TZB-info - Mýty a fakta o vytápění…
Vysoká cena, velké nároky na prostor a potenciální riziko. To jsou nejčastější předsudky, které mají čeští spotřebitelé vůči propanu jako palivu na vytápění. "Abychom tyto mýty jednou provždy…
Dobry den,
Prosim o radu rešení vytápení v mém dome. Jedná se o cihlovou novostavbu o celkove užitné ploše cca 300m2, pričemž 100m2 z toho je podsklepená část, kterou plánuji také vytápet, resp. temperovat, dum je ve svahu a tato část navazuje na garáž jako zázemí(dílna, volnočasovà místnost. Dále je zde 1.np s velkym obyvacim prostorem a krbem. 2.np podkrovni pokoje a koupelna. Na cca 60 % plochy bude drevená podlaha. Jedna se o dum na horách (650m.n.) k trvalemu bydlení. V celém dome počítám s podlahovym vytápením. TZ domu byly projektantem spočítány na 12kw Není zde možnost plynu, proto jsem z prvu počítal s tepelnym čerpadlem zeme-voda, mám velky pozemek, tak mi byl doporučen zemní kolektor. Načež mi bylo po doporučení jedné firmy od známého toto rozmluveno s tím, že se investice do TČ nevyplatí. Byl mi tedy doporučen elektrokotel. Co mne ale docela zaráží je to, že nabídkana Elektrokotel+podlahove vytapení na klíč(bez zalití betonem či anhydritem) byla stanovena na nejakych 550000kc bez dph. Nabídka na realizaci TČ, kolektoru a podlahového vytápení pak vychází na nejakych 600000kč. Majitel firmy, co nabízí elektrokotel tvrdí, že podlahové vytápeni za cenu, kterou mi nabídla predchozí firma nelze zrealizovat v potrebne kvalite. Je to ale 1xdražší. Predem dekuji za názory
Dřevo jen varuje, že něco není v obytném prostoru v pořádku. Proto je třeba naučit se správně větrat dřív, než se…
před 5 roky
Solární elektrárny vyrábí průměrně pouhá 3% potřebné energie (ale zásadně prodražují výslednou cenu elektříny).…
před 5 roky
Lindab říká, že na solární střechu se dají čerpat dotace z Nové zelené…
před 5 roky
49 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení