Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Rubriky:
Zdravím. Mám problém s měničem STORION Smile T10. Mám toto zařízení nainstalované a přes problematiky popsane v https://forum.tzb-info.cz/146595-pretoky… se chová měnič jako symetrický. Ukazuje sice, že přetoky jsou 0, ale jen to protože prostě sečte (odečte) okamžité výkony. Na elektroměru ČEZu mám už několik MWh přetoku. Mám už podezření, že T10 ani neumí dodávat asymetriky. Máte někdo toto zařízení nainstalované? Funguje někomu opravdu asymetricky? Máte někdo zkušenosti se STORION Smile T10. Diky moc za informace.
Přeji hezký den..vidím, že už se systémem máte nějaké zkušenosti -pozitivni i negativní ..mohla bych vás prosím…
před více než rokem
Dobrý den, čtu, že máte 2 stridace Solax na domě. Nevíte jestli mohu dát na dům další malou fve s bateriemi a…
před 3 roky
Dík za informaci, taky jsem už slyšela, že oficiální servis Froniusu je predražený a velice pomalý. Preventivně…
před 3 roky
215 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, také se vám včera asi kolem 11 hodin aktualizoval systém a celé se to rozsypalo? Mě to přestalo nabíjet a výroba jen do výše aktuální spotřeby, ostatní omezuje. Taková dálková správa a pravidelný update opravdu jednoho potěší.
MČ Milan Čermák @milan.cermakDobrý den. U mě včera bezproblémový stav. Tedy až na to, že se mi zdá, že od srpnového update nějak málo vyrábí...
Dobrý den, od koho prosím máte FVE dodanou? Děkuji za informaci.
Dobrý den,
koukám, že problémy, které jsem měl se Storionem T10 (podle nejmenovaného "pána" ) jen a jen pouze já, má více lidí :) A že se k tomu ten chytrolín nevyjádří :)
Mno tak teď vážně. Pro absolutní neschopnost, diletanství, aroganci a neochotu řešit problémy s tímto podřadným systémem ze strany "výhradního dodejce" jsem se rozhodl Storion vyměnit. Dal jsem si SOLAX Hybrid, vše funguje jak má, přetoky nula. Lze nastavit rovněž výkon nabíjení ze sítě a další parametry. Mám dva měniče po 10kW plus baterie 34,8kWh. Jede to automaticky jako ostrovní systém, pokud klesne SOC pod 10% automaticky se to připojí na distributora. Pokud se ráno začnou baterie nabíjet opět se to odpojí od sítě. Jede mi to takto od dubna bez problémů. Pokud jsou plné baterie připojí se nabíjení auta z FVE. Integrace do systému domu bez problému, vyčítání dat v reálném čase rovněž:) Ani jedno nebylo u Storionu možné.
Tak hodně pevné nervy přeji s tímto podvodným rádoby systémem.
Zkuste si takový malý testík kapacity baterií a efektivity systému :)
- dejte si jen tak pro zajímavost 3F 4Q elektroměr na vstup Storionu
- test provádět při vypnutých solárních panelech
- nastavte si "discharge batt. to load period1" na čas, který bude mimo dobu testu (tím se
vypne dodávka energie mimo určený čas)
- SOC mějte na začátku testu na 10%
- nastavte si "charge batt from grid period1" na cca 2h od začátku testu (mělo by se to
nabít na 100% i při 8ks batterií, tj. 23,2kW "údajné" kapacity baterií)
- zapište spotřebu nabíjecího cyklu
- vypněte obě funkce jak nabíjení tak vybíjení a nechejte baterie dojít do stavu SOC10%.
- zapište dodávku energie
Mělo by být (pokud máte 8ks baterií) 23,2kWhx0,9(SOC10%)=20,88kWhx0,97(ztráty AC>DC)=20,25kWhx0,97(ztráty DC>AC)=19,65kWh minus nějaká vlastní spotřeba měniče.
Měl jsem 16,5kWh a noční přetoky do sítě někdy až 3kWh, záleží na rozložení zátěže na fázích (nevím proč, je to přece asymetrický měnič, jako:D)
Takže nám zbylo nějakých 13,5kWh. A to se vyplatí:D
MV Milan Volf @milan.volf641Dobrý den, to je zajímavé. Podělíte se, prosím, o podrobnosti? info at revcz.cz. Děkuji.
Dobrý den všem, novinka je, že se mi Storion, nevím podle čeho, přepíná do Protection modu a dokonce do backup modu. Důsledkem pak je, že i při plné baterii a plném svitu slunce je z baterie nebo z panelů napájen jen zálohovaný výstup a co není na záloze, bere rovnou ze sítě. Aktálně slunce svítí naplno, baterie již dobitá a mě je to tak nějak k ničemu. Neví někdo, co to je a proč to je? V příloze screen spotřeb a foto ze střešní kamery
MČ Milan Čermák @milan.cermakTo je zajímavé.
Mód Protection znamená vyšší teplotu baterií a tedy omezení nabíjecího výkonu u mě na cca 2,2 kWh. K vidění zrovna dnes od 16:00 do 18:00. Měnič nabíjí baterie sníženým výkonem, dodává do spotřeby domu, nedodává do sítě a tedy snižuje dostupnou výrobu.
S módem Backup při funkční síti nemám zkušenosti.
Vážení spolubijci,
nastalo malé zlepšení s ohledem na návratnost a užívání FVE. Na jedné diskusi jsem byl upozorněn na změnu ceníku ČEZu, kdy od 1.4.2021 ČEZ vykupuje přebytky z FVE za stejnou cenu, jakou máte ve Vašem tarifu. Jedná se samozřejmě jen o cenu silové energie, ostatní měsíční platby a regulované položky platíte. I tak si ale myslím, že jde o významný posun, hlavně pro nás se Storiony, kterým posílá energii do sítě klidně i v noci z baterie a neumí udržet nulu na fázi. A pomůže to trochu i těm, co jim byl nainstalován symetrický měnič. Odkaz zde: https://www.cez.cz/edee/content/file/pro…
Je to omezeno do výše odebrané energie, ale to asi nevadí, podstatné je, že když nastane situace a musíte odebírat ze sítě, můžete v době dostatečné výroby tuto energii ČEZu "zaplatit" vlastní energií a snížit si tak doplatek ve vyúčtování. Dále je to zajímavé pro všechny ty různé mini doběry a mini přetoky, které prostě Storion, díky neschopnosti výrobce, má. Alespoň to neposíláte ven zadarmo a nemusíte se stresovat, když nějakou nevyužitou energii pošlete do sítě.
A v neposlední řadě to bere vítr z plachet veškerým vykukům s virtuálními bateriemi, kteří vám za poplatek slibují odebrat zdarma energii, kterou do sítě pošlete v době přebytku. Tady to máte tím pádem automaticky. A jak to vypadá prakticky? Cenu silové energie má čez ve všech tarifech stejnou a to 2,116 Kč/kWh. Za tu nakupujete i prodáváte. Se všemi dalšími příplatky a položkami v ceníku např. pro D26d kupujete za celkovou cenu 3,04 Kč/kWh ve VT a asi 2,4 Kč/kWh v NT. Při rovnosti odebrané a odeslané energie bude ČEZ účtovat jen rozdíl těchto cen. Zřejmě do toho jdu, je to pro mne výhodnější, i když nyní platím za silovou energii asi 1,80 + poplatky ostatní.
MČ Milan Čermák @milan.cermakDobrý den.
Po seznámení se s úpravou tarifu Elektřina pro soláry 2001/6 bych nebyl takovým optimistou. Může mít smysl pouze v případě, že budete výrazně překračovat možných 30% dodávky do sítě z vaší spotřeby podle podmínek dotace.
Uvedu příklad. Předpokládané spotřeby a výkony pro rok 2021, do června skutečnost, od července odhad, ale docela my ty odhady sedí.
Spotřeba vysoký tarif: 1162 kWh
Spotřeba nízký tarif: 9992 kWh
Výroba FVE: 9658 kWh
Přetok do veřejné sítě: 2941 kWh
Uznávám, že předchozí tarif bez solárů na 3 roky byl lepší, dosahoval jsem s DPH cenu 2,2 Kč, ale ta doba už je bohužel pryč a prodloužit za stejné ceny opravdu nešel :-)
Tarif Elektřina pro soláry: první číslo původní provedení 40%, druhé číslo 100%
Jistič 3 x 20A
Vysoký tarif: 2 704 Kč / 2 985 Kč
Nízký tarif: 21 853 / 24 259 Kč
Paušály: 4 994 Kč / 6 373 Kč
POZE jistič: nepoužito
POZE spotřeba: 6 681 Kč / 6 681 Kč
Přetok do sítě: 2 297 Kč / 6 480 Kč
Výsledná cena: 33 817 Kč / 33 935 Kč
Pokud si tarif rozebereme, pak je tam samozřejmě nárůst ceny za silovku, tedy z 1,8755 Kč za kWh na 2,11629 Kč.
Takže to by se dalo akceptovat u opravdu maloodběrových instalací, jenže tam to zase zneguje bod 2)
Paušál k silovce: 84,7 Kč / 199,65 Kč.
Nenapadá mě, kdo by na tom mohl vydělat kromě těch, kteří třeba 50 - 80% výroby dovedou sypat do veřejné sítě, ale Ti zase nebudou mít odběr, aby to vykryli.
Takže perfektní marketing a pro maloodběrové domy s FVE jde o zhoršení.
Dobry den
Mam stejny problem. Pred storion jsem zapojil watt router a jeho mereni je zrejme, ze dochazi k symetricke dodavce. Pri koupi me upozornovali, ze toto vyresi upgrade software, ale zrejme to nefunguje.
Zadal jsem pozadavek na jejich podporu a sami potvrdili, ze system je symetricky.
Jako vyuzitelnou kapacitu baterie nastavuji 80%. Legracne pusobi reklama prosolar, inzerujici tento system jako asymetricky s vyuzitelnosti baterie 90%
Zdravím, nevíte někdo, kdo máte Storion, co znamená, když na displayi svítí nápis Protection? Je to místo Normal při běžném provozu. Dělá mi to po nabití baterky, když je výroba větší než spotřeba. Zároveň vyrábí pouze do výše spotřeby, i když by slunce nasvítilo více. V návodu na nastavení střídače je to jedno zaškrtávací políčko pro volbu bezpřetokového režimu. Můj dodavatel si s tím neví rady, jak to dát pryč. Díky.
MČ Milan Čermák @milan.cermakZkus dat obrazovku o Battery , možná protection hlasil ochranu baterek když klesla/stoupla teplota a nenabijí se baterky. Současně měly diody na baterkach přejít ze zelené na oranžovou. Ale může to být i něco jiného. Předpokládám, že slunce plně svítí a udávaný výkon FVE neodpovídá předpokladům. Pak to je záležitost měniče. Asi tepelná ochrana. V tom případě jde odběr( nebo část) z ČEZu. To také zjistíš z grafu Storionu.
chová se takhle jako t10 i jednofázová varianta?
LP Ladislav Plevka @ladislav.plevkapročtěte pozorně fórum. Asymetrie byla dálkově implementována v září 2020.
Dobrý den,
chci se zeptat na zkušenosti se serio-paraelním zapojením panelů do Storionu. Ted, když je slunce hodně nízko, mám jednu řadu zastíněnou okolní budovou. Tak mne napadlo přepojit panely. Jako nejsnáze realizovatelné vidím dát do jedné větve 8 x 305Wp panelů a do druhé 9 x 305Wp, paraelně větve spojit do jednoho tracku.
Máte s tím zkušenosti ?
Dík
MS Miroslav Saferna @miroslav.safernaNic takového nečiňte. Proud tekoucí z FV panelů přesáhne maximální proud jednoho MPPT vstupu a dojde k jeho zničení.
Prvotně vždy kontaktujte vašeho dodavatele nikoliv veřejnost, která o Vašem systému nic neví a ani za něj nenese záruku.
Navazuji na proběhlou diskusi o vlivu asymetrie na celkovou spotřebu klienta ze sítě. Za červen, kdy celkem svítilo, Storion jel symetricky, jsem měl průměrnou spotřebu ze sítě 11,4kWh. Za září, kdy už byla asymatrie a dny znatelně zkracijí (z pohledu svitu) byla průměrná měsíční spotřeba ze sítě 5,9kWh a to v posledních 4 deštivých dnech září byly denní výkony ze sítě 15, 17, 19 a 13kWh, které průměr na poslední chvíli zhoršily. Bez těchto 4 dnů byl průměr 4,33kWh. Reálně je to tedy 52% červnové spotřeby ze sítě. Zároveň ale asi 2kWh denně odcházejí do sítě, Storion má asymetrii pomalou a dlouho mu trvá vyrovnání naběhlého výkonu. Pokud se něco častěji vypíná a zapíná, má to celkem znatelný vliv. Kdyby se zrychlila rychlost reakce asymetrie Storionu, výsledky by mohlý být ještě lepší.
MČ Milan Čermák @milan.cermakSTORION nemá pomalou asymetrii. Slovní spojení POMALÁ ASYMETRIE JE PROTIMLUV.
Systémy STORION T10 naprosto správně mezi okamžikem vybíjení a nabíjení baterií PROVÁDÍ BALANCOVÁNÍ článků ( 10 let záruka na 90% využitelné kapacity baterií a po 10 letech minimální využitelná kapacita 80% - PYLONTECH H2 pouze 50% po 10 letech ) . A to proto, že NABÍJENA může být pouze sestava článků tzn. baterie VYBALANCOVANÁ. Stejně tak VYBÍJENA může být opět pouze sestava VYBALANCOVANÁ.
Po ztrátě odběru ( například boiler odstavil termostat ) vzniká výkonový přebytek/špička jejíž směrování do baterií by doslova POSTUPNĚ devastovalo bateriové články. Stejný proces vzniká při spotřebě, která je pokryta výrobou z fotovoltaiky. Takže během balancování systém řízení EMS nepošle výkon s cílem devastovat baterie, ale pošle a to ZCELA ŘÍZENĚ nadbytečný výkon do distribuční sítě.
Zajímavé je, že po nějaké době se setkávám u konkurence s podobnou argumentací - i přesto, že nic takového není pravda. ZNAMENÁ TO, ŽE ČTOU TUTO DISKUSI A BOHUŽEL SE CHLUBÍ SE TÍM CO JIM ZOUFALE CHYBÍ
Pozn. skládanice RCT provádějí balancování 1x za týden což znamená, že 313 dnů jsou baterie provozovány nevybalancované.
Další skládanice baterií a měničů provádějí balancování napěťově a proto nabízí pouze 50% využitelné kapacity i když účelově uvádějí 80% což bohužel už z důvodu napěťového POMALÉHO balancování není možné
měření ČEZ v odběrném místě Kozlovský (majitel T10 s asymetrií ) probíhalo od 1.9 do 11.9.
Reklamace směrem k nám byla : systém se často odpojuje od sítě.
Dálkovým přístupem zjištěno: přepětí v síti - systém se chová naprosto správně podle připojovacích podmínek
Návrh řešení : kontaktujte ČEZ a reklamujte kvalitu napětí v síti.
Výsledek: ČEZ na trafu snížil počet odboček o dvě ( odběrné místo je blízko trafa vzdálenost je cca 20m)
Poznámka: Měření prokázalo stabilní odběr mezi fázemi do 5W (asymetrie je perfektní ) a technik z ČEZ byl překvapen ( cituji: " s takovou kvalitou odběru jsme se nesetkali - Vy nám stabilizujete síť " ), že dodávka přetoků je stejně symetrická ( i když je odběr asymetrický ) tzn.rozdíl mezi fázemi 5W.
VM Vladan Marcalík @vladan.marcalik382Kdyby to bylo skutečně stabilních mezifázových 5W, to by se mi líbilo. Bohužel u mě jsou to nestabilní 10 - 100W. Teď např. L1 60W, L2 -10W, L3 60W při stabilním odběru cca 0,9kW a výrobě 0,35kW. Mohu chování nějak ovlivnit?
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
Vážení, tak odedneška, po půl roce nervů, zkoumání, učení se, ladění a instalování různých elektroměrů, snad systém začal fungovat, jak má. Poslední úprava, výměna měřícího magnetu od power metru srazila průběžné denní dobírání ze sítě z průměrných 7,5kWh na cca 1 - 3kWh. S tím už žít dokáži a hlavně, začíná ta investice mít smysl. Jen mi je líto, že podpora produktu je tak mizerná. Kdyby si člověk vše nekontroloval a nehlídal, dostane polofunkční věc a nikoho to nezajímá. Jinak velmi slušnou podporu poskytuje helpdesk s maníkem přímo z Číny a reaguje téměř obratem. Ještě počkám pár dní na potvrzení současného chování systému a pak sem dám slíbené grafy z ČEZ. Dokonce mi dnes sedí suma přetoků a doběrů, které měřím já se sumou přetoků a doběrů, které měří ČEZ.
MČ Milan Čermák @milan.cermaktento příspěvek byl redakcí odstraněn
Nyní mi začal Storion sám nabíjet ze sítě, mám nabíjení vypnuté a stejně nabíjí, nemohu s tím nic dělat. Registrujete něco podobného? Toto se mi fakt nelíbí. Jedná se již minimálně o druhý zásah do systému bez mého vědomí a požadavku. Počkám, co udělá po nabití a pak stříhám drát od internetu.
MČ Milan Čermák @milan.cermakano začal nabíjet, protože jste si nabíjení nastavil a spustil.
ještě že RCT jsou absolutně neovladatelné bez dálkového přístupu i monitoringu
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
MS Miroslav Saferna @miroslav.safernamáte asymetrii implementovanou od 2020-08-06 01:14:03
čili by bylo fér informovat o všem ;-)
Vážený pane Šácha, chci se zeptat, jestli již se Vám povedlo se připojit přes Modbus ke Storionu? Mám nižší řadu Storionu a chtěl jsem to propojit k Loxone. Ale bohužel i přes sliby Vašeho "oblíbence" jsem po roce a půl snahy zjistil, že to nejde.
AM Aleš Mladěnka @ales.mladenkaJe mě líto, ale moje verze taky modbus nemá :-( Zkoušel jsem modbus jak po RS485 tak po TCP a žádná odpověď. Ale přibližuje se nám slibovaný termín update, tak snad v něm bude i podpora modbusu.
Koho by zajímalo, posílám náhled na výrobu a spotřebu podle Storionu, který se chová symetricky, jako většina světa a náhled na výrobu a spotřebu podle ČEZ, který se chová jako zloděj.
Storion: do sítě 1,2 kWh, ze sítě 7,2kWh za den 3.6.2020
ČEZ měřič: do sítě asi 8,1 kWh, ze sítě 14,99 kWh za den 3.6.2020
Rozdíl je dán pouze a jenom měřením po fázích s použitím střídače, který toto nereflektuje. V ČR pak výkaz výroby a spotřeby ze Storionu degraduje na barevné obrázky, které s realitou nemají nic společného. Tedy s realitou dle CZ legislativy. Ono totiž také výkaz ČEZu s realitou moc nekoresponduje, ten říká, kolik energie musíte zaplatit navíc a kolik odevzdáte zadarmo ČEZU k dalšímu prodeji. ČEZ mi tak v tomto dni ukradl asi 6kWh, které ještě drze prodal.
MČ Milan Čermák @milan.cermakSmutné je to, že většina zákazníků není tak zvídavých jako vy a neumí se podívat na portál DIP. Při pohledu na aplikaci jsou spokojeni a krutou pravdu se dovědí až po ročním vyúčtování. Můžete si stěžovat na lampárně nebo na MPO ale výsledek bude přibližně stejný.
Mám také nově tento systém. Co se mi podařilo zjistit, tak:
1) Storion T10 není nyní asymetrický, údajně pouze dočasně od zimy 19 do března 20, kvůli covid posunuto do června 20. V 6/20 má být velký update.
2) Střídač má volbu na zapnutí asymetrie, ale EMS Storionu to po chvíli přepne zpět. Plná asymetrie by měla být do EMS integrována právě v tom červnu 20 pro celou EU
3) O asymetrii by nemělo být třeba žádat, pro ČR, Slovensko a tu třetí středověkou krajinu, kde se měří po fázích, bude asymetrie zapnuta defaultně. Prý to tak alespoň Číňan tvrdí.
4) a nyní čekám do konce června, jak to dopadne.
5) EMS si představuji jako klobásu z pohádky Obušku z pytle ven. Klobása, jakou svět neviděl.
Co mě u tohoto systému dost rozhodilo, že nenastavíte vůbec nic. Kromě zapnutí a vypnutí vybíjení baterie. Takže se nepodíváte, co máte jak nastaveno, nezkusíte úpravu, prostě nic. Musíte doufat, že to bude fungovat. Za ty prachy dost malá útěcha.
A pokud někdo víte, to měření po fázích, v rámci 1 fáze dochází k započtení přetoku vůči doběru nebo to funguje tak, že co jednou odeberete, to také zaplatíte?
Zdravím. Četl jsem tu plamennou diskuzi vedle a nechci se dostat mezi mlýnská kola. Tento měnič neznám ale podle toho co píšete rozhodně asymetrický není. Ta asymetrie se musí povolit v menu. Musí tam být položka třeba "allow asymetrical feed" nebo podobně. Asymetrický měnič přes zimu do sítě nic nedodává a z baterky už vůbec ne. Dodává pouze v případě když svítí slunce, baterka je už plná a nemá to kam dávat. V tom případě se přepíná do symetrického režimu a posílá do sítě rovnoměrně ve třech fázích jak si to distributor přeje.
MŠ Miroslav Šperlín @miroslav.sperlinNo jo, ale v uživatelském menu nic takového neni a do servisního se nedostanu :-( Když o to požádám dodavatele, tak to nechce zapnout. Sak jste to četl vedle.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.