Podlaha chodby nad vlhkým sklepem

Reklama
PS Pavla Se @pavla.se před 4 roky19.04.2020 21:41:00
Podlaha chodby nad vlhkým sklepem

Dobrý večer všem,

ráda bych Vás poprosila o radu. Můj přítel a můj otec se hádají o nejlepší řešení, bohužel nikdo z nás stavařině až tak nerozumí ... Tak jsem tady a prosím o radu nějakého odborníka.
Chtěli bychom rekonstruovat podlahu nad vlhkým sklepem. Jedná se o podlahu chodby (centrální část domu) o rozměrech asi 14 m2, sklep je pod celou plochou chodby. V chodbě jsou umístěna krbová kamna, která se aktivně využívají. Dům byl v posledních letech postupně rekonstruován, včetně „podříznutí“, kvalitního zateplení a nových dřevěných oken. Vlhký (nijak extrémně, ale přece) je pouze sklep (pod podříznutím), dům je jinak v pořádku. Ve sklepě je vlhkost způsobená s největší pravděpodobností vzlínáním, je odvětráván dvěma stále pootevřenými sklepními okénky (a možná nás bude čekat vnější vertikální izolace).
Stávající podlaha chodby (dům je z roku 1930) se skládá z: ocelového I profilu s betonovými vložkami cca. 5 cm vysokými, dále navážky (škváry, sutě, asi co předkové tehdy sehnali…) a finální povrch jsou původní betonové dlaždice, které už nedrží a viklají se. Celková výška konstrukce podlahy je se vším všudy asi 25 cm (z toho jsou těch 5 cm betonové vložky, pak navážka a na ní 2 cm dlaždice). Existuje i názor, že by bylo nejlepší vše takto (estetika neestetika) ponechat, protože vlhkost může částečně prostupovat ze sklepa a kamna ji "sežerou", což sklepu prospívá...
No, nejvíce bychom se klonili k tomuto řešení: odebrat staré dlaždice + část navážky (asi 15 cm). Na zbytek navážky položit podlahový polystyren (cca. 8-10 cm), na něj dát betonovou mazaninu cca. 5 cm, nivelační stěrku a poté finální podlahu (termoplastický polyuretan EGGER PRO Design).
Co myslíte, je to dobré řešení? Je dobré nedávat paropropustnou fólii nebo by byla naopak vhodná? Nebo zvolit úplně jiné řešení – „suchou variantu“ s OSB deskami?
Předem moc děkuji za Vaši rady a názory :-)
nestavařka Pavla

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.