobrý den, mam podobný problém, u kotle attack fd automat 25. Nechce naběhnout ventilátor, otáčí se pomalu a nechce nabrat otáčky, a kdyz asi po 10 minutách otáčky naběhnou tak po 8 hodinách se objeví vysoká teplota mosfet. Již je koupený nový ventilátor a i vyměnený rozběhový kondenzátor v řídící jednotce a stále problém přetrvává.Tel: 775 538 112
Děkuji Přibylka
VP Vojta Přibylka @vojta.pribylkaDobrý den, jaký kondík jste dávál do té řídicí jednotky? Může tam být načatý ten tranzistor....
Dobrý deň. Mám kotol na pletey znacky SAS, a vypisalo mi chybu privysoka teplota MOSFET, je mozne aby som si to vedel vymenit ten kondenzator? Pripadne ak by tse mi povedali kde ten kondenzator najdem. Dakujem
DK Dominik Kiselovic @dominik.kiselovicDobrý den,
Záleží na tom co umíte s elektronikou. Je to ta modrá kostička v řídicí jednotce na spodní (silové) PCB.
VP
Dobrý den, pane Puczok.
Mám už podruhé tento problém. Řídící jednotku mám po opětovné hlášce "Vysoká teplota MOSFET" novou a stejná chyba se objevila znovu. Mám teď odborně vyměněný kondenzátor Wima a kotel jede. Ale i tak se hláška objevuje znovu. Může to být tím, že rychlost ventilátoru se nedá nastavit (nevím proč) a jede tedy neustále na plný výkon. Jaká tam může být ještě chyba? Kondenzátor u ventilátoru je také nový. Je to kotel firmy Elmettrade Žulová (Elmet trade VIERE COAL 24 kw, hnědé, černé uhlí, pelety, Ekodesign) a Řídící jednotka Tech EL-483 zPID.
Děkuji za odpověď.
Štěpán Radič
ŠR Štěpán Radič @stepan.radicDobrý den,
Pravděpodobně máte prošlehnutý přímo ten tranzistor MOSFET. Nejčastěji jde o typ STM P10NK60ZFP.
Puczok.
Dobry den , mam kotel rojek tka 25 asi 4 roky a začlo mi vyhazovat chybu příliš vysoká teplota mosfet. Viděl jsem že s tím máte zkušenosti. Můžu se na vás obrátit s opravou? Děkuji
Byl byste ochoten opět opravit stejnou závadu kterou jste mi opravoval asi před 4 roky (vysoká teplota mosfet)604134417
ML Miroslav Legerski @miroslav.legerskiDobrý den, Ano není problém.
Dobrý den mám kotel termo -tech s jednotkou ST 37 a hlásí mi chybu,vysoká teplota mosfet. Chtěl bych vás poprosit jestli by jste byl ochoten závadu spravit. Můžete se mi prosím ozvat na tel.775695655 nebo emailem: buro76 at seznam.cz
Děkuji za odpověď. S pozdravem Harcuba Milan
MH Milan Harcuba @milan.harcubaDobrý den, ano můžeme se domluvit.
Dobrý den, jednotka st 480 mi hlásila také " příliš vysoká teplota mosfet". Dle návodu jsme vyměnili kondenzátor a při zapnutí se ventilátor na chvíli rozběhne a zahlásí chybu " neodpovídající fan "... Setkal jste se s tím ? Děkuji velice Podzimek Petr
PP Petr Podzimek @petr.podzimekJestli jste to dávali do továrního nastavení tak je potřeba nastavit typ větráku. Jestli se nemýlím.
Musím poděkovat za tohle vlákno. První výměna měla za výsledek vyhození jističe na okruhu kotle a měl jsem za to, že jsem tu jednotku dodělal definitivně, ale zkusil jsem to ještě jednou přepájet s druhým kondenzátorem (koupil jsem pro jistotu dva) a jednotka pak naběhla, ventilátor se točí. Zítra bude zátěžový test. Přidávám pár fotek, jedná se o jednotku typ A14/3000 PID.
Dobrý den, přesně jak popisuje p.Václav Puczok tak jsem udělal. Objednal jsem jak kemet tak wimu včera jsem vytáhl jednotku prepajel kondenzátor poskladal a kotel jede zatím bez problému. V mým případě bez úprav tam pasoval kemet. Takže bych to zhodnotil na další úspěšnou opravenou jednotku za málo peněz a rychlá a snadná oprava. A vám p. Václave díky za radu přesně jak jste popsal tak to je Díky.
KK Karel Kalina @karel.kalinaParáda, to mě těší :-)
Dobrý den , tento problém se nám dnes taky naskytl, rádi by jsme vás poprosili jestli by byla možná oprava,nejsme z daleka, přijeli by jsme , děkujeme za reakci.
Dobrý den pane Puczoch, objevil se mi stejný problém u kotle Rojek a narazil jsem na tuhle starší diskusi. Rovněž "vysoká teplota MOSFET" a u toho jsem ještě zaznamenal těžký chod podavače, kdy se někdy krátce po rozběhu zastaví a nemá sílu pokračovat v podávání. Rád bych se zeptal zdali se jedná o problém se stejnou součástkou, nebo zdali má podavač jiný kondenzátor. Děkuji.
JŠ Jan Špinler @jan.spinlerMotor podavače má jiný kondenzátor a ten bude pod víčkem svorkovnice motoru. Čím topíte uhlím nebo peletama?
Dobrý den, mám kotel rokem tka25 a také mi to hlásí vysokou teplotu mosfet. Byl by někdo na Táborsku kdo by uměl opravit??
MP Michal Poppr @michal.popprDobry den, kazdy kdo umi trochu pajet. staci sehnat kondik dle popisu nebo ekvivalentni. pripadne to muzeme vyresit korespondencne, ale zabere to vic casu, kdy netopite.
Dobrý den mám také stín problém jsem z Mladé Boleslavi děkuji
RB Radovan Bandi @radovan.bandiJe tu mnoho kontaktů na lidi co to spravují, stačí zavolat.
Dobrý den mám kotel OPOP h8 ap a taky mi to hlásí chybu vysoká teplota musfet můžeme se nějak domluvit na opravě? dekuji
RB Radovan Bandi @radovan.bandiDobrý den, Ano. Napište mi podrobnosti na techsterownikisajze at seznam.cz
Zdravím chci de zeptat zda je stejný problém i u jednotky kdy se nechtěl spustit podavač? Loni nám servisák vyměnil řídicí jednotku kvůli toho, že nechtěla spouštět podávač. No a dnes nám začala nová jednotka psát Vysoká teplota MOSFED. Mohl by jste mi na vás dát nějaký kontakt ohledně opravy jednotky?
Martin Szmaragowski
tel 724 045 389
MS Martin Szmaragowski @martin.szmaragowskiDobrý den, problém je jiný, pravděpodobně relé spínající motor podavače. Obvykle ale tato závada nenastává. Na opravě se domluvme na příští týden. Děkuji, Puczok.
Dobrý večer dnes mi tohle vyskočilo Příliš vysoká teplota Mosfet na kotli Attack FD 25 Automat šlo by se s vámi domluvit na opravě bydlím Hustopeče nad Bečvou děkuji. PS: nemám problém pro Vás dojet teď v zimě potřebují vyřešit závažný problém děkuji za odpověď Heger
Dobry den prosim potrebuji co nejdrive vyresit problem s hlaskou prilis vysoka teplota mosfed mam kotel rojek a25 bio na pelety jsem s frydlantu nad ostravici bylo by to mozne?
VS Vojtěch Smeja @vojtech.smejaano jistě. pošlete mi mail na adresu: techsterownikisajze at seznam.cz. Dohodneme detaily. Nejdříve však příští čtvrtek. Puczok.
Dobrý den,
můžu Vás poprosit o radu, u jednotky TECH ST-48 se mi objevil problém, regulace ventilátoru nefunguje úplně jak má.
Resp. nastavená hodnota 1% otáček ventilátoru odpovídá cca 20% otáček ve skutečnosti.
Chápu správně že regulaci otáček zajišťuje tranzistor STP10NK60ZFP ?
Provedl jsem výměnu tohoto tranzistoru, ovšem bez výsledku, otáčky ventilátoru jsou stále příliš vysoké :-(
nesetkal jste se s touto chybou u jednotek TECH?
DB David Brožek @daisy.amstafDobry den, zkuste vymenit i ten kondik v jednotce a mozna i ten v motoru. U jednoho kotle jsem se s tim setkal, ale nezjistoval jsem pricinu.
Dobrý den, chtěl bych Vás také požádat o pomoc při řešení této závady. Jsme z Jablunkova, bylo by možné se domluvit?
FK Filip Kasztura @filip.kaszturaDobrý den,
Ano jistě.
Dobrý den, na kotli se mi objevila hláška vysoká teplota mosfet. Mám kotel KRS TECH AQUA DUO. Mohli bysme se domluvit na opravě? Jsem z Orlové. E-mail na mě je tomasmalat at seznam.cz Děkuji
Dobrý den, prosím mohl by jste mi pomoct tuhle chybu opravit. Jsme z Frýdku-Místku, klidně k vám přijedu. Děkuji moc
Petr Kubulus
PK Petr Kubulus @petr.kubulus525Dobrý den, jistě. Domluvme se třeba na zítra. Bližší info na techsterownikisajze at seznam.cz. Napište a dohodneme čas. Puczok
Dobrý den.
Potřeboval bych pomoct se zmíněnou poruchou(Vysoká teplota MOSFET). Jedná se o model TECH st-480 zpid. Můj email je Martin.Kana.2 at seznam.cz
Dobrý den. Tak bohužel jsem na tom stejně - mám ale jednotku TECH EL-483 zPID. Po rozebrání jsem našel jen jeden kondík, který by odpovídal popisu, ale WIMA, který jsem objednal je opravdu o hodně větší a na desce sice je vice možných roztečí ale wima je ještě větší. Chci se teda raději optat - bude to ten správný kondenzátor? Nebo to má tato jednotka jinak? Nebo jsem objednal špatně tu WIMU? Objednat jiný? Nebo ho proste napájet přes drátky? Díky za info - přikládám fotky, jak to vypadá.
LT Lukáš Tesař @lukas.tesarDobrý den,
Nouzově bude fungovat. Typ je OK. Na krátkých drátech taky bude fungovat. Ideálka i jak po elektrické tak po mechanické stránce je kondenzátor se správnou roztečí vývodů a rozměry.
Doporučuji např. https://www.tme.eu/cz/details/r75mn41004… nebo podobný.
Snad je to ono
FS František Schönwald @frantisek.schonwalddobrý podvečer, prajem.
Už niekoľko dní sledujem aj u seba hlášku "mofset" - ktorá je témou tohto fóra.
Informácií je tu hlavne vďaka p. Puczokovi a ostatným ochotným podeliť sa o svoje skúsenosti - dosť, len mám problém s tým kondenzátorom - Tá wima sa mi tam nevojde a kemet neviem zatiaľ zohnať. Preto sa chcem spýtať - ak budem neúspešný - či by ste sa za úhradu nepodelili o 1-2 ks z tých 5 ks - čo máte na fkt.....?
Inak ten kondík mám rovnaký
PILKOR PCX2339 MKP
https://www.piekarz.pl/20884-kondensator…
a kotol je defro 25 kW s elektronikou K1Pv2 ( ST-590 ) TECH rv 2014.
Mám tady tento viz foto rozteč kontaktu cca 25mm
Kde koupit ten kondenzátor?dekuji
FS František Schönwald @frantisek.schonwaldNapř. zde: https://www.tme.eu/cz/details/r75mn41004…
Zdravím Pane Puczok
Sice je to trochu starší téma, ale možná bude ještě někdo reagovat. Objevil se mi ten sám problém a když jsem rozebral jednotku žádný takový kondenzátor jsem v ní nenašel. Tak jsem ještě rozebral ventilátor a v něm se nachází nějaký kondenzátor viz foto, ale netuším jestli je to on. Kdyby někdo věděl tak budu rád když napíše co a jak.
Děkuji s pozdravem Tyleček.
ZK Zdeněk Klucik @zdenek.klucikNevím co máte za problém ale ten kondenzátor ve větráku způsobuje že se nerozeběhne větrák a ne že jsou problémy s regulátorem. Určitě se neodstraní hláška vysoká teplota MOSFET.
Dobrý den p. Puczok,
chtěl jsem Vás poprosit, jestli by jste nám nepomohl s opravou té řídící jednotky.
Je tam ta hláška "Příliš vysoká teplota mosfet".
Děkuji za správu.
Dobrý den pane Puczok,
dnes se mi stal stejný problém u kotle Attack, kdy mi to hlásilo chybu "Vysoká teplota Mosfet". Jelikož jsem našel tyto příspěvky, týkající se stejného problému a možnosti opravy.
Můžeme se prosím domluvit na opravě, jsem z Ostravska.
Tel. 732912197
E-mail: svatopluk11 at seznam.cz
Předem moc děkuji.
SR Svatopluk Rada @svatopluk.radaDobrý den,
Ano, můžeme se domluvit.
Puczok
Zdravím kolegy topiče a majitele regulátoru TECH. Děkuju za upozornění a omlouvám se za chybné označení kondenzátoru Wima. Už jsem to opravil, doufám že správně.
Zdravím majitele regulátoru TECH.
I já jsem letos po 5 letech provozu na displeji objevil hlášení - VYSOKÁ TEPLOTA MOSFET. Díky této diskuzi, návodu pana Žitníka
( https://wiki.zitnik.net/posts/tech-st480… ) a emailovému poradenstvím pana Puczoka ( pekocek at gmail.com ) se mi povedlo závadu svépomocí odstranit. Přikládám fotku z výměny vadného kondenzátoru. Starý modrý kondenzátor měl po 5 topných sezonách zbytkovou kapacitu 182 - 189 nF. V Hadexu jsem našel podobný kondenzátor doporučených parametrů výrobcem 1 uF (mikrofarad) , ale nakonec jsem dal na doporučení a koupil kondenzátor Wima 1 uF (mikrofarad). Nový kondenzátor Wima 1 uF (mikrofarad) funguje bez problému. Vyzkoušeno prozatím měsíčním bezchybným provozem kotle. Doufám, že nový kondenzátor Wima 1 uF (mikrofarad). vydrží déle. Chtěl bych touto cestou poděkovat panu Žitníkovi a panu Puczokovi za nezištnou pomoc a poradenství.
VV Václav Vatolík @vaclav.vatolikAsi neznačková součástka ... ale nedávno tu bylo info že se jistý tranzistor přehřívá ... není chybka jinde .. ???
Postačovalo by na tranzistor instalovat chladič ... ;-)
Dobrý den pane Puczok od včerejšího večera mám stejný problém s kotlem Attack F5DA25P "příliš vysoká teplota,mosfet" Jsem z Petřvaldu u Karviné. Je možné se domluvit na opravě?
email:janjohanson at seznam.cz
mobil:608727253
JP Jan Paldus @jan.paldusDobrý den, ano, zastavte se. Info co a jak mate v mailu. Puczok
Dobrý den pane Puczok mám stejný problém s kotlem Attack "příliš vysoká teplota,mosfet" Jsem z Těrlicka
Měl by jste čas se na to kouknout ? Děkuji
Tel.775212313
FK Filip Kaleta @filip.kaletaOpraveno
Dobrý den pane Puczok mám stejný problém s kotlem Attack "příliš vysoká teplota,mosfet" Jsem z Těrlicka
Měl by jste čas se na to kouknout ? Děkuji
Tel.775212313
Dobrý den mam rovněž problém s kotlem take mi to pise prilis vysoka teplota mosfet bylo by mozne se nějak domluvit na opave,popřípadě nějaký kontakt dekuji miller cvikov severni cechy
PM Pavel miller @pavel.millerDobrý den,
Ano zkusím opravit.
Domluvíme se mailem.
pekocek at gmail.com
Dobrý den pane Puczok, mám stejný problém,mohl bych vás poprosit o kontakt?
Jsem ze Šenova u Ostravy...Děkuji Najzar...Tel: 604295357
Dobrý den
Tento týden se mi taky začala oběvovat hláška o vysoké teplotě mosfetu na kotli Attack který mám 4roky.Chtěl bych vás požádat o opravu.Jsem z Třinecka.
ML Miroslav Legerski @miroslav.legerskiDobrý den,
Ano zkusím opravit.
Domluvíme se mailem.
pekocek at gmail.com
Dobrý den pane Václav Puczok,
zřejmě mám takový problém, mohu Vás prosím nějak kontaktovat ?
Děkuji mnohokráte s pozdravem
Monar Božetěch
Brušperk
BM Božetěch Monar @bozetech.monarDobrý den,
Ano, můžeme se na opravě domluvit.
Puczok
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.