Průměrný součinitel prostupu tepla

Rubriky:

Reklama
KF Kristyna Frickova @kristyna.frickova před 3 roky01.07.2020 15:10:00
Průměrný součinitel prostupu tepla

Dobrý den,

pro našeho zadavatele plánujeme stavbu průmyslové haly. Ke stavebnímu povolení byl zpracován PENB. Obvodové konstrukce byly navrženy tak, aby byly splněny požadavky pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie. I přes nezvykle vysoké tloušťky izolace, byl požadavek na průměrný součinitel prostupu tepla jen velmi těsně dodržen.

U haly jsou naplánovány průmyslová vrata. V PENB jsou tato vrata zohledněna s činitelem prostupnosti tepla U = 1,2 W/m²K. Tuto kvalitu dosahují pouze sekční vrata. Z konstrukčních a technických důvodů je ale nyní možné vsadit pouze rolovací vrata, která jsou na trhu dostupná v nejlepším případě s U = 2,7 W/m²K. V PENB ale aktuálně není žádná rezerva, která by umožňovala činitel prostupnosti tepla vrat zvýšit. (Velký počet vrat má za důsledek, že v součtu zabírají podstatnou plochu obálky budovy. Tepelná izolace u ostatní stavebních konstrukcí je momentálně už tak silná - 24cm stena, 34 cm strecha, 16cm podlaha -, že se efektivně nedaří vykompenzovat horší tepelnou propustnost vrat)

Jaké jsou zde možnosti, když sekční vrata nepřipadají v úvahu a rolovací nedosahují požadované kvality?

Jak se toto řeší u jiných průmyslových staveb? Český standard je ohledně tepelné izolace pro průmyslovou halu z mého pohledu neskutečně přísný. Zde musí být nějaký způsob, jak zohlednit rolovací vrata (s hodnotou 2,7 W/m²K). Pro našeho stavebníka je jednoduše nepředstavitelné, že v ČR lze průmyslovou halu jen sotva vybavit rolovacími vraty.

Neexistují alespoň nějaké výjimky na základě ekonomičnosti nebo technické proveditelnosti?

Předem mockrát děkuji za reakce k tématu

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.