Dodatečná vzpěra z I a H

Reklama
MP Martin Pomezný @martin.pomezny před 4 roky08.05.2020 14:09:00
Dodatečná vzpěra z I a H

Zdravím,
rád bych konzultoval řešení dodetečné vzpěry ve sklepě. Nejprve popíšu stav:
Místnost 3x2,4m ve středu místnosti je 2.,4m traverza, co té jsou opřené z obou stran cihlové klenby cca 1.5m. Tzn. v pohledu kratší osy mísnosti jsou vedle sebe dvě klenby, potkávají se uprostřed do traverzy. Ta má pásnici 6cm, to je evidentně málo, protože praskla. Dům je přibližně z roku 1900. Výška stropu je 2,5m.

Praskla pásnice komplet, kaz jde až do stojiny. Je potřeba to podepřít aby to nespadlo, nad tím je chodba. Navrhované řešení je použít I nosník pod současnou traverzu, a ten postavit na dvě stojky z H nosníku(udělat z toho takovou jakoby bránu, stojky 2,6m, horizontálně 2,4m) a celé po usazení svařit. Momentálně to mám pro klid duše podepřené stavebníma stojkama pár cm od praskliny a pod místy budoucích podpěr vybetonoval roznášecí patky na beton naklepal 8mm plech 40x50cm, jako dodatečné roznesení váhy budoucí stojky.

Problém je, že vlastně nevím, kolik to celé váží a jaké dimenze použít. Vzhledem k tomu, že nyní to celé drží IPN120 nebo IPN140(podle šířky pásnice), nebo to možná dokonce je stará důlní kolejnice, ych odhadoval, že horizontální nosník IPN160 (pochopitelně "na výšku") musí stačit, nebo mám raději sáhnout po IPN180? horizontální profil klidně vezmu větší, ničemu nepřekáží. Co použít na svislé stojky? Stejné I jako na horizontální prvek mi přijde zbytečně "hluboké", pokud bude přiražené ke zdi pásnicí. Zvažuji HEB profil, bude stačit HEB100 nebo HEB120?

Zkoušel jsem to počítat, ale zatížení nosníků v tlaku mi není úplně jasné. Pokud jsem na něco zapomněl, tak se to pokusím obratem doplnit a předem děkuji za váš čas.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.