Vyhledávání
Naše další weby
Dobrý den,
Moc prosím o pomoc, protože už z toho začínáme být zoufalí
Abych začal celý příběh
Dostali jsme se do fáze, kdy nám dělá elektrikář rozvody a přišel na nás s otázkami ohledně vytápění, jak výkonný kotel, co všechno se bude připojovat v technické místnosti a celkově po domě, jak už kvůli typu kabelu, tak i jističům atd...
Poslední dny se vede tedy debata jak výkonný vlastně kotel? Jak jsme se dozvěděli od projektantky, tak to nikde najít nemůžeme, protože to prý součástí vypracovaného projektu není a k povolení byl potřeba jen PENB a v tom to není.
Elektrikář nám tvrdí, že kotel tak 12-15kW a topenář tak 20-24kW. Pokud se bavíme o kotli 20kW a více, museli bychom zase požádat eon o zvýšení rezervovaného příkonu, protože podle elektrikáře nám 3x25A stačit nebude.
Po prostudování všech možných stránek, jsem pochopil (snad správně), že výkon kotle se určuje podle TZ budovy.
Jde to z přiložených dokumentů spočítat? Pokud něco chybí nebo je toho málo, pokusím se dodat.
Ještě něco málo ohledně vytápění:
Původně se uvažoval, stejně je to i v PENB, plynový kotel (podle projektantky je tam 22kW, ale mám jen malinko obavy, jestli tomu nerozumí ještě méně, než já) a jako obnovitelný zdroj krb/kamna
Od plynové přípojky jsme nakonec museli upustil, protože jsme od řádu cca 50m a i celkové vedení přípojky by bylo velice komplikované.
Aktuálně se bavíme nebo co je moje vize, teplovodní podlahové topení v celém objektu, Elektrokotel, Krbová vložka s výměníkem a předpokládám nějaká akumulační nádrž - pokud je něco takového reálného a dá se to vůbec zapojit dohromady a nakombinovat
Mohl bych poprosit o výpočet těch TZ domu? Momentálně je to opravdu věc, co nás brzdí a nevíme jak dál a komu vlastně věřit
Abychom nedali příliš slabý kotel, který pak nebude stačit nebo naopak příliš silný a ještě kvůli tomu museli zbytečně doplácet 500,- za každý Ampér navíc,
Dále o nějaký návrh jak dům vytápět, ohřev TUV, využití té krbové vložky a pod. Jak byste řešili
A jaký by měl mít ten elektrokotel výkon pokud TZ budou takové a takové
Mnohokrát děkuji za pomoc!
https://drive.google.com/file/d/14El7iAe…
https://drive.google.com/file/d/1qcP2qxG…
36 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení