Zateplení sádrokartonového podkroví

Rubriky:

Reklama
Zateplení sádrokartonového podkroví

Dobrý den,

před pár lety jsme se nastěhovali do staršího domu s obytným podkrovím. Jde o řadový dům.

V létě nás v podkroví překvapila velmi vysoká teplota, teď v zimě zase velmi rychlé chládnutí a zima. (vytopit to lze, a v létě se dá použít klimatizace, ale to mi nepřipadá jako ideální řešení).

Původně jsme si mysleli, že to bude špatně provedenou tepelnou izolací střechy. Proto jsem si vypůjčil termokameru a zjistil, že střechou ani stropem to na pravděpodobně nebude viz přiložená fotografie z termokamery.

Vysoká a dlouhá stěna (na první fotografii vpravo) je společná se sousedním domem (který má neobydlené podkroví a my ještě máme oproti sousednímu domu cca o 60 - 70 cm zvedlou střechu a s tím i štít). Dodělávaná konstrukce je orientací na jih - tomu by odpovídalo horko v létě.

Stěny jsou vytvořené ze sádrokartonu a průzkumným vrtáním jsem zjistil, že za sádrokartonem je a) v případě sousední stěny cca 40cm vzduchová kapsa a pak až na styku se sousedním domem nějaká vrstva izolace (předpokládám, že taková kapsa je tam kvůli trámům, které jsou pohledově ukryty za touto stěnou) b) v případě šikmé stěny pod krovy je vzduchová kapsa (tady předpokládám, že je to až do styku krovu s obvodovou stěnou domu).

Nechci rozebírat původní (znamenalo by to totiž demontáž i podlahy a palubek) a dobře udělaný sádrokarton, spíš plánuju vytvořit další konstrukci z hranolů (10 - 15 cm) montáží na stávající řešení. V původním sádrokartonu mám v plánu udělat kruhové průduchy.

Napadly mě dvě varianty:

1) Na novou konstrukci z hranolů přidělat termoizolační desky a ty rovnou zatřít (případně nahodit finální omítkou). A spolehnout na izolaci deskami a novou vzduchovou kapsou.

2) Do nové konstrukce z hranolů dát izolační vatu a pak vytvořit další stěnu ze sádrokartonu.

Jaké řešení bude lepší z pohledu tepelné izolace a minimalizace vlhkosti?

Díky za rady!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.