Vytápění garsoniéry

Vytápění garsoniéry

Dobrý den,
Rád bych požádal o rady k rekonstrukci garsoniéry, kterou právě kupuji.
Jedná se o byt 1+kk o výměře 28 m2, který se nachází v přízemí cihlového domu starého 94 let.
Je v původním stavu. Do bytu vede pouze studená voda, elektřina a plyn.
V předsíni je na zdi zavěšený plynový kotel Mora 674, který zajišťuje vytápění i ohřev vody.
Kotel funguje, ale není zajištěn přívod vzduchu, proto neprošel revizí.
Od kotle ke komínu v koupelně vede trubka dlouhá přes 3 metry přes celou koupelnu, což se mi vůbec nelíbí. Ani samotný kotel se mi nelíbí. Komín by bylo nutné vyvložkovat až nahoru, čili další 4 patra, což by stálo asi 30 tisíc.
Od kotle dále vedou trubky k radiátorům v koupelně a v pokoji. Vedou po stropem a vůbec nepůsobí hezky, jsou prostě všude.
Stropy jsou vysoké asi 3 metry a něco, nemám zatím změřeno, ještě nedošlo k předání bytu.
A nyní jak si představuji rekonstrukci.
Pokoj s kuchyní bych sádrokartonovou příčkou rozdělil na 1+1, viz obrázky.
Plynový kotel i celý plyn bych úplně zrušil. Všechny trubky bych rozřezal a vyhodil, radiátory rovněž.
Rekonstrukcí elektřiny bych chtěl zavést přímotopný radiátor do pokoje, možná olejový pro lepší setrvačnost tepla. V koupelně bych volil elektrický žebřík, v kuchyni malý radiátor pod okno a do předsíně nic.
Ohřev vody v koupelně bych řešil bojlerem umístěným v koupelně, ideálně něco jako Ariston Velis 80 litrů, protože se mi líbí jeho tvar. Nechci prostorově výrazný válec.
V kuchyni bych chtěl umístit malý bojler pod dřez, případně koupit baterii s ohřevem uvnitř.
Vaření by bylo na indukční desce tříplotýnkové. Zde bych možná uvažoval o ponechání plynu, protože jsem na vaření na něm zvyklý a vyhovuje mi. Nejsem si ale jistý, zda pak dosáhnu na nejlepší sazbu při vytápění přímotopy, kdy je 20 hodin levnější proud.
Také nevím, zda půjde do bytu zavést třífázový proud a zda by stačilo 3x20A.
Jak byste si s rekonstrukcí takového bytu poradili vy? Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.