Rubriky:
Založil jsem novou rubriku, pište sem. Ta stará už má přes 200 příspěvků a začíná to být nepřehledné.
Tak se mi to už narodilo :) No práce opravdu dost. Trochu jsem zklamán, že 3D tisk mi neudělal naprosto přesnou šířku,…
delal jsem si ho sam, a pak je vystaveny do webu. Bezi to na raspberry, zkuste heslo heiphoss do app, nasel jsem ho ve…
Já jsem u RCT víc jak 55 st. neviděl. Ale životnosti kondenzátorů to určitě dobře nedělá. Každých 10 stupňů nad 25…
Já to dělám tak, že sleduji napětí jednotlivých článků těsně před vybitím a potom při plném nabití. Když je to po…
před 6 dny
Tohle dělá BMS schválně. Hledá přesné hodnoty k procentuálním stavům. Někde psali, že to může trvat klidně měsíc.
před 7 dny
V aplikaci pro Android: Device - Measured values - Battery - dojet až na konec a ťapnout na řádek, kde je sn baterky.…
před 7 dny
1437 odpovědí
Zobrazit všechny reakceTak kdo používá Home assistant tak konečně existuje možnost nastavovat hodnoty a je odzkoušená a funkční :-) https://github.com/do-gooder/rctpower_wr…
Dobrý deň,
poprosil by som vás o radu. Pôvodný menič ktorý som mal od RCT DC6KW som reklamoval nakoľko po 2 rokoch používania v noci v ňom niečo skratovalo a vyhodilo poistky dokonca aj vypálilo poistku v DC rozvádzači. Menič som reklamoval a bezproblémov mi poslali nový. Po nainštalovaní nového sa menič zapne ale nevie sa pripojiť do mojej siete. Každých 5 min ide do módu kedy tak cvaká. Písal som aj na servis a dostal som túto odpoveď:
Dear Ivan,
the inverter is logging an error code: NEUTRAL
thus it has found an AC connection error especially with its neutral connection.
Because of this the inverter is not allowed to connect to grid.
Neviete mi poradiť v čom môže byť problém? Ďakujem za odpoveď.
Ivan
IJ Ivan Janek @ivan.janekkontrolujte si silovou kabeláž. Podle popisu došlo k uvolnění nuláku, tomu by odpovídala i ta vypálená DC pojistka. Nulák to menusí být u střídače, ale kdekoliv po cestě.. klidně i u elektroměru. Hodně zdaru
Zdravím. Mám RCT 6.0 s baterii. Poslední aktualizace mě rozhodila nastavení a baterie zůstala odpojená a na střídači to píše feed in can timeaout. V nastavení baterie už jsem zkoušel snad všechno, ale stále nic. restart elektrárny jsem zkoušel. Nevíte někdo kde by mohla být chyba? Děkuji
TN Tomas Nemec @tomas.nemec535Me pomohlo restart střídace
Zdravím. Začátkem dubna se mi po dvouletém bezproblémovém chodu FVE objevil tento problém, který dodnes přetrvává. Mám DC10 a dva stringy (východ / západ) po 5 panelech s výkonem 2 x 2kWp. Panely dávají tedy napětí cca 165V na každém stringu. I když je den jako kytka, výkon jednotlivých stringů neskutečně kolísá. 3 sekundy vyrábí string např. 2000W při 140V a po 3 sekundách spadne výkon na 400W při 167V, pak zase 1400W a zase 500W. Poslední dobou se dokonce stává, že nějaký string úplně přestane vyrábět a třeba teprve třeba po 1 hodině znovu naběhne. Dříve byly křivky DC na jednotlivých stringcích "hladké", nyní jsou totálně zubaté a jsou na nich vidět i výpadky. Výkon celého zařízení se mi od dubna pohybuje oproti loňskému roku na cca 60%. Neměl jste někdo podobný problém?
JP Jan Petránek @jan.petranekJen 165V?? To snad ani pořádně nemůže fungovat ne? Asi bych zkusil vypnout scan MPP (jestli je zapnutý)
Přatele, mám dotaz, chci vypnout přetoky, přešel jsem pod smlouvu, kde se nemam cenu za přetoky, ale mam vyhodnější cenu za KW a tím se mi to vyplatilo více, nicměně pokud nastavim External power reduction na 0,1 (z RCT mi psali před nějakou dobou že nemám davat 0) a dám flash, napíše flash ok ale nic se nezmění. Co dělám špatně ? Jsme přihlášen v aplikaci jako installer. Děkuji
MK Martin Káš @martin.kasTen přetok 1=100% (vše navíc jde do sítě), 0=0% (nic nejde do sítě), 0,01=1% (1% z nastaveného výkonu jde do sítě). Takže vaše 0,1 je 10% do sítě.
Dobrý den pánové,
Mám dotaz na hlavy pomazané. Mám RCT DC 6 + 3x baterii a uvažuji o rozšíření. Mé baterie mají 155 cyklů, na bazoši jsem našel baterie s 250 cykly.
1, Pokud je připojím, bude to v pořádku, nebo se moje baterie přizpůsobí těm více opotřebovaným, a vlastně více kapacity nezískám?
2, stačí na střídači spustit kalibraci, nebo se musí baterie nějak více nastavovat?
Díky
Zdravim, akualne mam RCT 6 a 2 stringy dle foto, 7 a 7 panelu na vysku a na sirku, každý jiný string. Mam v hlave ze bych poridil panely i na druhou stranu strechy, ale stridac ma jen 2 stringy, lze spojit na jedne strane strechy horizontalni a vertikalni polozeni na jeden string? S tim ze na druhe strane strechy by sel taky jeden string ? Nebo to lze zapojit paralelne ? Dekuji
MK Martin Káš @martin.kasSpojit do jednoho stringu je vhodné pouze panely se stejným sklonem a orientací. Vaše panely mají různý sklon (se mi zdá). Celý string je vždy omezen panelem s nejnižším okamžitým výkonem. Obecně tedy pokud to spojíte, tak bude string vyrábět méně než je součet dvou stringů.
Dobrý den všem solárníkům, RCT zapáleným zvlášť. Prosím Vás o radu. Již druhý měsíc platím pokutu za překročení výkonu mikrozdroje po aktulazaci firmwaru střídače + BMS. Rezerovaný výkon u distribuce mám 4,55 kW, max output v aplikaci už mám raději na 4,50 kW, při panelech 4,55kWp. Přesto mi Čez naúčtoval překročení o necelý 1 kW. Poradíte prosím, která všechna nastavení jsou pro tohle relevantní?
Díky moc!
Adam
AB Adam Bažant @adam.bazantSolar plant peak power = 4550. Nic jiného není potřeba, nepřekročí to ani o watt.
Dobrý den,
mám RCT Power 6.0 bez baterky. Dvě větve na jedné jih 5.85 kW a druhá 2.2 kW západ.
Omezeno střídačem na 6 kW. Vše funkční a bezúdržbové přes dva roky. Před týdnem po aktualizaci, ale i bouřek a výpadků v síti přestala po spuštění FVE pracovat větev A jih.
Po zkoušce na "prasáka", kdy jsem přehodil připojení větví, jsem zjistil že panely a připojení k FVE je v pořádku. Stále ale i po aktualizacích nepracuje větev A, což je problém střídače.
Otázka zní: jak zjistit, zda jde o softwarovou či hardwarovou chybu?
Děkuji za pomoc.
FI FalconestInk @falconestinkDobry vecer. Me se take stalo, ze po aktualizaci(drivejsi)jeden string nenabehl. Pomohlo vypnuti a zapnuti stridace(nechat dele vypnuty). Pak to nabehlo a jede dodnes 😉
Dobrý den.
Mám doma RCT DC 10 + baterie 11,5kwh. Omlouvám se za neodborný popis, ale rád bych se poradil nejprve zde. Občas jsem pozoroval, že se baterie náhle vybije bez jasné příčiny z 20 - 35% najednou na 0, ale za poslední 2 týdny je to už 4x . Děje se tak v různou denní dobu při různé zátěží. Kalibrace vždy 1 měsíčně, jak je přednastavené. Pozorujete někdo něco podobného také ? Je to rovnou na dotaz servisu ? Děkuji
MP MUDr.Martin Pavlíček @mudr.martin.pavlicekNejspis i pres 1 mesicni kalibraci budete mit rozbalancovane baterie.... zkuste jeste zadat kalibraci rucne mimo automaticke po jednom mesici. Pokud nepomuze, zkontrolujte jestli mate posledni update firmware jak na stridaci tak na BMS..... a pokud ano jeste muzete kouknout pres aplikaci primo do voltazi jednotlivych modulu a clanku v baterii.... nejspis jeden z modulu bude vykazovat nizsi napeti nez ostatni a pak BMS korikuje SOC podle nejslabsiho modulu....zalezi take jestli mate jine nastaveni SOC min a max (tovarni je 0,07 - 0,97) pokud mate spodni hranici nastavenou vyse kvuli Backupu zkuste to ted pres leto hodit so tovarniho nastaveni, protoze kdyz nechat trvale SOC min treba na 25% rozhazuje to clanky daleko rychleji nez v original nastaveni....
Ahoj, kdo máte od čezu aktivní portál naměřených dat, dostanete se pod 1 kWh spotřeby za den i když je slunečno? Myslím že to už bude i spotřeba toho čtyřkvadrantního elměru... ale to je jen teorie. Zajímala by mě skutečná spotřeba i u jiných jiných střídačů jestli se dokáží reálně dostat k takovým hodnotám jako RCT.... V příloze spotřeba za květen.
LP Lukáš Papřok @lukas.paprok172Ano, když svítí tak se pohybuji kolem 0,1 až 0,4kWh spotřeby za den
Zdravím všechny.
Přibližně před týdnem, mě přestalo v aplikaci RCT power portal ukazovat CELKOVÝ PŘEHLED. Všude mám nulu. V RCT power app to funguje normálně. Nevíte čím to může být?
Dneska na mě vyskočila aktualizace 2.3.5676, tak jsem ji zkusil. Stejně tak BMS na 5607. Dokonce se změnila i ikona z bílé na červenou :-)
Uvidíme co se změní.
Jen maličkost, nevíte, kde by se dalo zamezit tomu, aby mi při spotřebě na jedné fázi nad 2kW, neposílal z baterie do dalších dvou fázích ven, to co natáhne ze sítě na té první fázi? Za každou cenu, drží na vstupu ze sítě v součtu nulu.
JF Jakub Frydrych @frydexNebylo by lepší rozhodit zátěž na fázích tak aby k tomu (prakticky) nedocházelo?
Ahoj. Netušíte někde v čem by mohl být problém, že mi to při napájení z baterie takto + - lítá na gridu? Dřív to drželo na 0 a když se změnil příkon baráku, tak se to na chvilku hnulo maximálně o + - 4W. Teď to cca. pul roku neustále lítá jak na houpačce +- 150W, ikdyž se třeba v tu chvilku přikon baráku vůbec nezmění. Zkoušel jsem všechno možné, přetoky z baterie nastaveny na nulu, ale bez výsledku. Už mě to docela štve.
AS Aleš Svěrák @ales.sverakTa úvodní obrazovka je "pohádka pro laiky" , možná ty zobrazované hodnoty jen nějakou aktualizací trochu upravili blíže ke skutečnosti.
Drazí zákazníci,
S potěšením vám oznamujeme, že dvojitá věž RCT Power bude k dispozici ve verzi softwaru 20. května 2024. To znamená, že Power Storage DC 8.0 a Power Storage DC 10.0 jsou schváleny pro použití dvou paralelních bateriových věží. To umožňuje rozšířit kapacitu úložiště až na 23 kWh.
Co je součástí vydání?
Aktualizace softwaru Power Storage Control Software na X.3.5676 a Power Battery BMS Master Software na 5607 přináší následující vylepšení:
Představujeme možnost připojení dvou bateriových věží pro dvojnásobnou kapacitu úložiště
Opravena chyba, která ve vzácných případech blokovala aktualizaci BMS
Vylepšení komunikace/propojení s Power Battery
Vylepšená detekce chyb externího kanálu CAN během spouštění systému
Optimalizace výpočtu SOC v paralelním režimu
Různá vylepšení a optimalizace správy baterie a komunikačních protokolů.
Úpravy v portálu RCT Power Portal a v aplikaci RCT Power
Jsme přesvědčeni, že tato funkce vám pomůže maximalizovat vaši energetickou účinnost a doufáme, že si vaše produkty RCT Power užijete.
Neváhejte nás kontaktovat s jakýmikoli dotazy nebo problémy. Jsme odhodláni poskytovat vám ty nejlepší možné služby.
S pozdravem z Kostnice,
Váš RCT tým
LP Lukáš Papřok @lukas.paprok172Tak jsem sebral odvahu aktualizovat oba FW. U DC10 update pro PS prošel v pohodě. Bohužel pro BMS na dvě věže nefunguje. Věže se se k DC nepřipojily a přestaly svítit kontrolky. Musel jsem se vrátit k původní verzi FW pro BMS a vše se zase rozběhlo.
Najde se někdo, kdo to zkusil a funguje mu to se dvěmi věžemi? V případě že ano, jak postupoval?
Zdravím, v RCT Power Portal na mne už pár týdnů vykukuje jarní akce na cash back na baterie. Zvažuji to, mám 4,5 roku od zprovoznění RCT 6.0, 4,55 kWp, baterie má 5,7 kWh, 1040 cyklů. Má někdo zkušenost s rozšířením baterie po takovéto době?
Z RCT mi napsali (přeloženo DeepL):
"...v prvních 18 měsících provozu doporučujeme prodloužit životnost baterie.
Kapacita baterií se v průběhu času přirozeně snižuje, což znamená, že Vám garantujeme, že se nemusíte obávat ztráty kapacity nové baterie, pokud ji rozšíříte během 18 měsíců. Vzhledem k tomu, že se jedná o sériové zapojení baterií, je věž orientována na "nejhorší" blok a podle toho se mění i kapacita. Rozšířit můžete kdykoli, ale dodatečně instalovaný systém úložiště nebude moci pracovat s plnou kapacitou 25 Ah, protože nejstarší baterie již tuto kapacitu mít nebude."
MK Michal Kratochvila @michal.kratochvilaPřímou zkušenost nemám, ale to co píšou, dává smysl. Celá věž se bude chovat jako ta nejslabší baterie v sestavě. Část kapacity nových baterií se nikdy nevyužije a předčasně zestárnou jako ty původní.
Ale kdyby jste vyměnil všechny a nechal si původní BMS, tak máte zase novou baterku. Navíc bych možná měl zájem o dvě takto staré "kostky"
Dobrý den pánové.
Mám následující problém, který jsem nahrál z mobilu na YouTube.
Pokud by někdo měl chvíli, koukněte se prosím. Třeba vás napadne řešení. Děkuji za váš čas...
https://youtu.be/RFKMudFvIZI?si=hmXFhV46…
JF Jakub Frydrych @frydexJeště jsem jednou procházel vlákno a narazil na podobný problém kolegy. Zkusím nastavit ještě calibration charge power na 4Kw.
Edit: nefunguje ani tak....
Děkuji. Nicméně, kdyby měl někdo tip na mně bližšího projektanta / dodavatele, tak budu rád. Přeci jen vzdálenost 272 kilometrů není ideální ani pro projektování, natož pro instalaci a případný servis. Jsem z Českých Budějovic.
Mám 2 elektrárny RCT 6.0 s panely 4,5 (jih, Master) a 5 kWp (v+z, Slave). Chtěl bych obě rozšířit tak, že bych stávající panely přesunul na jednu střechu (v+z) a na druhou střechu (jih) pořídil nové panely. Mému FV elektrikáři se do toho evidentně nechce nebo to neumí naprojektovat - víte o někom, kdo by mi to naprojektoval, případně i nainstaloval?
SP Stepan Prucha @stepan.pruchaŠtěpáne, zkuste se mým jménem poptat na 721864946, že je zdravím.
Na Githubu se objevil nový příspěvek a jestli dobře chápu tak by mělo jít řídit SOC ale je to mimo mé znalosti, nevyzná se v tom někdo lépe a šlo by to integrovat do HA?
Halllo,
@RainerMo im Anhang ist mein Java Skript.
Eigentlich muss man nur die IP des WR eingeben, das Skript legt Variablen an, werden diese verändert, werden sie automatisch an den RCT gesendet.
sehr praktisch hat sich die Variable load set erwiesen.
Im Prinzip wird damit dem RCT eine Haushaltslast manuell vorgegeben, ich nutze das, um zum Beispiel das Auto aus dem Netz zu laden, aber die Energie, die das Haus benötigt trotzdem aus dem Speicher zu entladen.
Auf der anderen Seite kann durch Erhöhung der Last über die Haushaltslast erreicht werden, dass ein Teil der Erzeugung direkt eingespeist wird. So hab ich das mit der Priorisierung der Altanlage jetzt realisiert.
Viel Spaß damit.
@aruttkamp mit dem Skript sollte es relativ einfach für dich sein, dass auch in den Adapter selbst zu integrieren, das meiste darin basiert sowieso auf dem Adapter selbst.
Nevím, proč tady ještě teď stále urputně řešíte asymetrii, když za 3 měsíce bude podvodné měření po fázích zrušeno ...
PN Pavel Nowak @pavel.nowakBohužel jenom částečně. Energie se bude měřit součtově ale distribuce pořád po fázích. Světový unikát, moc se těším na tu fakturu jak tam budou vyčísleny kWh energie a kWh distribuční.
RCT DC10 - připojení druhého bateriového stacku
Dobrý den, má někdo zkušenost s připojením druhé baterie (bateriového stacku)?
V manuálech jsem našel pouze postup pro přidání dalšího modulu do stávající sestavy, ale ne přidání druhé sestavy (stacku). Po připojení druhé sestavy a použití postupu jako v případě první sestavy (Odebrání baterie - Přidání baterie - nastavení Current Sensors) funguje vždy buď jedna nebo druhá sestava, byť třeba na chvíli svítí zeleně obě dvě. Děkuji.
MD Marek Daňhelka @marek.danhelkaS jedním kolegou jsme to tu řešili asi před měsícem. Doporučuji pročíst tuto konverzaci.
https://forum.tzb-info.cz/147007-asymetr…
Dobrý den, RCT Power App mám nainstalovanou na Huawei Mate 20 Pro. V aplikaci jsem přihlášený jako installer. Když chci změnit jakýkoliv parametr např. u Battery Max. SOC target, tak než stačím stisknout FLASH parametr se mi změní na původní. Poradí někdo, co mám v telefonu špatně nastavené, nebo kde dělám chybu ? Dříve jsem parametry měnil na tabletu, kde jsem si aplikaci "šikovně" smazal a nová verze na něj již nejde nahrát.
JO Jaroslav Obr @jaroslav.obrZdravim, me pomahalo kdyz jsem po prepisu udaje jen preentroval na dalsi radek a az pak prefleshoval cweou stranku s udaji..... nevim proc ale hodnota se zapsala az po odentrovani na dasi radek.....
Dobrý den pánové. Obracím se na vás s prosbou o radu. Mám problém se svým RCT 10. Problém spočívá v připojení střídače k internetu, ale jedná se o dost nahodilou poruchu. Jde o to že cca týden je připojení naprosto bez problémů a týden je střídač prostě odpojený.. Bez zásahu takto funguje pořád do kolečka. Nemáte prosím radu jak tento problém vyřešit? Mám ho připojený přes kabel z routeru který je připojen přes WiFi. Router mám jako zesilovač signálu a běžně ho používám takže ten je připojen pořád.. Za jakoukoliv radu předem děkuji.
Dobrý den všem expertům,
Včera jsem konečně sehnal Androida, a mohl jsem začít nastavovat schedule. Chtěl jsem na noční proud nabít, což se bohužel nestalo. Nyní jsem ale zjistil, že ani dodávání co domu úplně nefunguje 😑
Vždy jel maximum z baterie a 0 že sítě. Teď si pricucava že sítě, přestože baterie je nabitá. Nabídku compensation jsem u baterie nenašel. Umí někdo poradit?
PN Petr Němec @petr.nemec698Přisávání ze sítě vyřešila až poslední aktualizace, takže ji doporučuji nainstalovat.
Pro Schedule režim musí být v nastaveni Device string zaškrtnuto Utilize external inverter energy
Tak si ty naše střídače v celkové konkurenci opět vedly nejlépe. Hlavně jsem rád za tu odezvu na změny, jsou úplně jinde oproti např. Goodwee a to řádově. Co to dělá s odběrem ze sítě je asi docela jasné...
LP Lukáš Papřok @lukas.paprok172To už RCT vyhrálo 4. rok po sobě. Ale p. Marcalík tvrdí, že jsou podplacení když se tam Storion vůbec nedostal. :-)
Jak jsem psal,ze pri zatizeni jedne faze nad 1500w mi spadnou oba stringy tak jsem zmenil dva parametry a zatim je to dobre.Nevim jestli to ma nejakou souvislost,ale zatim to funguje i bez pricucavani ze site.Mam DC6
parametr:Device,Battery-Max conpensation power (nastavil jsem 2000W),Device,Battery,Calibration-Calibration charge power (nastavil jsem 1500W)
KK Kocha Kocha @kocha.kochaTo je málo ne? Já mám nastaveno max compensation power 6100 W a calibration charge power 4000 W. Tak to mám už 5 let a ve všech fw to jde dobře.
Mohl bych poprosit o mail adresu RCT podporu.Dekuji
KK Kocha Kocha @kocha.kochaAdresa je na jejich stránkách. Ale tady ji napíšu taky:
Technical Support
service at rct-power.com
+49 39484 9763 65
Je to do Německa a česky nekomunikují. Za mě nejlepší angličtina, v ty komunikují v pohodě. Technickou němčinu totiž nedávám 😉
Jinak ještě připomínku ke psaní do fóra. Lepší je dát odpovědět na poslední příspěvek, než každou chvíli zakládat nové vlákno. Ztrácí se tak kontinuita řešeného problémů.
Dekuji vsem,za ruzne navrhy.Tak postupne norma CZ,rescan zaskrtly(zkousel jsem i odksrtnout a nic)viz foto.Restart jsem provedl i s BMS( komplet vypnute)String i kdyby byl zastineny jako,ze neni nevadi,protoze mam optimizery.Nejvic me vadi to napeti na stringu >nez 700V to nikdy nedelalo,az po flash SW.Nevim jak dal,uvidim zitra az to bude vyrabet.
KK Kocha Kocha @kocha.kochaJestli nic nepomůže, tak napsat mail na podporu RCT. Jsou docela ochotní a na dálku se dokáží připojit ke střídači a zkontrolovat, případně změnit, nastavení.
Tak nový SW 2.3.5673 má asi přeci nějakou novou chybu v kombinaci s BMS 5599 a Schedule. Dnes si spustil kalibraci baterie. Dokud nabíjel do 100% bylo vše v pořádku. Ale když měl začít vybíjet na 0%, tak z baterie nepustil ani 1W. Vyzkoušel jsem měnit různé parametry, ale bez úspěchu. Pomohlo až změnit SOC target selection na Internal. Teď už to "vesele" vybíjí.
Takže kdyby se to stalo i někomu z vás, tak už víte, co dělat 😁
A jen doplňující info ohledně přisávání ze sítě. Rozdíl mezi fázemi přes 2000W a že sítě bere do 10W! To už beru 😉
Vypnuti stridace nepomohlo.Posilam fotky device setting
KK Kocha Kocha @kocha.kochaZkuste restart střídače. Nestačí ho vypnout a zapnout, ale i odpojit baterie. Přesný postup je třeba zde: https://www.s-power.cz/video-navody-k-fo…
Může být někde neco spatne zaskrtnute?Má někdo nějaký nápad?
KK Kocha Kocha @kocha.kochaUkažte úvodní stránku device settings. Potom třeba dostaneme nějaké další nápady.
Zdravím,tak ta aktualizace 2.3.5673 se moc nepovedla(stojí to totálně za ho..)
Střídač DC6.Pokud zatížíš jednu třeba 1.fázi na 2000W(2.fáze 90W,3.fáze 160W) tak se odpojí stringy a bere to z baterky a přicucává kolem 350W ze sítě.Snížíš zátěž na fázi na 1400W a stringy opět naskočí.Vis video.
KK Kocha Kocha @kocha.kochaTo je divné, nic takového se u mě neprojevuje. Teď jsem to byl schválně vyzkoušet znovu. Zatěžování fáze nemá žádný vliv na výkon panelů. Při překročení 2000 W to začne přicucávat ale výkon panelů se ani nehne.
Ale to mate na 10 stridaci nebo verze jsou stejne pro oba stridace?
KK Kocha Kocha @kocha.kochaTaky si nejsem jistý, že rozdílné střídače mají stejný FW.
Jinak BMS mám stejnou (5599) už několik měsíců. Funguje zřejmě normálně.
Zdravim mam 6 stridac,jakou mate posledni verzi(uz tu opravenou,co funguje)me to nabidlo 2.3 5661 a bms 5599.Je to ta opravena?Dekuji
KK Kocha Kocha @kocha.kochaSprávná verze je 2.3.5673
Tak na mě dnes vyskočila nová verze 2.3.5673 už jste někdo zkoušel instalovat?
Měl bych dotaz ohledně nastavení minimální hodnoty baterie. Min SOC target mám 0.2, Min SOC target Island 0.07. Dříve vše fungovalo správně. Baterie se vybíjela do 20% a pak se přešlo na síť. A tuto hodnotu držela. Mám tam tuto rezervu pro případ výpadku proudu.
Pak jsem řešil nějaké chybové hlášení s podporou v Německu a po několika dnech jsem si všiml tohoto nového chování. Po dosažení 20% se v aplikaci "odpojí" střídač od domu (to se dříve nedělo). Chod střídače je napájen z baterie a kapacita klesá pod 20%. BackUp domu stále funguje - to jsem zkoušel. Špatné je, že po několika dnech "bez slunce a pod sněhem" se dostávám stále níže 😕
Nemáte někdo nápad, kde hledat, abych tuto "funkci" vypnul a vrátil se k původní variantě?
LV Lukáš Vašátko @lukas.vasatkoPodle mě to je záměr, aby snížili spotřebu. Nepřifázovaný střídač skoro nic nežere. Podle mě to nikde nastavit nejde.
Nepodařilo se někomu ovládat střídač pomocí nějaké externí aplikace např. Loxone nebo Home assistant. Jde mi hlavně o nastavení nabíjení ze sítě a využití na spotové ceny.
MN Miroslav Němeček @miroslav.nemecek171Většina střídačů umí komunikovat, snad, s obojím. O jaký střídač se jedná?
Pravděpodobně díky zavedení součtového měření během roku 2024 nás přestane symetrie/asymetrie střídačů zajímat.
Ve 2.čtení zavedení součtového měření poslanci schválili, ještě se čeká na třetí čtení a reakci senátu.
RV Robert Vrána @robert.vranaNo sláva! Po 13. letech jsme byli vyslyšeni. Ale ještě pořád do toho může někdo hodit vidle. Doufám, že už nehodí. Elektroměry se vyměňovat nemusí, stačí je přeprogramovat. Možná to jde i dálkově.
Dobrý den. Lze nějakým způsobem omezit odběr z baterie např. na 0,2C nebo zadáním amper, wattů kromě schedule? V předchozích fw tam byla možnost, ale teď už nemůžu nic najít? Předem děkuji za reakci.
AS Aleš Svěrák @ales.sverakSetting / advanced setting / max. battery converter discharge current (A).
Ale nezkoušel jsem to.
FVE
VK Vladimír K @vladimir.k276Dobrý den, Stačí pouze rozšířit? Není třeba kupovat jinou horní BMS Master jednotku?
Jde mi o rozšířeni z 5,7 na 11,4kw, tedy ze tří modulů na šest modulů.
A dělal to tady někdo už ?
Ahoj. Potřeboval bych se poradit. Řeším FVE pro dceru a patrně skončím na střídači Solax X3-Hybrid-10.0-D (G4). Problém mám ten, že jsem si našel panely Canadian Solar 430Wp s napětím 33,8V a budu je muset rozdělit do dvou stringů, takže v jednom bude 11 a v druhém 12ks. Jde mi o to, že se na jednom stringu dostanu na napětí cca. 370V na druhém pak cca. 405V a ikdyž budu v rozsahu MPPT Solaxu (180 -950V), tak mám strach abych tím moc nepodseknul napětí pro optimální výkon. RCT ho má od 380 - 800V. Ať hledám jak hledám, tak mi ty panely líp nevychází a do jednoho stringu je to už zas moc :( Platí, že čím vyšší napětí tím lepší výkon nebo stačí být v rozsahu MPPT toho střídače? U toho Solaxu mi nejde do hlavy, že startovací napětí má přitom 200V.
Jaký je nejvyšší jednofázový výkon pro ČR - maximální výkon
pro jednofázové zatížení v podmínkách třífázová nevyváženost u asymetrického střídače RCT Power DC 10.0 ???
Dobrý den , prosím o radu - nechal jsem si k fve namontovat střídač RCT Power 6.0 ale technik který se to snaží rozject s tím má prolém - nemůže to zprovoznit a nyní mi sdělil že to nebude chodit protože nechci v u této elktrárny používat baterie. Je možné že tento střídač funguje pouze s připojenými bateriemi ??? Děkuji za info.
KN Karel Novák @karel.novak326Fungovat by měl i bez baterie. Vše se musí správně nastavit při prvním spuštění, kdy se střídač oživí pouze přes elektřinu z panelů na střeše. Navíc baterií vyhledává až po svém spuštění a musí být v aplikaci povolena. Jen je potřeba mít trpělivost. Střídač po restartu nabíhá několik minut! Klidně i 5 min.
Už jste někdo zkoušeli nový fw? Já mám pořád 5615 a jsem spokojen. Ale nová aplikace teď začala otravovat, že to mám zaktualizovat. Jak to vypadá s asymetrií? Už to dosahuje zase plného výkonu na fázi? Pokud ne tak to nechci.
MŠ Miroslav Šperlín @miroslav.sperlinJá mám 2.3.5661 a 5599 a mělo to pořád rozdíly a bralo to ze sítě, dneska mi ale přidali k DC6 ještě DC8 a 9,84kW tak je výkonu nadbytek a už si ani necucne, spíš by mě zajímalo jestli se někomu nepodařilo nastavit řízení nabíjení baterie podle Spot cen bez aplikace. Hodilo by se to do automatizace v HA.
Dobrý den, ahoj. Delší dobu jsem měl odstavenou baterii. Min tyden jsem ji znovu zapojil, provedla se kalibrace a OK. Vcera jsem nainstaloval nový FW, kalibrace se spustila znovu. Takže na 100% do rána 0, dnes v 13.00 baterie 99.9% a od té doby doteď 18.20hod se to nedostalo na 100% (99,9%=>100%) a stále přicucává 0 - 65W. Když teď zapnu nějaký spotřebič, tak si bere energii z baterie, takže to není klasická kalibrace a ani dole už nepíše calibr. To vypadá, že ten cyklus snad ani nemá šanci doběhnout, protože se v noci část vybije a zítra pojede vše nanovo. Takže baterii budu mít dva dny (zítra jí vypnu a znovu nahodím) 100% což jí asi moc nesvědčí :(
AS Aleš Svěrák @ales.sverakOsobně bych ji nechal zapnutou. Jestli "hledá" 100% a balancuje články, tak je to na několik hodin. V provozu to přece nijak nebrání. Osobně se mě tato situace již několikrát taky stala a když jsem koukal na stav příští den, tak už tam zase klasický svítilo 97% 😉 Chce to trpělivost 😁
Dobrý den , sháním baterie RCT - starší jeté .....Neuvažuje někdo o zakoupení nového setu aku a prodeji starších ???
KN Karel Novák @karel.novak326Problém je, že nejdou koupit ani nové... jinak bych o tom i uvažoval...
No... Tak po pár týdnech ticha se mi najednou ozvala podpora z RCT, že zjistili, že můj invertor má defekt a musí se vyměnit 😀🤦 poslední dobou to fakt dělalo divný věci, např. 2 hodiny to nic nevyrabelo, i když venku bylo jasno. jen doufám, že na tom novém nebude nahraná nejnovější verze firmwaru 😬
Dobrý den. Mám dotaz. Asi tak 14 dní mi z ničeho nic nefunguje aplikace RCT Power Portál. Máte stejnou zkušenost nebo prosím řešení?
AJ Adam Jelínek @adam.jelinekMě funguje normálně.
Nová aktualizace fw i BMS. Který odvážlivec to vyzkouší? Mě se do toho nechce po zkušenostech s posledními fw.
MŠ Miroslav Šperlín @miroslav.sperlinBms tam dám. Nemám co ztratit 😀 ale FW mi to nenabízí
Dobrý den, Mám RCT PS DC6 s baterií a 10 panely (4,5kWh). Je to pro mě nedostatečné a plánuji upgrade. nejelegantnější řešení mi přijde pořídit další DC 6 a dalších 15 panelů. Můj původní dodavatel není úplně kontaktní a tak bych se rád zeptal, jestli zde někdo umí zapojit paralelně 2 tyto střídače. Díky
PN Petr Němec @petr.nemec698Já bych asi věděl. Tohle dělal můj dodavatel několikrát. Jaký jste kraj ?
Dobrý večer. Po delší době opět vznáším dotaz. Intaloval jsem na vodním zdroji malou turbínu s deklarovanými parametry : výkon 500W, napětí 220 V stejnosměrné. Napadlo mě, zda by nešlo tento zdroj připojovat, v době kdy na FVE nepracují panely, na jeden ze stringů. Samozřejmě přes přepínač. Díky za reakci.
JG Jan Gajdusek @jagaJá myslím, že by to mělo jít. Otázka je jak se s tím vypořádá MPPT. Těch algoritmů MPPT je hodně a některé se mohou "rozkoktat" když dostanou tvrdý zdroj. To se musí vyzkoušet jak se zachová RCT. Kdyby to chtělo koktat tak bych dal do série odpor.
Ahoj Mirku,
dnes jsem montoval tč,kde je FVE.
Je normální,kdy majitel vypnul hlavní jistič a dům byl stále pod napětím z FVE aniž by to majitel věděl?
Vše je po revizích.
Přijde mi to tedy dost nebezpečné.
LŠ Lubomir Švarc @lubomir.svarc😆. Já už vypnutí domovního jističe za krátkou dobu provozu FVE provedl několikrát, když mne k tomu přiměl distributor z důvodu plánovaného přerušení dodávky EE. Jsem rebel když na rozdíl od okolních domů jedu dál... 🤣
Zdravím ve spolek.
Na spotu teď, začíná být pravidlem, že přes poledne jsou spotové ceny v záporných číslech. Dá se nějak na střídači nastavit, aby přetoky nepouštěl ven třeba jen mezi 11-15 hodinou?
Dobré den,
kdo má zkušenosti s připojením TIGO CCA k střídací RCT Power DC
přes internetový kabel nebo port RS485
pro sběr dat ze střídače, baterie
a následné zobrazení aplikace TIGO El.
VK Vladimír K @vladimir.k276No zkoušel jsem, ale nepovedlo se mi to.
Tak jsem dnes na radu technika z podpory dodavatele udělal upgrade na nejnovější verzi SW 2.3.5661, tvrdili mi, že by to mělo vyřešit nesmyslné docucávání ze sítě při dostatečném výkonu panelů a nabití baterie. Zatím tedy fakt nedoporučuji, je to ještě horší než to bylo a nic se tím nevyřešilo. Dokonce mi to teď k večeru jakoby ještě preferovalo dobití baterie z 95 na 97% před spotřebou domu a to, co cpalo z panelů do baterky, to bralo do domu ze sítě. Jediné, co se zatím změnilo je, že teď už nelze omezit přetok do sítě nezávisle na omezení výkonu celé FVE. Takže to jde stejně blbě jako s 5658 a ještě to omezí možnost vlastního nastavení, které nás chránilo před pokutou za překročení inst. výkonu do sítě dle smlouvy o připojení. Budu sledovat a když ještě zjistím nějaké super "vylepšení", tak dám vědět.
ZJ Zdeněk Juren @zdenek.jurenMám DC 6.0 a SW 2.3.5661 (asi týden) a myslím, že je vše OK viz příloha - údaje z 9.5.2023. Je ale pravda, že se do celého systému moc "nemontuju".
Jednoduchá otázka pro odborníka:
jak zakázat přenos elektrické energie generované přes solární panely
do distribuční sítě u střídače RCT Power Storage DC 10.0?
Předem děkuji za radu.
VK Vladimír K @vladimir.k276External power reduction based on .... nastavte na "0"
Dobrý den,
Tak už z toho začínám být malinko rozladěný.
V příloze je graf z dnešní "nevyroby". Panely se nepochopitelně stále odpojují nebo jedou na minimální výkon nebo jede jenom jedno pole. Někdy to hlásí chybu overvoltage,jindy to zas nehlásí nic. Dokud jsem neupdatoval firmware na verzi 658,tak vše bylo ok.
Už nevím,kam sáhnout, ale úplně se mi nelíbí,aby elektrárna půl dne nevyráběla 😡
Je možné nějak udělat downgrade firmwaru?
TP Tomáš Pilcer @tomas.pilcerTak koukám, že se jim to programování poslední dobou nějak nedaří. Já to říkám pořád, že když něco funguje tak se do toho nemá drbat :-)) My máme aspoň výhodu, že si tam ten fw dáváme sami, ostatním se v tom hrabou Číňani bez dovolení. Já mám pořád fw 5815 a jede bez problémů, dnes to vyrobilo 32 kWh s panely 4,5 kWp.
Dobrý den. Mam RCT Power Storage DC 10.0
Můžete mi poradit, kdo má zkušenosti
a zná význam kódu chyby:
Relays Test failed
Original code 0x80A
a příčinu výskytu ve střídači DC ?
Chlapi, kde může být problém, když mi bezmála 10kW elektrárna vyrábí max 6,5KW ??
Sem tam špičkově vyleze i přes 9KW. Ale jinak trvale při plném slunečním svitu jen okolo 6,5KW.
Dobrý den.ted jsem si všimnul, že se mi u RCT baterie komplet vymazaly statistiky, včetně cyklů baterie 🙄 nevíte,co by mohlo být špatně? Nebo v jakém případě může dojít k takovému resetu? Nejsem si vedom,ze bych někde něco měnil.krom updatu firmwaru.
U střídače DC6 v expertním nastavení baterie jsou parametry
Max. povolený kompenzační výkon [W]
a
Max. dodávka do sítě z baterie [W]
Jaký je prosím mezi nimi rozdíl ?
Zdravim, nezkousel uz nekdo instalovat fw 5661?
JL Jiří Luňák @jiri.lunakMi nenabízí... 🤷♂️
Zdravím. Prosím zkušenější o radu. Mám střídač RCT 6 a posledni dobou se mi často stává,že se zastaví výroba ab vse jede ze sítě.stridac pak většinou hlásí SW_ON_UMAX na všech fází. Nevím,zda je to spojené s tou novou verzi,jak tu někdo zmiňoval nebo kde by mohla být chyba? děkuji
TP Tomáš Pilcer @tomas.pilcerŘekl bych, že napěťové skoky v síti. Neblikají vám světla? Vypůjčte si registrační voltmetr.
Taky vám zaktualizovali app RCT portál? Mám teď v tlf. novou verzi ke které jsem se musel znovu přihlásit a vyplnit znovu uživatele. V sekci instalace nelze již rolovat u střídače ani baterky a v reportech není nic ani po zadání aktuálního datumu.
ZJ Zdeněk Juren @zdenek.jurenOni nezaktualizovali app ale něco dodrbali na serveru protože to nejde ani na PC a tam žádná aplikace není. Zajímavé je to, že na tabletu to nejde ale na telefonu mi reporty jdou normálně.
Zdravim... mohu někoho poprosit o sken okna v appce "Power - senzor tuning"
Device-> Setting-> Device Setting-> "Power- sensor tuning"
Moc díky.
Takže podpora z Německa potvrdila že našla problém v aktuální verzi 2.3.568, jakmile bude vydána nová aktualizace, měla by problém s dobíráním ze sítě odstranit. Originál zprávy viz.:
RCT-Power Service Team ESV (RCT-Power)
3. Apr. 2023, 14:45 MESZ
Dear Papřok,
thanks for informing us about this matter.
We have checked with our development team and they located the issue.
With the next update the system's code will be changed accordingly so no power is taken from grid unneccessarily.
Please bare with me for the time being - there is no date just yet when the update will be released.
LP Lukáš Papřok @lukas.paprokBuďte pochválen za záchranu asymetrie v ČR! Tak uvidíme jak se jim to podaří. Ale nemám potřebu zatím nic měnit, s verzí 5615 jsem naprosto spokojen.
Nevíte někdo co je to Link? Mám tam přes 760 V a nevím co to je. Na DC vstupech A+B je normální napětí 250-265 V.
ZJ Zdeněk Juren @zdenek.jurenJe to vnitřní pracovní napětí na kterém jede hlavní měnič. Na tuto hodnotu mu to vyženou měniče MPPT. Ve skutečnosti je to součet +380V a -380V.
Díky za toto, aspoň nějaké rady a zkušenosti ostatních uživatelů k tomu cajku. Vidím, že problémy po aktualizaci nemám jen já... Psal jsem dodavateli, prý se se mnou spojí jejich servis, tak uvidíme...
Tak za mě to tou poslední verzí 2.3.5658 pěkně dorychtovali zase. Střídač RCT 10 při odběru ve fázi nad cca 2,3 kW dotahuje že sítě kolem 400W, jako by neuměl plnou asymetrii, při odběru třeba 3,5 kW pořád dotahuje nějakých 400 a více že sítě. To že Němci mají na háku České měření po fázích se asi začíná projevovat. Nepomáhá ani načtení výchozích hodnot jak mi kdysi radili že si střídač myslí že není RCT 10 ale RCT 6. Jsem sám komu to tak dělá?
LP Lukáš Papřok @lukas.paprok172Nejsi sám... mi dneska při delším odběru 2600W na třetí fázi, přitahoval trvale ze sítě 900W. Stojí to za ho*no tahle verze... přemýšlím o downgradu..
Dobrý den. Dají se teď někde koupit RCT baterie? Potřeboval bych rozšířit.
Všude kde se ptám, hrají mrtvého brouka, nebo nejsou skladem. Děkuji.
Dobrý den. Mám prosbu. Při nabíjení baterií to najednou z 95,4 vyskočí na 100 proc a pak se vybíjí do 97. Mám to nějak řešit? Dříve se to normálně plynule dobilo do 97 procent a žádný skoky do 100 proc se neprojevovaly. Baterie mají 600 cyklů.
Zdravím, mohu poprosit jaký je stálý příkon RCT aby se tzv. přifázoval ze sítí distributora?
Stav nabité AKU, výroba 0, odběr domu 100W kolik si vezme ze sítě distributora?
Stav nabíjení AKU výroba 1000W odběr domu 100W kolik má správně odebírat ze sítě distributora.
Moc děkuji všem za vaše zkušenosti
JB Jan Bařinka @jan.barinka983Žádný příkon není ze sítě. Vlastní spotřeba měniče je 6 -12 W a je pokrývána zásadně z panelů nebo baterky. Pouze v zimě se může stát, že baterka poklesne pod 5% a v tom případě se zapne nouzové dobíjení ze sítě které má 100 W a trvá několik hodin.
Dobrý den, jen upřesním ta nastavení.
1. Je dobré mít dohodnutý s distributorem Instalovaný výkon (kW) 4,400 podle skutečně instalovaných panelů a Rezervovaný výkon (kW) 5,200 může být až o 30% vyšší.
2. Pak nastavit omezení přetoku do sítě Solar plant peak na hodnotu rezervovaného výkonu. Já mám nastaveno na 5,1kW.
To by Vám mělo zajistit správnou funkčnost bez ztrát.
Já ještě přes léto používám pro baterii Schedule a nastavuji přes den SOC na 85%. Pokud panely dávají víc než může střídač dodat do sítě je nahřátý bojler atd. tak jde stejnosměrný proud do baterii. A pak v 15:00 zase nastavím internal a funguje to podle mých představ.
Dobrý deň,. Poprosil by som vás o radu. Po nainštalovaní novej aktualizácie mi menič začal vydávať zvláštne zvuky(bzučanie) a mierne sa začal nahrievat aj pri vodný kábel do meniča. Vždy to začne robiť len v noci. Počas dňa pri to nikdy nerobí. Prikladám aj video kde je vidno ako skáču všetky hodnoty. Prestane to robiť potom tesne nad ranom. Budem vďačný za akúkoľvek radu. Ďakujem Janek
IJ Ivan Janek @ivan.janekTo je opravdu divné. Panely nedávají nic, baterka vybitá a měnič vyrábí až 12 A. Do sítě to nejde a do domu taky ne. Zkuste to nainstalovat znovu a když to nepomůže tak zavolat servis.
Dobrý den, dnes ráno jsem si v nastavení baterie upravoval hodnotu "Min SOC target" a po uložení jsem si všiml, že mám dole na stejné stránce u položky "Max. battery to load power [W]" hodnotu 0, viz příloha. Nejsem si jist, ale mám za to, že dříve jsem tam měl hodnotu 6100. Mám obavy, zda jsem si původní hodnotu omylem nepřepsal nulou. Mám RCT 6.0 a panely 4,55 kWp. Můžete se někdo podívat do nastavení baterie, jakou hodnotu u položky "Max. battery to load power [W]" máte, a příp. napsat, jaký střídač a výkon panelů máte? Zejména prosím majitele RCT 6.0. Děkuji.
MK Michal Kratochvila @michal.kratochvilaJá tam mám 10000, to tam bylo odjakživa. Asi by stačilo 6000.
Zdravím, mám FVE se střídačem RCT Power DC 8.0 a panely 8.6kwp a baterie 11,5kw.
Dnes jsem byl doma, tak jsem mohl FVE sledovat. Nahrál jsem několik videí aplikace které přikládám. Chtěl jsem se Vás zeptat jestli mi FVE pracuje správně.
Proč mi přicucává střídač elektriku ze sítě, když na žádné fázi není větší odběr než 2,5 kw a z panelů jde 5-6 kw ? Můžete mi prosím někdo poradit co s tím.
Děkuji Kotík
JK Josef Kotík @josef.kotikŘekl bych, že nám v posledním firmwaru trochu omezili výkon. Já mám DC6 a dříve mi to dávalo 8,6A na fázi t.j. 2000W. Teď to dává jen 7,5 A t.j. 1725 W. Zkuste ještě rozkliknout obrázek měniče a dejte to sem.
Co jsem koukal do nastaveni v aplikaci, tak jsem nasel polozku ,,island without power switch support,, viz screen
Zdravím, mám FVE se střídačem RCT Power DC 6.0 a panely 4.6kwp bez baterie. Zvažuji nákup baterie, a po krátkém průzkumu jsem pojal dojmu, že kompatibilní je pouze baterie přímo od RCT (je tam komunikace po CANbus od střídač, přes BMS až do každého modulu baterie ) chtěl bych se zeptat A) Lze připojit i baterie i jiných výrobců/jakých? B) Doporučili byste nějakého dodavatele?/jakého? Není to úplně nejlevnější investice a dotaci na upgrade mi nejspíš nikdo nedá ..
MZ Miloslav Zelinka @miloslav.zelinkaJá myslím, že jiné baterie použít nejde kvůli té komunikaci. Já jsem dokoupil jednu "kostku" u Iftech s.r.o. Ale to bylo před 3 roky, už ji v nabídce nemají, zkuste jim zavolat.
Zdravím,
mám RCT DC 10 + PS + 11,5kW baterie a rád bych na něm nastavil následovné:
1. Aby z baterii nešlo do mé vlastní spotřeby více než 3kW.
2 Zda lze nastavit aby bylo preferované při výrobě nejdříve plné dobití baterií a až potom spotřeba domu. A zda lze nějak ovlivnit poskytnutí baterii při nevyrábění z FVE. Například jen od 17:00 do 21:00, nebo jen do vybití max. 40% a zbytek nechat na případný BO(black out) apod.
Jsem přihlášen pod heslem installer a moc configu tam nevidím. Je i nějaké vyšší oprávnění ? Moc děkuji všem znalým za pomoc.
JK Jirka Kováč @jirka.kovaczdravím, pokud ještě nemáte vyřešeno, "vybití max. 40% a zbytek nechat na případný BO(black out) apod." je možné nastavit v aplikaci DEVICE/SETTINGS/BATTERY v položce "Min SOC target". Po vložení hodnoty je třeba potvrdit enterem, pak položka zčervená a teprve potom klepnout na FLASH. V zimě mám nastaveno na 50%, v létě na 15%, na jaře a na podzim něco mezi. Máte tím nastavenou rezervu pro výpadek elektřiny až do limitu 7% vybití viz položka "Min SOC target (island)". Stejně tak si můžete snížit hodnotu pro maximální nabití baterie v běžném provozu "Max SOC target", u mě 90%. Viz příloha.
Zdravím všechny. Dočetl jsem se, tady že jde dobíjet baterie přes noc. Přes zimu jsem je míval docela často téměř prázdné, tak bych tuto funkci uvítal. Najde se tady někdo prosím, kdo by mě to pomohl nastavit? Děkuji předem. Mám RCT 6.0. Nastavení baterii na řízení "SOC target selection" nemám, nedá se to editovat.
JD Jiří David @jiri.dJá mám nastaveno SOC target selection na Schedule. (musíte mít aktualizovaný SW).
pak si nastavím charge např. ve 4:00 na 4000W a 6:00 zase Internal. Funguje mi to bez problémů.
Dobrý den, ahoj. Řešil jste někdo rozšíření FVE? Mám 4680Wp, dva stringy a momentálně chci rozšířit co nejvíce k 10kWp. Kvůli napětí jsem volil vysokonapěťové panely (70/60V) 360Wp Sunpower - 6 a 7 ks ve stringu. Teď z nich chci udělat jeden string, ale narážím na limit střídače 1 000V. Sice bych s panely dostal na cca. 910V, ale moc se mi nechce riskovat, protože mi už ta moje 4,7kWp FVE v zimě jela i 6kW. Takže jsem se rozhodl jeden panel ubrat na celkových 12ks - to už by mělo být snad v pohodě. Na co jsem ale zase narazil u výběru nových panelů je proud. Abych se dostal do nejblíže k 10kWp potřebuji 500 - 550Wp panely cca. 11ks a u těchto jsem zase narazil na vysoký proud - v zátěži 13A a nakrátko 13,85, to vše při osvitu 1 000w/m2. RCT 10.0 má v datasheetu psaný max. vstupní proud na MPPT - 14A. Není tam vypsaný jiný údaj jako např. u Growattu - 13,5A a max. vstup. proud nakrátko 16,9A. Nevím jestli si můžu panely s tak vysokým proudem "lajznout". Nebo jak moc je takto na hraně střídač namáhaný. Neřešil jste to někdo? Ještě bych se rád zeptal jestli někdo v vás nemá zkušenost s panely Bauer. Je teď hrozně malý výběr na trhu a já se rozhoduji právě mezi Bauer a AEG. Předem děkuji za reakce.
AS Aleš Svěrák @ales.sverakMax. napětí se překročit nesmí ale z max. proudu si starosti nedělejte. MPPT si prostě vyšší proud nevezme i kdyby byl k dispozici.
Dobrý den,
dělá Vám RCT totéž ? Při nočním vybíjení po dosažení min. SOC (v mém případě 15%) se střídač odpojí od DS viz.foto. Myslím, že to při předchozích verzí SW nedělal. Mám obavu, aby se baterie v zimě pokud budou panely zapadané sněhem nevybila do nuly. Aktualní verzi mám 2.3.5615 a BMS 5597.
JJ Jiří Jun @jiri.junPokud máte nastaven min SOC 15% tak se to chová správně. Baterie se nevybije do nuly, začne se nabíjet ze sítě. Dříve se daly nastavit obě hodnoty zvlášť tzn. min SOC a force min.SOC. Teď tam ta druhá už není. Já jsem měl nastaveno min. SOC 7% a force min. SOC 5%. Při 7% přestal pracovat měnič a při 5% se začala nabíjet. Tak se mi to chovalo i s tímto posledním SW. Teď jsem to nastavil na 10% a jsem zvědav jestli se nabíjení posune taky nahoru a nebo zůstane na 5%.
Možná hloupý dotaz, ale raději se zeptám. Mám měnič RCT power 6 a panely o výkonu 5,25kWp. Mám možnost rozšířit o 6 nových panelů (o výkonu 2,4kWp), tedy po rozšíření výkon elektrárny 7,65kWp. Zvládne to ten měnič? Nemá někdo zkušenost? Děkuji.
Chtěl bych se zeptat - jaká max. teplota střídače (Heat sink temperature) je ještě OK? Ve skupině FVE na FB jsem se dočetl, že majitelé Goodwee mají teď v létě, když svítí i 80°C a instalují pod žebra střídače ventilátory. Popravdě ta teplota se mi nějak nezdá, to by jim snad za chvilku museli odejít kondenzátory a vlastně celá elektronika. Max. teplota polovodiče na pouzdru je myslím 95°C.
AS Aleš Svěrák @ales.sverakJá jsem u RCT víc jak 55 st. neviděl. Ale životnosti kondenzátorů to určitě dobře nedělá. Každých 10 stupňů nad 25 snižuje jejich životnost na polovinu. Tak aspoň občas ofoukám žebra od prachu. Díky, že jste mi to připomněl, už jdu na to.
Děkuji moc.
Děkuji za odpověď.Ještě bych Vás poprosil,kde se nastavují přetoky do sítě.Děkuji.
KK Kocha Kocha @kocha.kochaUž jsem to tady psal. Musíte mít "Solar plant peak power" nastaven na hodnotu rezervovaného výkonu od distributora. Ten máte pravděpodobně stejný jako kWp panelů. potom můžete měnit koeficient "External power reduction ..." plynule od 0 do 1 a tím měnit velikost přetoků. Max povolený přetok bude potom vidět v okénku "Max alloved gred feed-in power".
Ale pokud myslíte přetoky z baterky do sítě tak je to "Max. battery to grid power".
Dobrý den,chtěl jsem Vás požádat o pomoc s RCT (PS 6.0 QWSU).Po kalibraci baterie,která trvala 3 dny se mi RCT začal chovat úplně jinak než před kalibrací.(viz.přiložené obrázky)Když mám odběr 1kW z FVP tak automaticky ze sítě dobírá také 1kW.Proč ta změna.Předem děkuji.
verze software : 2.3.5607
KK Kocha Kocha @kocha.kochaPodle obrázku se baterie potřebuje vybít ze současné hodnoty 52,6% na 12,5% (nevím proč zrovna tam) a nedá pokoj dokud toho nedosáhne. Musíte ji to umožnit buď spotřebou a nebo ji povolit vybíjení do sítě. Teprve po ukončení všech procedur co si BMS navymýšlí bude kalibrace ukončena a vrátí se to do normálu.
Dobrý den, na RCT 6.0 používám stále verzi 2.3.5599 a až teď jsem si všiml, že mi u baterie nejde nastavit parametr "Min SOC target (island)", pole je teď zašedlé a nelze editovat, u ostatních polí je editace normálně možná. Naposledy jsem tento parametr měnil myslím v únoru nebo březnu (nejsem si jist jestli to byla už verze FF 5599 nebo nějaká starší) a editace tohoto parametru byla normálně možná. Máte někdo stejnou zkušenost? Pokud používáte novější verzi FW (nejnovější 5615 nebo předchozí myslím 5607), je u vás možné toto pole editovat? Díky.
MK Michal Kratochvila @michal.kratochvilaAno je to zašedlé. Myslím, že to není vlastnost fw ale nové aplikace. Více položek tam vyřadili.
Tak nám RCT u nového fw trochu změnilo logiku asymetrie. Když překročíme max. výkon na fázi tak to dobírá zbytek ze sítě, to se nedá nic dělat. Teď je ale změna. To co dobíráme se snaží na jiné fázi dodat aby součtový elektroměr byl v nule. To je nám ale v ČR prd platné. Když svítí tak je to celkem jedno, ale v noci je energie z baterky škoda. O to víc musíme ženské hlídat aby zapínaly současně plotýnky vedle sebe a nikdy ne za sebou (ty jsou na stejné fázi). Takové problémy ženy nikde jinde na světě nemají. Do dosažení max. výkonu na fázi se měnič pořád chová vzorně asymetricky.
Zdravím přátelé., Tak už týden mám FVE OFF. Min týden mi začala aplikace ukazovat blbosti - příkon domu 2,5kW, i když byli všechny jističe shozené, za chvilku naopak šlo z domečku do střídače 1kW atd. Zkusil jsem restartovat střídač, provést update fw a od té doby už mám u domečku 0w příkon a u power sensor tunning nemám zaškrtlou fajfku. Předpokládám, že tunning se spustí, když dám flash. Střídač o něm ví, ale senzor mi nenaměří u domu žádnou spotřebu:( Technik z S-POWER mi nebere telefon, takže jsem to dnes po týdnu pokusů reklamoval. Sakra :(
AS Aleš Svěrák @ales.sverakMyslím, že tunning senzoru nespustí flash. Zkuste políčko zaškrtnout a dát mu refresh. Flash až když se to povede. Taky může být ten senzor vadný.
Dobrý den,
Mám problém se střídačem RCT 10 chová se jako RCT 6 neposílá do fáze více než cca2kW zbytek dotahuje ze sítě i když jsou baterie nabité a slunce svítí. Máte někdo s RCT10 stejnou zkušenost, nebo umí 3,3kW na fázi což by samozřejmě měl? Díky za postřehy
LP Lukáš Papřok @lukas.paprok172Pane kolego, měl jsem stejný problém, hádám že vám dc10 nedá více jak 9.1a na fázi. U mě to zkoušel servisní technik přeinstalovat a nepodařilo se mu to. Klasicky pomohla centrála rct. Napište na service at rct-power.com.
K poslední verzi fw RCT: Včera se mi poprvé od update spustila kalibrace baterie. Nabila se klasicky na 100% a pak už se při vybíjení nezastavila na 97%, ale chce až na nulu. Mohu se zeptat jakou hodnotu máte nastavenou v settings - device settinggs - Solar plant power (Wp) a v settings-battery - Max. compensation power (W) a Max. battery to grid power (W)?
AS Aleš Svěrák @ales.sverakTed to podle toho jak se chová vypadá, že se chce ze sítě dobít na 100% pak se zas do sítě vybít na nulu a když to stihne navečer, tak se pak bude dobíjet 100W celou noc než začne FVE vyrábět. To se mi zdá, že jí na životnosti moc nepřidá a o ekonomice ani nemluvím.
Rád bych se zeptal vás co máte FVE a TČ - máte TČ připojené ke střídači (FVE)? Mě to S-POWER odmítl s tím, že TČ se dává vždycky mimo VFE (před). Tím pádem jede ze sítě. Teď po roce provozu se mi to zdá kravina, protože už od února bych ho mohl provozovat elektřinou z FVE, má celkově příkon 1,08kW/3f a myslím, že to není až taková zátěž. Provoz z baterii bych si u RCT mohl omezit. TČ ohřívám i vodu, takže teď mi FVE dává 3,5kW, ale voda se mi přitom ohřívá ze sítě. Když jsme se na to pozděj ptal, tak mi bylo řečeno, že přetoky, které jdou do sítě se nejdřív spotřebují v domě (právě to TČ) a až ten zbytek jde ven - je to pravda? Předem díky za reakci.
AS Aleš Svěrák @ales.sverakDefinujte co myslíte tím "před"? Před elektroměrem určitě není. Že by bylo připojené před měřícími transformátory? To se mi nezdá.
Chci se zeptat jak často provádíte global rescan MPPT? Nebo to máte povoleno trvale? Já jsem to delší dobu nedělal a včera koukám, že to píše na displeji P limit. Napětí na panelech bylo 150 V. Tak jsem udělal rescan, napětí se zvedlo na 260 V a výkon stoupl o 30%. Asi je to potřeba udělat po každé změně sw.
MŠ Miroslav Šperlín @miroslav.sperlinJá to mám zapnuté trvale - dvě stoleté lípy a plno stínů. Začínám uvažovat o optimizerech TIGO kvůli nebezpečí vzniku hotspotů. Rád bych tady na to zavedl diskuzi, ale nevím jestli je to v této místnosti vhodné.
Tak hlásím, že po aktualizaci na verzi: 5599 se RCT DC10 chová opět naprosto ukázkově. Super.
Včera se před instalací se mi spustila kalibrace a dneska ráno se RCT 6 nepřipojilo k síti a jen dobíjelo baterii. Stav byl "PowerCheck". Provedl jsem upgrade na novou verzi a nyní se zdá, že to všechno běží jak má.
VK Vlastimil Kaplan @vlastimil.kaplan300Mě to dělá i v nové verzi 5599. Mám nastaveno min SOC 10% a dnes se to připojilo až při 13%. Ale to ničemu nevadí, energie se neztratí, večer se to vybije až k 10%.
Už je na google play nová verze. Teď jsem si ji nainstaloval do tabletu.
VK Vlastimil Kaplan @vlastimil.kaplan300Tak již se mi také objevila aktualizace aplikace 2.586. Následně jsem aktualizoval i střídač dc10 a vypadá to ze vše běží bez problémů. Verze 2.3.5599
Zdravím všechny na fóru. Sleduji diskusi ohledně aktualizací RCT. Zkusil jsem nainstalovat appku a nabízí mi to jen 2.585. Goodwe zatím sleduji, je ve výsledku lepší než Sermatec, ale že by nebylo co zlepšovat se říci nedá. Appka nic moc, spotřeba měniče výrazně větší, práce s baterií pomalá, při malých odběrech nereaguje, rozdíly proti šizoměru cca 25 % a nenašel jsem způsob jak jej appkou uspat.....
Dobrý den , chtěl bych se optat - bylo by možné obrátit se zde na někoho kdo by byl ochotný zkontrolovat nastavení mého střídače RCT ??? Netroufnu si na to , nerad bych něco pohnojil...Můj dodavatel zařízení je k nedostižení....Děkuji Karel Lovosice
Mohl bych vás s novým fw RCT poprosit o screenshoty settings battery a Battery power management? Předem děkuji.
AS Aleš Svěrák @ales.sverakPo upgrade na nejnovější sw od rct (14.2) prakticky přestal fungovat střídač (DC10) Nešlo s tím nic dělat. Pomohla mi až podpora z Německa. Stačí jim napsat email. V mém případě reagovali cca do hodiny a za další 2 hodí bylo vyřešeno. Proběhla downgrade střídače. U BMS nechali nejnovější verzi. Předem je potřeba povolit service connection.
Zkoušel někdo provést u RCT downgrade fw? Potřeboval bych do střídače dostat min. verzi - nejnovější je naprosto hrozná. Za celou sobotu se mi střídač nepřipojil k síti a jen nabíjel baterii. V předchozí verzi sw byla u settings/battery položka nastavení urovně výkonu FVE ve wattech, kdy při jejím dosažení (80 nebo 100W) se FVE připojila k síti. Teď tam chybí nebo je jinde a nemůžu ji najít. Netuší někdo?
Nemůžu se dostat ke změně nastavení baterek dle návodu (7.1.2 )jsem se připojil ke střídači a v ( 7.1.5 )návod nastavení baterie jsem skončil přejděte na přístro Gerat to je to G co mi v aplikaci chybí kde ho zapnu přeinstalací aplikace se nezobrazuje děkuji za rady
Zdravím, mám dotaz povedlo se někomu nastavit nabíjení baterie ze sítě v noci? Vím že se už někde řešilo že to zatím u RCT není funkční, měla by to být funkce Schedule, bohužel více info k tomu nemám...
LP Lukáš Papřok @lukas.paprok172Já to používám. Funguje to. Má to ztráty cca 9% při nabíjení. Primárně mám nastavené, aby se v NT baterie nevybíjela a pak nad ránem nabíjím, abych pokryl spotřebu ve VT než začne svítit.
Vážený pane Šperlíne a všichni ostatní, kteří jste mi pomáhali radou. Ve čtvrtek mi byl doručen nový měnič GOODWE 10K ET. Po domluvě s firmou jsem si zajistil jeho instalaci odborníkem v místě. Měnič jede ASYMETRICKY a je tím pádem problém vyřešen. I když instalace nebyla bez problému. Měnič byl v originálním balení, ale byl očividně již otevřen obal s cívkami. To se ukázalo být později důležité. Po spuštění testu správnosti instalace hlásil protokol chybu na cívce L1. Trochu jsme se potrápili proč a zjištění bylo překvapivé. Cívka L1, i když byla pohledově stejná, měla zcela jinou hodnotu - viz obrázky v příloze. Po její výměně již běželo vše OK. Takže ve mně hlodá pochybnost, zda to nebyla schválnost. Doufám, že ne. Ještě jednou díky a přeji hezký večer.
JG Jan Gajdusek @jagaTak gratuluji. Lituji toho komu namontují ten váš původní. Možná se nám tady objeví. :-)
Vážený pane Šperlíne (a ostatní na fóru),
dnes se ozvali z dodavatelské firmy a po delší rozpravě ohledně asymetrie vyslovili žádost, jestli bych nepřehodil síťovou a backupovou větev na měniči a nezměřil znovu proudy. Odpověděl jsem, jestli si chtějí technologii zničit, ať to provedou sami. Poté se odehrála změna jako mávnutím kouzelného proutku a oznámili mi, že příští týden přijedou a osadí technologii měničem GOODWE 10K. Tak jsem v očekávání a nervózní jak sáňky v létě. Nekřič hop, ..........
JG Jan Gajdusek @jagaTak sláva, zdá se, že jste vyhrál. Určitě najdou jiného nešťastníka který tomu tak nerozumí a bude šťastný jak mu to šetří. :-)
Tak letos RCT v Německu zase vyhrálo...
LP Lukáš Papřok @lukas.paprok172Škoda, že tady není p. Marcalík. Ten by nám zase vysvětlil, že to je podvod. :-)
Dobrý večer, sleduji Vaše příspěvky a vidím, že víte.... Neodolám a zeptám se. Mám problém s rozdíly měření mezi "chytrým šizoměrem" a smartmetrem v technologii FVE. Čím větší je výkon FVE, tím větší rozdíly v měření. Za den klidně několik kWh. Při výkonu FVE kolem 1kW měření jakž takž souhlasí (přesně to nejde poznat, šizoměr ukazuje pouze celé kWh, kdežto smatmetr měří na setiny).
Technologie FVE : 4,1 KWp, Sermatec 10K, Pylontech 12 kWh. Děkuji.
Čidla na třech fázích
AJ Adam Jelínek @adam.jelinekNa fotografii žádná čidla nevidím, jenom jistič. V každém případě čidlo jedné fáze nefunguje. Momentálně dodáváte do sítě i kdybyste žádné spotřebiče neměl tak by měly všechny fáze dodávat stejně. Jedna ukazuje tvrdošíjně nulu. Může být přerušená cívka jednoho čidla nebo její přívod. Může být vadná krabička která to digitalizuje a po LAN kabelu posílá do měniče. Ale nechte to řešit montážní firmu, máte to v záruce, ne?
První 4 obrázky zapojení rychlovarná konvice do jedné ze zásuvek, která neuakazuje odběr. Další 4 obrázky ze zásuvky, která detekuje odběr.
Posílám taky svoje nastavení, kdyby jste tam našel nějakou blbost, dejte mi prosím vědět. Děkuji
AJ Adam Jelínek @adam.jelinekNastavení vypadá v pořádku. Zkuste ještě jednou připojit silný spotřebič na tu fázi a dejte obrázek ze sloupu, z domečku a z měniče. Pokud možno ve stejném čase.
Dneska mi to poprvé ukázalo i toto.
Mám ještě jeden dotaz. Zjistil jsem, že mi asi jedna fáze nereaguje na fotovoltaiku. Přišel jsem na to náhodou, když se manželka fénovala v obýváku. V aplikaci to nešlo vidět. Poté jsem zjistil, že se jedná i o další zásuvky a pár světel, čili jedna fáze. Snímače senzoru jsou zapojeny správně, kontrolovalo to už několik elektrikářů. Asi zkusíme vyměnit senzor. Napadá někoho, něco?
AJ Adam Jelínek @adam.jelinekTo je divné, RCT by si vadný nebo otočený senzor poznalo samo při kalibraci. Elektroměr na tu fázi reaguje? Není to třeba připojené na souseda?
Zdravím pánové. Vlastím rovněž solární elektárrnu RCT power. Rád bych se zeptal ohledně strategie nastavení baterie. Mám v tom hokoje, protože někde se něčeho dočíst je skoro nemožné. Fotovoltaika je na baráku, max výkon je 5250kwp, baterie 9,6. Co a proč máte nastaveno. Constant, internal, external? Vím, že tam jsou teď i jiné možnosti a o těch netuším už vůbec nic. Mohl by mi prosím někdo poradit, vysvětlit? Děkuji. Pak mám ještě jeden problé, ale postupně.
Nemá někdo tušení proč S-POWER přestal prodávat (resp. není v nabídkách) RCT? Cena, rabat, poruchovost?
AS Aleš Svěrák @ales.sverakTak prý jediný důvod je cena která je holt oproti jiným vyšší a i když je zařízení kvalitnější, je to pro běžného smrtelníka neakceptovatelné...
Po instalaci posledního RCT fw 1.3.5556 měnič sice naběhl ale zmizel z domácí sítě a už se do něj nedostanete. Pokud se vám to stane taky tak je potřeba se připojit mimo síť přímo na AP měniče. Heslo je výrobní číslo na štítku. Potom kliknout na ozubené kolečko a spustit network setting. Tam bylo místo wifi zaškrtnuto připojení přes ethernet. Potom naskenovat a vybrat svoji domácí síť a zadat její heslo. Zdá se mi, že opravili občasné výpadky wifi, zatím mi to nevypadlo.
MŠ Miroslav Šperlín @miroslav.sperlinPřesně tak, pěkně mě to rozhodilo.
Dobrý den.
Z vašich příspěvků jsem usoudil, že jde mít elektroměr zpřístupněný on-line. Můžete mě prosím nakopnout, jak získat připojení? Děkuji.
PS: Oblast ČEZ.
PŠ Petr Šimral @petr.simralwww.cezdistribuce.cz Z té stránky se dostanete na distribuční portál. Je potřeba se zaregistrovat. Jsou tam grafy spotřeby i dodávky v 15ti minutovém rozlišení pro libovolné datum. Jde to stáhnout i jako soubory.
Stalo se vám co vlastníte RCT někdy to, že baterie při např. 56% kapacity během vteřiny spadla na 0%. Před cca. 14 dny se mi to stalo v noci při odběru domu cca. 150W. V tu chvíli měla baterie napětí asi 453V (6 modulů).
Když se podívám do infa o modulech, tak na nich bylo v tu dobu min. napětí u pěti modulů 3.039V - 3,099V ... u posledního pak 3,152V.
Vypadá to, že zareagovala elektronika v modulech, kdy 3.039V bylo zřejmě hraniční (v info batt. mám Min. battery discharge voltage V - 437,6) a BMS nějak kecá nebo nevím...
Moje otázka - mohla mi tato událost, tím že kapacita slítla na nulu a dostala se vlastně pod kritickou/bezpečnou mez poškodit baterie? Jsou úplně nové - mají sotva 18 cyklů. :(
Nechtěl jsem zakládat nové vlákno ... kdyby to vadilo, tak to samozřejmě přesunu jinam.
AS Aleš Svěrák @ales.sverakZ takto vysokých procent mi to nespadlo ale někdy to spadne na nulu třeba z 20%. Já myslím, že stupnice procent si občas srovná dorazy a zase to pracuje normálně. Totéž se stane nahoře. Třeba nabíjí do 95%, potom skočí na 100% a vybíjí do sítě až se zastaví na 97% a to si zapamatuje jako horní doraz. Děláte pravidelné kalibrace po 30ti dnech?
V nové verzi aplikace pro nastavení baterie RCT jsem našel možnost "Schedule". V dokumentaci to není popsáno. Nemáte někdo zkušenost k čemu by se to dalo využít?
VK Vlastimil Kaplan @vlastimil.kaplanTo jsou nové funkce přidané v posledních firmwarech. V návodu to není. Domnívám se, že by to mohlo umožnit nabíjení nočním proudem a jet na to ve dne. Zkoušel jsem to ale nedařilo se.
Jsou tam i jiné novinky jako třeba ostrov bez power switche. Ale nikde jsem k tomu nic nenašel.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat co je pro střídač a potažmo celou FVE lepší - zda pouštět přetoky do sítě nebo je nastavit na nulu.? Technologie RCT. Pak bych se ještě k RCT rád zeptal kde máte umístěnou technologii (střídač, baterii) - jde mi o to, že mám pasivní dům a vše mám v technologické místnosti (vč. TČ bojlerů, pračky, sušičky atd.) kde je momentálně cca 21 - 23°C, ale jelikož tam vlastně všechno topí, místnost je docela malá cca. 5,3m2, tak nevím jak to bude v létě a zda řešit nějakou klimatizaci, abych baterii i střídač měl v nějakých optimálních podmínkách. Jaká teplota je podle vás ještě OK? Máte někdo baterii taky přímo v domu nebo raděj mimo obytné prostory (garáž, sklep atd.) Omlouvám se za můj laický dotaz, ale docela mě to zajímá. Předem velmi děkuji za reakci. Aleš
U posledního firmwaru RCT 1.3.5291 v pravidelných intervalech zabliká displej. To má být nějaká vánoční výzdoba? Jinak je vše OK. Dělá vám to taky?
MŠ Miroslav Šperlín @miroslav.sperlinto vždy dělá cca rok před kolapsem ...
Dobrý den. Nechci zakládat nové vlákno, tak to zkusím zde. Rád bych se vás zeptal do jaké značky asymetrického střídače by jste dnes šli. RCT, GOODWE, Solax atd.
Předem velmi děkuji děkuji za reakce.
Aleš S.
Mám informaci přímo od RCT, že nový vzdálený NET monitoring bude někdy v průběhu podzimu. Měli jej už představit na Intersolaru, ale kvůli pandemii se to trošku oddálilo. Monitoring bude kompletně nový a bude samozřejmě zdarma.
AL Antonín Lůbal @antonin.lubalVšimli jste si, že v posledních softwarech je možnost zapnout ostrovní provoz bez power switch? Nezkoušel to někdo? Chápu to tak, že při výpadku proudu bych to mohl použít jako backup. Ale musel bych shodit hlavní jistič abych nenapájel celé město. Nemohu o tom najít žádné informace.
My co prodáváme přebytky přímo na burze máme teď v době krize problém, že cena se některé dny dostává do záporných hodnot. Na Velikonoční pondělí byla dokonce -40 EUR/MWh. Za dodávku musíme ještě platit. U měničů RCT jde dodávka vypnout, napájí pouze dům a přebytky nechá na střeše. Dělá se to v menu DEVICE/Settings/Device settings. Hodnotu "External power reduction based on solar plant peak power" změnit na nulu.
U symetrického střídače a "českého" způsobu měření toto samozřejmě nejde a vzniká pikantní situace, že platíme za spotřebu i dodávku současně. Takový Kocourkov nemá ve světě obdoby. Zákonodárci styďte se!
MŠ Miroslav Šperlín @miroslav.sperlinnechal jsem si RCT nastavit od dodavatele (S-Power) a hodnotu nastavili na 0,01 a ne na 0. Možná to má nějaký význam...
Dobrý den. Měl bych ještě dotaz na model hybridního střídače RTC. K plánované 4, 56kWp FVE mám v nabídce asymetrický střídač RTC 6.0 a už zároveň možnost jít do RTC 10.0 s doplatkem cca 16 000kč.
Výhody: 3.3kW na fázi, nabíjení podle předpovědi počasí ... o jiných zatím nevím.
Počkat na něj a investovat nebo je to zbytečné?
Předem děkuji za reakci.
AS Aleš Svěrák @ales.sverakTo asi záleží jak se naučíte používat slunce a jak je rozdělena elektřina na fázích. Mám 6.0 a doběry že sítě jsou minimální. Třeba dnes ráno konvice, dopoledne trouba a myčka a celkový doběr 235w to je třeba 1 koruna? Je to ta světle modrá barva v grafech.
Za jak dlouho by byla návratnost 16 000?
A samozřejmě pokud svítí slunce a dává třeba 4kw aktuálně a baterky jsou nabyté, tak dá i 4 kw do jedné fáze.
To je třeba můj názor.
Standa
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat jaké napětí potřebuje střídač RTC DC 6.0 na nabuzení. Jsem ve fázi hledání informací - plánuji hybridní FVE cca. 3,5 - 4kWp a mám střechu do L - JV, JZ tzn. 2 stringy, ale momentálně jsme narazil na tento problém. Chtěl jsem na každou stranu cca. 5 - 6 panelů, ale to bude tedy asi problém :(
Předem děkuji za reakci.
Ano, jde to přes VPN server, ale musí se to platit. Jinak RCT by mělo spustit vzdálený monitoring na konci července 2020. Bude samozřejmě zdarma. Info mám přímo od RCT 👍
AL Antonín Lůbal @antonin.lubalNo vida, pokrok na obzoru.
Nevíte ještě někdo jestli kromě aplikací pro MT neexistuje i něco na monitoring na PC? Střídače zřejmě nespolupracují s nějakou univerzální aplikací, data z nich dokáže přečíst jen konkrétní aplikace od výrobce střídače? Díky za případnou odpověď.
Dokážete se připojit aplikací RCT odkudkoliv na světě? Třeba z hospody nebo z dovolené pokud nemáte doma veřejnou adresu? Já jsem to vyřešil VPN tunelem a funguje to výborně. Jak to děláte ostatní?
MŠ Miroslav Šperlín @miroslav.sperlinto by se mi líbilo, nehodil bys sem přesný návod jak na to?
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.