Zateplení sádrokartonového podkrovíDobrý den,
před pár lety jsme se nastěhovali do staršího domu s obytným podkrovím. Jde o řadový dům.
V létě nás v podkroví překvapila velmi vysoká teplota, teď v zimě zase velmi rychlé chládnutí a zima. (vytopit to lze, a v létě se dá použít klimatizace, ale to mi nepřipadá jako ideální řešení).
Původně jsme si mysleli, že to bude špatně provedenou tepelnou izolací střechy. Proto jsem si vypůjčil termokameru a zjistil, že střechou ani stropem to na pravděpodobně nebude viz přiložená fotografie z termokamery.
Vysoká a dlouhá stěna (na první fotografii vpravo) je společná se sousedním domem (který má neobydlené podkroví a my ještě máme oproti sousednímu domu cca o 60 - 70 cm zvedlou střechu a s tím i štít). Dodělávaná konstrukce je orientací na jih - tomu by odpovídalo horko v létě.
Stěny jsou vytvořené ze sádrokartonu a průzkumným vrtáním jsem zjistil, že za sádrokartonem je a) v případě sousední stěny cca 40cm vzduchová kapsa a pak až na styku se sousedním domem nějaká vrstva izolace (předpokládám, že taková kapsa je tam kvůli trámům, které jsou pohledově ukryty za touto stěnou) b) v případě šikmé stěny pod krovy je vzduchová kapsa (tady předpokládám, že je to až do styku krovu s obvodovou stěnou domu).
Nechci rozebírat původní (znamenalo by to totiž demontáž i podlahy a palubek) a dobře udělaný sádrokarton, spíš plánuju vytvořit další konstrukci z hranolů (10 - 15 cm) montáží na stávající řešení. V původním sádrokartonu mám v plánu udělat kruhové průduchy.
Napadly mě dvě varianty:
1) Na novou konstrukci z hranolů přidělat termoizolační desky a ty rovnou zatřít (případně nahodit finální omítkou). A spolehnout na izolaci deskami a novou vzduchovou kapsou.
2) Do nové konstrukce z hranolů dát izolační vatu a pak vytvořit další stěnu ze sádrokartonu.
Jaké řešení bude lepší z pohledu tepelné izolace a minimalizace vlhkosti?
Díky za rady!
JŠ