Vlhkost ve stěnách a na podlaze

Rubriky:

Reklama
BB Barbora Bartoníčková @barbora.bartonickova614 před 4 roky11.06.2020 11:43:00
Vlhkost ve stěnách a na podlaze

Dobrý den, mám na starosti cca 100 let starý dům, v jedné části se poslední měsíce objevuje vlhkost na podlaze a na stěnách. Nájemník garsonky vypozoroval souvislost s vlhkým a deštivým počasím, kdy se na podlaze pod gaučem objeví louže. Má zatuchlé věci, peřiny, atd. Zásuvky ve zdi byly totálně zkorodované, vlhkost zdi naměřena i 12% (pruh do cca 1 metru nad podlahou). I přes změnu ve větrání a vyšší teplotu na pokojovém termostatu se v tomto počasí razantně zvyšuje vlhkost až k 80%. Na podlahu se nejspíš dávala jen nová dlažba před několika lety, ale s tím spodkem se nic nedělalo. Pod garsonkou je sklep, kde je od loňska zajištěno celoroční větrání okénkem do proluky a na druhé je odtah na dvůr k sousedům. Velmi pravděpodobně chybí nebo už dosloužila izolace u základů. Dům stojí pod kopcem, částečně je krytý větším domem přímo nad ním. Loni se dláždila proluka mezi naším domem a protilehlým, ale je to vyspádované ke kanálu, takže povrchově by k našemu domu zatékat nemělo. Jen mi teď dlaždiči říkali, že je to částečně propustné dolů, tj. na povrchu dlažby nevidím zatečení při dešti k rohu domu, ale pod tím tam klidně něco téct může, což by nejspíš vysvětlovalo louže v době dešťů. Bohužel se při pokládání dlažby v proluce nic neudělalo s naším soklem ve smyslu odkopání a izolace nopovanou folií. V domě jsme měli už dva techniky přes vlhkost, ale nabízená "řešení" jsou drahá a neřeší příčinu, což se nám nelíbí (injektáž). Pouhým vytápěním prostoru na vyšší teplotu a používáním odvlhčovače protopíme kalhoty a do domu bude zatékat dál. Je správná moje úvaha, že musíme především odstranit dlažbu u domu a udělat něco se soklem? Co dalšího můžeme udělat? Díky moc.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.