Fasáda na starý cihlový dům bez zateplení a s pochybnou hydroizolacíDobrý den, omlouvám se, pokud již takovéto téma na fóru je, každopádně než se otážu na jednoduchý dotaz, rád bych poprosil všechny přispěvatele aby NEŘEŠILI zateplování, protože to momentálně nechci z různých důvodů.
Jedná se mi o to, že mám z jedné strany oklepanou omítku na starém cihlovém domě. U základů je viditelná vodorovná hydroizolace avšak 100% izolaci nemůžu samozřejmě potvrdit.
Rád bych si tuto stěnu omítnul, avšak na trhu je nesmírné množství druhů omítek (minerální, vápenocementová, akrylatová,...)
Předpokládám, že je tedy v mém případě vhodná nějaká "paropropustná?", aby v případě porušení hydroizolace mohla vlkhost proudit skrze omítku ven.
Nekde jsem četl, že je vhodné nahodit jádrovou základní a na ni minerální, avšak nerozumím tomu, jestli "jádrová" znamená pokaždé stejný druh omítky, nebo se "jádrovou" nazývá protože je první vrstvou na cihle.
Pro drobné opravy používám často malty značky CEMIX (ne nepropaguju je - ale mám kousek od domu prodejce), pokud se najde někdo s jednoduchým vysvětlením či případným odkazem na přesný výrobek budu moc vděčný.
Každopádně, zdi domu jsou pěkně rovné a vrstva celkové omítky určitě nepřesáhne 5cm.
Ještě poslední věc pro "zateplovače". Může se stát, že se v budoucnu rozhodnu pro nějaký druh nepolistyrenového zateplení (provětrávaná fasáda nebo minerální vata), proto bych rovněž zvolil "paropropustnou?" omítku.
Děkuji
Petr Müller