Malý kotel na dřevo

Malý kotel na dřevo

Řeším nový kotel na chalupu, která je nepravidelně využívána, zpravidla o víkendech. Jedná se o poloroubenku s ústředním topením (rozvod jednou trubkou, expanze), současný kotel je OPOP H41, palivo uhlí, výkon 19 kw. Tepelné ztráty objektu kdysi spočítány na 12 kw. I v mrazech se chalupa dá během pár hodin vytopit z nuly na 12 - 14 st., aby se v ní dalo spát. Druhý den už jsem na 20 st.

Nynější kotel už má nejlepší léta za sebou a za dva roky už jej navíc nebude možné provozovat. Vzhledem k dostupnosti dřeva v okolí (narozdíl od uhlí) chci přejít na dřevo. No a teď jsem zjistil, že malý kotel, který by rozměry odpovídal tomu stávajícímu (v86xš37xh64), je v současné době nesehnatelný (alespoň jsem nic s ekodesignem nenašel). A větší kotel se tam nevejde kvůli dveřím. Limitovám jsem zejména hloubkou 82 cm.

Jaké mě napadají možnosti:
1) Koupit bazarový kotel 3. či 4. emisní třídy a doufat, že nebude propálený. Některé kotle této kategorie by se na hloubku vešly. Akorát si nejsem jistý, že to je trvalejší řešení.

2) Koupit krbová kamna s výměníkem a dát je místo kotle - ale nemám ponětí jestli to bude fungovat a jak často budu muset přikládat. Kotel je umístěn v dílně, která je součástí kamenné části domu a není nijak izolována. Předpokládám, že krbová kamna, která jsou primárně určena k vyzařování energie, tím pádem budou trpět velkou tepelnou ztrátou v chladné kamenné části. Navíc pokud se pořádně roztopí, tak v dílně bude k nepřežití. Dala by se asi alespoň z boků obložit nějakou izolací, ale to je dost velká divočina.

Má někdo nápad jak vyřešit přechod na dřevokotel ?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.