Automat Dakon Dor N20 extra vysoká spotřeba

Reklama
Automat Dakon Dor N20 extra vysoká spotřeba

Zdravím přátelé...

V prosinci 2019 jsem se přestěhoval a zapojil jsem místo původního starého Atmose Dakon Dor N25. V minulém domě jsem měl Benekov Ling 25 + tepelné čerpadlo 20KW .

Nyní bádám co s nastavením kotle.

Dům je přízemní cca 150M2 starý dům,Plastová okna a dveře,částečně zateplěná fasáda a nyní zatepluji stropy 20cm vatou.

V domě postupně mením staré rozvody a litinové radiátory za měd a Korado radiatory zatím je to půl na půl. Jedná se o dům 5+1

Kotel mám zapojený přes čtyrcestný ventil který je nastavený zhruba na půlku

S kotlem začal topit někdy okolo 15. prosince zakoupeno 40q hnědého uhlí.

Kotel z počátku běžel na PID režim ale hořák tlačil žhavé uhlí mimo a často jsem musel znovu zatápět a když už to hořelo tak byla spotřeba půl násypky na noc.

PID se tedy vypnul a nastavylo se podávání 16s pauza 50s ventilátor 36%

Teplota kotle nastavena na 63st a spínání čerpadla 58st

Tato kotel nevyhasíná,hoří krásně násypka vydrží cca 2-3dny a to při naší teplotě venku okolo 0 a teplota v domě nastavená na 22,5

Ovšem při tomto nastavení se mě zdá strasně extra velká spotřeba protože pokud jsem začal topit v půlce prosince měl jsem 40q uhlí a dnes je 19.1. a mám tam zhruba zbývajích 10q takže musím objednat další uhlí tak mi za měsíc přijde nehorázná spotřeba a nevím si rady.

Další postřeh byl ,že prostorový termostat mi ovládá přes kotel oběhové čerpadlo za 4c ventilem.Pokud se čerpadlo vypnulo tak i přesto bud samotíží nebo čerpadlem na malém okruhu ( nastaveno na 1) mám stále teplé radiátory ale méně než se zepnutým čerpadlem.

Takže jsem objednal zonový ventil který jsem napojil na velký okruh na zpátečku,tím jsem si myslel ,že celý oběh uzavru ale i přesto mě kotel pouští cca 44st do domu i přes zavřený zonový ventil.

Přemýšlím zda by nebylo lepší zonový ventil namontovat na velký okruh ale na teplou aby mě když není potřeba topit nepouštělo zbytečně teplou vodu do radiatoru.Na zpátečně to nefunguje.

Dále jsem si všiml ,že když je dům natopený tak kotel se dá do režimu udržování)utlumu ale místo toho aby pomalu padala teplota vody kterou mám nastavenou na 63st tak naopak roste pomalu až k 75-80st kde po dosažení pouští havarijní stav pustí ochranu - čerpadla jak se trochu ochladí tak dál se udržuje v utlumu a takto dokola.Otevru kotel abych se koukl na hořák tak kotel sice udržuje žhavé ale zároven z toho žhavého jde plamínek cca 5cm široký a 10-15cm vysoký

Prosím tedy o radu

- zonový ventil kam ho umístit

-nastavení kotle vs. spotřeba

Omlouvám se za dlouhý popis ale opravdu už si nevím rady a nechci protopit každý měsíc 30q uhlí

Upraveno autorem před 3 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

84 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.