Stavba bazénu ze smaltovaných "vítkovických" plechů

Rubriky:

Reklama
MT Milan ToJeJedno @milan.tojejedno před 4 roky07.05.2020 09:27:00
Stavba bazénu ze smaltovaných "vítkovických" plechů

Protože jsem tady čerpal informace a plevelil to tady x dotazama, beru jako slušnost dát pár info o vlastním "projektu". Předem se omlouvám za rozsah, chci to dát i jako lehké varování před tím, kolik různých pastí se může vyskytnout.
Někdy na konci minulého léta jsem se naštval na stav zahrady a začal jsem budovat. Protože je zahrada za domem a obklopená ze všech , není tam jiný přístup než přes vjezd do domu a úzkou branku, od ulice vzdálenost něco kolem 50m. Tzn. žádná možnost umístit hotový bazén a velmi těžká dostupnost i pro navezení materiálu, betonování i samotný výkop.
Tzn. veškeré práce byly ruční, včetně výkopu a betonování. I z tohoto důvodu jsem zvolil montáž ze smaltovaných plechů, která mě dle návodu připadala poměrně snadná a rychlá (jak jsem se mýlil)
Použité plechy dodává v podstatě snad jedna firma z Moravy, kde je vyvěšen i stručný návod na stavbu.
I když měly být plechy kvality A, až později jsem zjistil, že smalt je místy odštípnutý dál, než jen pod šrouby. Uvidíme, co to udělá do budoucna. Jinak smalt samotný velmi kvalitní, není možné jej poškrábat,nebo nějak jinak povrchově zničit. Oproti tomu vrtání a řezání není takový velký problém.
Co byl problém, že nabízené speciální šrouby ve stejné firmě měli ŽLUTOU barvu a to jsem zjistil až náhodou hovoru u placení faktury. Protože na modrém povrchu by to bylo jak pěst na oko, tak jsem je nevzal. Pak nastal velký problém podobné šrouby sehnat, protože mají dost speciální rozměr, velký dřík a plastovou hlavu. Nakonec jsem po několika dnech usilovného hledání sehnal obchod, který dodává spojovací materiál přímo pro montáž sil. Mělo se jednat o šrouby se stejnou barvou podle RAL jako má plech. Radost ze sehnání byla ihned zkažena při převzetí, protože plast je spíš šedo modrý. Dotazem jsem ale zjistil, že šrouby byly špatně naskladněny, novou zásilku nečekají a já už nechtěl čekat taky, takže jsem si je nechal. Na plastu nedrží stříkaná barva, takže i pokus o jejich přestříkání byla zbytečná snaha. Asi by to šlo přes plnič atd. ale s nejasným výsledkem a další finanční ztrátou. Další věc, na kterou je třeba myslet je, že šrouby mají dost dlouhý dřík a chce to raději rovnou 2 podložky, jinak se protáčí a nejdou utáhnout (vypadá to jako blbost, ale celkem je to poměrně hodně šroubů a pak je všechny povolovat a znovu utahovat je dost práce navíc).
To, ale přeskakuju. Samotný výkop není třeba popisovat. Dno jsem srovnal a zhutnil. Nechtěl jsem dno jen vylít, mezi smontované desky a tak jsem po obvodu dal na beton patky z íček, na které jsem navařil ještě roxory. Tím jsem docílil toho, že vylitý beton je částečně pod plechy a hlavně z obou stran kolem nich a při montáži plechů jsem je mohl svařit k patkám a tím zajistit jejich polohu. Roxory jsem pak zase přihl a navařil k železných profilům daným na horní okraj bazénu a tím jej opět víc zafixoval. Plechy samotné (váha kolem 100kg) jsou ale sami o sobě dost pevné a zohnutím do oblouku jsou i dost napružené, takže si myslím, že zeminu i vodu by udržely samy.
Beton jsem míchal sám (samozřejmě s kamarády - ano šlo obědnat mix ale k tomu bych musel ještě pumpu 2x různá firma, bylo těžké najít společný termín + můj termín volna v práci). Dno raději vyztužil 2 vrstvami kari sítí + do betonu přidaná vlákna. Rozhodně se nešetřilo, protože cementu tam přes opakované výpočty zahučelo o 30% víc. Z betonárky jsem sehnal přísadu na vodě odolný beton + spodní lem plechů byl z vnitřní strany (lepši by bylo asi obě, ale je to drahá záležitost) oblepen bentonitovým páskem, který se používá právě při stavbě čističek odpadních vod atd. Někde jej neznají ani ve stavebninách. Já sehnal samolepící a a i když je to poměrně tlustý pásek (cca 1x1cm hranol), pracuje se s ním dobře, lepil a držel bez problému.
Betonové dno jsem obrousil (nepovedlo se ho úplně stáhnout, protože jsem beton dělali dýl, než jsem čekali, odpadli lidi a pak jsem to nestíhali) a natřel epoxidovou barvou. Nedělá sice gumový povlak, ale má nejdéle vydržet. V návodu firmy ke stavbě tohoto bazénu ukazují, že dno a JEN DNO opatřili gumovou folií. Ptal jsem se na tuto možnost několika firem a všichni od toho dali ruce pryč, že je to nesmysl a že to dělat nebudou, protože to nebude fungovat.
Pak už jen přidat trysky a skimmer (jak jsme psal, kupodivu se vrtalo i přes smalt celkem dobře, jen ty malé otvory na trysky jsem radši díry obvrtal dokola a pak ručně vypiloval). Přes zimu jsem zavážel a srovnával terén (mám to z kopce).
Další problém na který jsem narazil je, že pokud nestavíte kruh, ale ovál, máte atyp, na který se špatně shání dlažba a hlavně krajovky, aby plechy nebyly vidět z horní strany. Tady musím pochválit a udělat reklamu firmě Presbeton, protože vždy poradili, dokonce sami podle zaslaného nákresu spočítali, jaké krajovky by se hodily a jak by měl vypadat řez.

Nakonec to bylo stejně k ničemu, protože žena se rozhodla pro dřevěnou terasu. Její výhoda je, že se samozřejmě dobře upravuje podle tvaru bazénu.
Filtraci jsem nechtěl kvůli její velikosti mít v nějaké šachtě, takže ještě buduji kousek dál stojící domek, ve kterém bude umístěna). Je to sice nad úrovní hladiny, ale snad to čerpadlo s funkcí samonasávací a samozřejmě se zpětnou klapkou zvládne.
Uvidím, co bazén vydrží v této úpravě. Pokud bude v budoucnu problém se dnem, plechy atd. tak počítám s tím, že bych nechal natáhnout plachtu. Neměl by to být problém ani s dřevěnou terasou, prostě by se prkna odstranila a ve stejném pořadí vrátila. Ale snad nebude potřeba.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.