Suchý systém podlahy s teplovodním topením

Rubriky:

Reklama
Petr Šebesta @petr.sebesta630 před 4 roky04.05.2020 01:11:00
Suchý systém podlahy s teplovodním topením

Dobrý den,
provádím přístavbu a rekonstrukci dvoupodlažního RD z 80. roku minulého století, kde jsou dvě bytové jednotky a tak trošku nešťastně proveden nosný strop mezi podlažími. Proto hledám co nejlehčí konstrukci podlahy v 2. NP (podkroví) v které je teplovodní PT. Proto se obracím s dotazem sem, kde se přece jen pohybují lidé, kteří mi s tím dokážou poradit.
Jde o to, že strop byl udělan ve formě železobetonového monolitu s celkovou skladbou cca 19 cm. Skladbu je odspodu 1. položená příčkovka 6 - 7 cm (pro lepší omítání stropu) 2. železobeton cca 13 cm (armování je prý 16 kulatinou v rastru 20x20 cm) rozpon stropu je až 6 m. Samotná deska stropu je už prohlá až o 4 cm na ploše 6x4 m. Pravděpodobně to už bylo během stavby, protože během rekonstrukce se v 1.NP nikde neukázali žádné praskliny na stropě. a to jsme kompletně odlehčili obvodové nadezdívky, protože jsme dělali kompletně novou střechu i s krovem a veškeré vnitřní příčky v 2. NP se vybourali a stavěli znovu. Takže se mi nechce zbytečně nosnou část zatěžovat plovoucí deskou z betonu, nebo anhydritu. Dříve tam byla vrstva cca 3 cm "pilinobetonu" a cca 3 - 4 betonu.
Prostor pro podlahovou konstrukci je 160 - 235 mm podle přesnosti zedníků při betonáži a následném prohnutí desky. Navíc ve dvou místech navazujících na přístavbu je prostor pouze 120 a 55 mm.
Co jsem prohledával internet ohledně PT pro lehké podlahy, tak jsem našel několik systému se systémovou EPS deskou s roznášecími plechy a na tím buď roznašecí desku (SDK, Fermacell, ...) nebo přímo finální krytinu, která je pevná. Ale toto řešení se mi moc nelíbí, navíc je potřeba mít plovoucí nosnou desku pod tímto systémem např. tento https://vytapeni.tzb-info.cz/podlahove-v… .
Narazil jsem ale i na systémové sádrovláknité desky fermacell kde se potrubí zaleje "nivelačkou" viz https://www.topeniachlazeni.cz/files/upl… . Pokud máte s tímto systémem někdo zkušenosti budu rád za informace.
Na základě tohohoto systému jsem přemejšlel a pročítal internet a napadlo mě spojit tento systém se systémem suché podlahy přímo od fermacellu. Výsledek jsem jsem zkreslil do přílohy. Byla by to systémová skladba suché podlahy s deskou Fermacell 2E31 (2 x 10mm + 10 mm dřevovláknitá deska jako kročejová izolace), na to by se nalepila další deska fermacell 18 mm do které by se vyfrézovali drážky pro potrubí PT dle potřeby. Ty by se následně zalili nivelačkou pro PT do úrovně desky a následně cca 4 mm vrstva nivelačky pro roznesení zatížení nad trubkami, když by finální vrstva bylo PVC nebo lepený vinyl. Při tomto řešení by se teplo z potrubí přenášelo do cele plovoucí vrstvy a teplotní rozložení by mohlo být plynulejší i při větší roztečí potrubí (cca 20 cm). XPS ve více vrstvách je pro co nejlehčí skladbu a co nejméně vyrovnávacího podsypu.
Přemýšlel jsem i o použití OSB desek 2 x 15 mm místo té desky 2E31, ale myslím si že skrz zvukovou neprůzvučnost a kročejový útlum to bude podstatně horší.
Teď by mě zajímali vaše připomínky, názory, tipy, zkušenosti na tuto myšlenku.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.